Véget érhet a TikTok titkolózásra épülő sikertörténete

2022. május 06. 10:33

A fiatalok körében elképesztő népszerűségnek örvendő platform lehet az új uniós szabályok nagy vesztese.

2022. május 06. 10:33
null
Gergi-Horgos Mátyás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió társjogalkotói megállapodtak a digitális tér rendszabályozását célzó Digital Services Act (digitális szolgáltatásokról szóló törvény, DSA) keretrendszeréről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a DSA új alapokra helyezi az Európai Unióban működő online szolgáltatásokat és biztosítja az online szféra biztonságát. Arról viszont kevesebb szó esett eddig, hogy

az új jogszabály életbe lépése nem is a Facbookon vagy a Twitteren idézi majd elő a legnagyobb változásokat, hanem a dinamikusan növekvő TikTok videómegosztó platformon. 

A DSA célja egy biztonságos és elszámoltatható online környezet megteremtése. Ennek érdekében a rendelet többlépcsős követelményrendszert fogalmaz meg. A több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező online platformokra vonatkoznak majd a legszigorúbb követelmények. A platformoknak ezentúl belső panaszkezelési és jogorvoslati mechanizmusokat kell működtetniük, és alá kell vetniük magukat külső és független ellenőrzéseknek is.

. A több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező online platformokra vonatkoznak majd a legszigorúbb követelmények. A platformoknak ezentúl belső panaszkezelési és jogorvoslati mechanizmusokat kell működtetniük, és alá kell vetniük magukat külső és független ellenőrzéseknek is.

A TikTokot eddig minden szempontból egyfajta titkolózás övezte. Újabb platform révén sokkal kevesebb tudományos tanulmány, illetve újságíró foglalkozott a működésével, így nincs pontos képünk a megosztott tartalmak életútjáról. Ez azt is jelenti, hogy a TikTok esetében arról sincsenek pontos adatok, hogy egy adott tartalom milyen hatással van a felhasználóra, vagyis e platform társadalmi hatásait is homály fedi. Pedig egy feltörekvő platformról van szó:

a Facebooknak 8 évébe telt, hogy elérje az egymilliárd felhasználót, a TikTok ezt 5 év alatt teljesítette. 

A TikTokkal kapcsolatos sötétben tapogatódzásról részben a platformot tulajdonló, pekingi székhelyű ByteDance cég üzletpolitikájának az eredménye. A kínai cég nem engedett hozzáférést az alkalmazásprogramozási felületeihez (API), miközben a Facebook és a Twitter igen, így esetükben a kutatók egyértelműbb képet tudtak alkotni a megosztott tartalmakról. Ettől függetlenül az utóbbi két online felület átláthatóságát, illetve fogyasztóvédelmi magatartását is lehet kritizálni – ahogy ez legutóbb a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége is tette –, de a két óriáshoz képest a TikTok a leginkább átláthatatlanul működő online platform.

A DSA által előírt független ellenőrzések és adatszolgáltatások, a jogsértő tartalmak eltávolítására célzó törekvések, a belső panaszkezelési és jogorvoslati mechanizmusok, valamint a hirdetőkre vonatkozó bizonyos információk közzétételének kötelezettsége rendesen fel fogja kavarni az állóvizet. A hirdetésekre vonatkozó új előírások is várhatóan a TikTokot fogják a leginkább érinteni, hiszen a DSA megtiltja a kiskorú felhasználókról gyűjtött adatok felhasználását célzott hirdetéshez.  

A kínai platform most még a 13 évesek számára is engedélyezi a célzott hirdetések megjelenítését.

A New York Times-on két éve nyilvánosságra hozott belső levelezésekből kiderül, hogy a TikTok amerikai felhasználóinak harmada 14 éves vagy annál fiatalabb gyerek. Emiatt lehet, hogy a bevételmaximalizálás érdekében az adatgyűjtésre épülő hirdetések piacán is a fiatalokat célozza a platform. 

A TikTok szóvivője, Brooke Oberwetter ugyanakkor üdvözölte a DSA átláthatóságot célzó rendelkezéseit, a platform szerinte elkötelezett amellett, hogy „az átláthatóság révén építsen bizalmat” felhasználóival. A valóság viszont az – a PR-nyelv keretén túl –, hogy

a digitális szolgáltatásokról szóló törvény életbelépésével a TikTok-nak is változtatni kell majd üzletpolitikáján,

ezzel pedig az egyre nagyobb versenyelőnyre szert tevő kínai vállalatnak jóval kedvezőtlenebb körülmények között kell megküzdenie az elsősorban amerikai konkurenciával. 

Borítókép: TOLGA AKMEN / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2022. május 18. 13:14
Nem újdonság az, hogy a TikTok a cukrosbácsi-effektus megvalósulása a digitális adatcsere tetszés szerinti dimenziójú terében/tereiben. S vigyázni kell vele! Egyelőre a felszínen szedi az áldozatait. Felszínen működik, mert arra írták, de ha -- egyáltalán nem kizárt alattomos módszerrel -- LEVINNÉ felhasználóit a webes felszín alá, ott is ugyanazt ugyanúgy bűvészkedhetné gyerekek édesgetésével. A ,,Nézd csak, milyen fincsi! Te is meg tudod csinálni? Mutasd csak!" gyerekeknél és infantilis felnőtteknél működő madárfogás. (Igazi felnőtt mentalitással az ember hajlandó ugyan kiadni magát a másiknak, de leginkább a viszony számára hasznosan -- nem műováció és -taps gagyi trombita-aranyáért cserébe, mint a tapasztalatlan emberekék.)
MaBaker
2022. május 18. 13:14
Meg lehet nyugodni, a legnagyobb vesztese ennek az egész szabályozásnak nem a tiktok, hanem a szólásszabadság lesz.
röviden
2022. május 18. 13:14
Azért ideológiafüggetlenül elég borzalmas ez is.
Gullwing
2022. május 18. 13:13
Majd találnak más szart azok akik erre vannak gerjedve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik