Nem vicc: békés rezsisziget vagyunk az energiaválság háborgó európai tengerében

2022. május 19. 10:02

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint áprilisban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

2022. május 19. 10:02
null

Az MTI-nek küldött szerdai közlemény szerint a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb, és kevesebb az előző havinál.

Az elemzés szerint ezzel szemben 24 uniós tagállam fővárosában (3 tagállami főváros számottevő földgázfogyasztás hiányában nem szerepel az összehasonlításban) a fizetendő lakossági földgázárak átlaga áprilisban 12,69 eurócent/kWh volt, ami négy és félszerese a magyar árnak. A januári szinthez viszonyítva Londonban csaknem 90 százalékkal, Bécsben 40 százalékkal, Rómában közel negyedével nőtt a lakossági földgáz ára.

Az áprilisi adatok szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, ami a vizsgált fővárosok listájában a 2. legkedvezőbb.

A 27 uniós tagállam fővárosában a lakossági villamosenergia-árak átlaga áprilisban 27,48 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók több mint 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Kitértek arra, hogy áprilisban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakossági áramárak. Bécsben a januári 31,84 eurócent/kWh áprilisra 48,81 eurócent/kWh-ra nőtt. Emelkedést mértek Koppenhágában (15 százalék), Londonban (39 százalék) és Amszterdamban is (51 százalék).

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben, emelte ki a MEKH.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2022. május 21. 13:52
Köszönjük a magyar kormánynak, érezzük a törődést, a normalitást és a segítő szándékot. A Világgazdaság vagy a Portfólió a héten azt írta, hogy a csökkentett olaj/gáz ár csak júniusig opció, onnét a szerződés szerint piaci áron kapjuk és nem lesz tartható a nyomott ár. Igaz lehet ez?
Dorset Naga
2022. május 20. 00:31
Remélem nem tudják a progresszív újmarxista és zöld idióták hazánkat is belekényszeríteni a kollektív öntökönszúrásba.
Házam Hazája
2022. május 19. 23:57
Perzselő? https://www.youtube.com/watch?v=XDq1m-4EA48
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik