Senki sem készült erre: végtelen mennyiségű ukrán gabona zúdul a magyar vasútra

2022. május 18. 09:52

A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics - Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest, tájékoztatott a vállalat.

2022. május 18. 09:52
null

A közleményben kiemelték: idén

az első negyedévben a társaság szervezésében 41 ezer tonna termény érkezett Ukrajnából; június végéig további 85 ezer tonna feladását jelzik előre.

A szállítások további erősödésének csak az átrakási kapacitás, valamint a rendelkezésre álló vasúti kocsik száma szab határt, ismertették.

A fekete-tengeri kikötőket érintő útvonal kiváltása miatt ukrán részről akár évi ötmillió tonna gabona magyarországi továbbítására is lenne kereslet, közölték. Ezzel az igénnyel áll szemben az átrakókapacitások napi 1000 tonnányi teljesítménye, tették hozzá.

A cég tájékoztatása szerint a gabonafuvarok rendeltetési helye döntően Olaszország, kisebb mennyiség érkezik magyar vevők megrendelésére készletezési céllal.

A Rail Cargo Hungaria kapacitásai 700 saját gabonaszállító teherkocsi és a vállalatcsoport további 1500 dedikált kocsija a magyar termény vasúti exportfuvarozásának rendelkezésére áll, szögezték le, utalva arra, hogy ez évi mintegy egymillió tonna szállítmányt jelent.

A cég jelezte, hogy anyavállalatával, a Rail Cargo Grouppal közösen dolgoznak azon, hogy eleget tegyenek a megnövekedett igényeknek. Ezeket azonban csak úgy tudják kiszolgálni, ha ügyféloldalról rendelkezésre állnak nem kifejezetten gabonaszállításra épített, de arra alkalmas vagonok, fűzték hozzá.

Arra is kitértek, hogy korábban

Ukrajnából gabona csak elvétve érkezett vasúton Magyarországra, ezért nem épültek ki az ilyen mennyiségű termény fuvarozásához szükséges kapacitások.

Mindemellett a pálya áteresztőképessége is szűkös a jelenlegi, magyarországi vasúti infrastruktúrát érintő felújítások miatt, jegyezték meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. augusztus 05. 05:16
Ukrajna el akarja zárni a gázcsapunkat? Vissza CSAPpal!
brekker
2022. május 21. 18:43
Ez egyébként tavalyi betárolt gabona. Gabonával is úgy van, mint a gázzal, hogy általában csak biztonsági készletek maradnak az új betárolási szezonra. Ha tonnákat is írnának, lehetne összehasonlítást tenni, hogy tavalyhoz képest hogy van. Lassan hozzászokunk, hogy az újságíró nem az aki mindenről tud valamit, hanem az, aki semmiről nem tud semmit, csak átveszi a nagy hírügynökségek cikkeit. (MTI)
kilincsucca
2022. május 21. 18:43
Nem arról volt szó korábban bizonyos sajtó orgánumokban, hogy Ukrajnában nincs aki, megtermelje, és betakarítsa a a gabonát? Most meg exportálják szanaszét a világban? Nem hazudik itt valaki folytonosan?
fatman
2022. május 21. 09:13
ha nagy a pánik, elszállnak az árak, nagyot lehet kaszálni... megy a nyafogás, h nem lehet elvetni a gabonát Ukrajnában meg Oroszországban... Oroszországban miért ne lehetne??? Ukrajnában is, az ország harmadát sem érintette a háború... a szállítás más kérdés... a legolcsóbb tengeri szállítás az oroszok kezébe került, ennyi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik