Más országok kitermelik, a britek pedig hasznát veszik a friss diplomásoknak

2022. május 21. 09:33

A világ legjobb egyetemein végzett diplomásokat csalogatják az Egyesült Királyságba – vajon így már elérik a hetven százalékos diploma-arányt, amit Tony Blair célul tűzött ki?

2022. május 21. 09:33
null

Más országok diplomásait csalogatják magukhoz a britek

A családot is hozhatod, csak dolgozz nálunk – akár ez is lehetne a mottója az új diplomásoknak szervezett programnak.

„A High Potential Individual (HPI) programot olyan frissen végzett diplomásoknak kínálják, akik a legjobb külföldi egyetemeken szerezték meg a diplomájukat. 

A programba bekerülő friss diplomások a végzettségük szintjétől függően két vagy három évre kaphatnak vízumot, munkát vállalhatnak vagy dolgozhatnak önálló vállalkozóként” – olvashatjuk a csalogató sorokat az Electronic Immigration Network (EIN) oldalán. 

Ha esetleg azon aggódnánk, hogy mi lesz a családunkkal, megnyugodhatunk, hiszen a brit program erre is gondolt: 

„A »tehetséges magánszemély« – ahogyan az oldal definiálja az érintetteket – magával hozhatja az Egyesült Királyságba élettársát és 18 év alatti gyermekeit.

A követelmények mellett a weboldal azt is megosztja velünk, hogy miért érdemes részt venni a programban: 

„A High Potential Individual programja több előnnyel is jár:

  • A diplomaszerzést követő öt év alatt elérhető. 
  • A kérelmet az Egyesült Királyságból vagy a tengerentúlról is be lehet nyújtani. 
  • Az eltartottak minden különösebb feltétel nélkül bevonhatók a kérelembe, és a fő kérelmezőhöz csatlakozhatnak, ha a fő kérelmező már az Egyesült Királyságban tartózkodik nagy potenciállal rendelkező magánszemélyként.”

Tony Blair szerint mindenkinek egyetemre kellene menni

Ismerős lehet a brit „diplomaőrület” a Makronóm egyik korábbi cikkéből.

Tony Blair szerint a fiatalok hetven százalékának kellene felsőoktatásban tanulnia, mivel csak így lehet felzárkózni a gazdaságilag fejlett országokhoz.

A Tony Blair Intézet korábbi jelentése szerint, 

„Bár a kormányzatban többen is állítják, hogy elértük a csúcsot, ez közel sincs így. Sokkal több olyan munkavállalóra lesz szükségünk, akik felsőoktatásban szerzett képességekkel rendelkeznek, ezért olyan kezdeményezésbe kell kezdenünk, amellyel jelentősen növeljük a fiatalok iskolai végzettségét, szem előtt tartva azokat a készségeket, amelyekre a munkaerőnek nem csupán ma, de 20-30 év múlva is szüksége lesz”, írja a volt miniszterelnök.

Tehát ha az ország nem tudja saját maga kitermelni azt a mennyiségű diplomást, amit tervezett, akkor inkább magukhoz csalogatják a más országok diplomásait, akik végül nem otthon, hanem az Egyesült Királyságban adóznak majd. 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. július 23. 21:05
Szia Laura! Ne keseregj! A magyar értettségi 2-3-s jegyek Angliában már egyetemi diplomát,dr címet jelentenek. Ott mindenki "brittudós".
luzitanxaver
2022. május 22. 21:57
Ha minimális igazság lenne a világban, akkor a Tony Blair nevű háborús uszító már rég Hágában nyaralna Milosevics egykori cellájában.
Ispán
2022. május 22. 21:56
Ironizálni akartál, de te még ehhez is hülye vagy kisfiam. Nem kell több büfészakos barom, akik tényleg a baloldalra szavaznak, mert kevesebbet tudnak mint egy kétkezi munkás., akikből már alig van, mert mindenki diplomásat akár csinálni a gyerekéből, akkor is ha alkalmatlan a feje hozzá. Itt pedig be is zárul a kör, mert megy a büfészakra, jellemzően baloldali családból, gazdagítani a finnyás, ostoba álértelmiséget. Szóval azt, ahova te is tartozol.
potrzebie
2022. május 22. 21:56
Mivel mi jóval jobban tudjuk a dolgokat, mint bárki más, ezért nyugodtan kimondhatjuk, hogy ezek az angolok hülyék. Dplomások? minek kellenek? Sok pénz, meg mennek méshová a képzett fejek, felesleges ezzel törődni, ráadásul a baloldalra szavaznak utána, szóval nem diplomások kellenek, hanem melósok. A melósok elmehetnek az audi gyárba dolgozni, nagyi szülők is mehetnek. Nagymama kap plusz 10.000 Ft nyúgdíjat, és mindenki része a hatalmas politikai sikernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik