Mario Draghi, a föderalisták új csillaga

2022. május 09. 14:43

Az Olaszország miniszterelnökeként alig több, mint egy éve dolgozó Mario Draghi fokozatosan vált hűvös technokratából az európai föderalisták egyik politikai vezetőjévé.

2022. május 09. 14:43
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

 

"A már évek óta politikai és gazdasági válságok sorát átélő Olaszországban általános fellélegzés fogadta a pártok egy évvel ezelőtti kompromisszumát, amelynek eredményeként 2021. február 13-án kormányfővé választották Mario Draghit. Az olasz bankár, aki 2011 és 2019 között mindenki megelégedésére látta el az Európai Központi Bank elnöki tisztét, tökéletes választásnak tűnt egy válságkezelő kormány élére. Addigi pályafutása során politikai kérdésekben nem nagyon nyilvánult meg, így politikai ellenségei sem voltak, ugyanakkor az Európai Központi Bank élén mind a válságkezelésben, mind pedig az egyes, gyakran egymásnak ellentmondó nemzeti érdekek összehangolásában meglehetősen nagy rutint szerzett.

Tekintélyét jól jelzi, hogy a vezetésével megalakult kormányban minden jelentősebb olasz párt képviseltette magát. A baloldali Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom ugyanúgy fontosnak tartotta részvételét, mind a jobboldal meghatározó pártjai, a Matteo Salvini által vezetett Liga vagy Silvio Berlusconi pártja. Az eddigi pályafutása során kialakult kép egy olyan technokrata szakember pályáját mutatta, akinek pragmatizmusa széles szövetséget tud teremteni a politikában, és ideológiai viták helyett a problémák gyakorlati megvalósítására tudja hasznosítani a politikai szövetségben rejlő energiát.

Az elvárásokra azonban némileg rácáfolva már miniszterelnöki beiktatási beszéde is egyértelműen értékelvű, ideológiai állásfoglalás volt a föderális Európa eszméje mellett. Beszédének kulcsmondatára, miszerint nem létezik szuverenitás a magányban, hamar felfigyelt az európai sajtó, és rögtön szembe is állították Emmanuel Macron francia köztársasági elnök államokat középpontba állító Európa-koncepciójával.

Mostani, május harmadikai európai parlamenti beszédében Draghi még egyértelműbben fogalmazott az Európai Unió jövőjével kapcsolatban. Szerinte a koronavírus-járvány és az ukrajnai háborús helyzet minden eddiginél sürgetőbbé tette, hogy a pragmatikus föderalizmus jegyében ismét megnyissák a szerződési reformok időszakát. Véleménye szerint mindenekelőtt a döntéshozatali eljárás reformjára van szükség. Szakítani kell a konszenzusos döntéshozatali eljárással, és a kormányközi módszer minden elemével, hogy hatékonyabbá váljon az Európai Unió működése.

Draghi jól választotta meg beszéde helyszínét: az Európai Parlamentnél keresve sem találna olyan intézményt, ahol kedvezőbben fogadnának egy föderalista ihletettségű beszédet. Sokak számára meglepő a korábban szenvtelen technokratának gondolt olasz kormányfő szenvedélyes érvelése a föderális Európa mellett.

Holott ebben valójában nincsen semmi újdonság: az olasz politikusok túlnyomó többsége a föderális Európa mellett áll ki. Altiero Spinellitől kezdve napjaink politikusaiig vezet azon olasz közszereplők sora, akik egy föderális Európában képzelik el a kontinens jövőjét. Persze ez a tény önmagában még nem kell, hogy aggassza azokat, akik nem értenek egyet ezzel a koncepcióval. Draghi javaslata a Szerződés reformjáról ugyanis vélhetően sokkal inkább a médiának szólt, mint a tényleges stratégiai döntések meghozóinak. Ebben Draghi az olasz politika régi hagyományait követi."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2022. június 14. 15:14
Az Olaszország miniszterelnökeként alig több, mint egy éve dolgozó Mario Draghi fokozatosan vált hűvös technokratából az európai föderalisták egyik politikai vezetőjévé." ezt hívják globális felmelegedésnek...
Kvasztics Fedor
2022. június 14. 14:39
A föderalizálás az EU szovjetizálását jelentené. Az másképp gondolkodók elleni terror már hasonlóan működik.
kikicsoda
2022. június 14. 14:37
1945 óta, Olaszországnak 69 kormánya volt. Ez, átlagban, 1.11 évenként jekent egy új kormányt. Ha azt vesszük, hogy minden kormányválság és választási kampány minimum 6-7 hónapot vesz igénybe, Olaszország 107 szövetségi tartománya, ténylegesen többet volt (működőképes) szövetségi kormány nélkül, mint szövetségi kormánnyal. Ennek ellenére. az olaszok, köszönik szépen, de jól vannak. Tehát amikor Draghi 'federalizmusról' illetve 'federációról' beszél, az inkább egy laza, decentralizált uniót, és nem nem a német, percizen működő, mindent előiró és kontrolláló szövetégi rendszert jelenti. (Az utóbbitól az olaszok, egy idő után, agyvérzést kapnának.)
csjanos
2022. június 10. 19:55
....Navracsics úr...ne tisztelje meg azzal hogy ír róla...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik