Kiléptetnék az USA-ból Texast a republikánusok

2022. június 21. 18:08

A texasi republikánusok hétvégi kongresszusán számos érzékeny témában vázolták víziójukat. Egyike ezeknek Texas kilépése az USA kötelékéből. A szándék adott, a jogi lehetőségek korlátozottak.

2022. június 21. 18:08
null

A texasi republikánusok 2023-ban népszavazást tartanának arról, hogy kiváljanak az Amerikai Egyesült Államok sorából. Ez a felvetés egyike azoknak a politikai célkitűzéseknek, amelyet a texasi republikánusok a múlt hétvégi houstoni pártgyűlésen megfogalmaztak.

A függetlenedési szándékot a képviselők a célkitűzéseket összefoglaló dokumentumnak (Report of the Permanent 2022 Platform & Resolutions Committee) „Állami szuverenitás” című tematikus blokkjában részletezik.

A texasi Alkotmány első cikkét felidézve állítják, hogy

a szövetségi kormányzat – tehát a Fehér Ház – megfosztotta a texasiakat a helyi önkormányzás lehetőségétől.

Éppen ezért a képviselők leszögezik, hogy mindenfajta, a szövetségi szinttel kapcsolatba hozható, és a texasi Alkotmánnyal ellentétes jogalkotási vagy jogalkalmazási fejleményt „figyelmen kívül kell hagyni, ellenezni kell, vissza kell utasítani és meg kell semmisíteni.”

Ezen felül a képviselők rögzítik azt is, hogy Texas fenntartja magának a jogot arra, hogy kiváljon az Amerikai Egyesült Államok kötelékéből – az erre vonatkozó népszavazás megszervezése pedig a texasi jogalkotó dolga. 

Ezt a republikánusok a 2023-as texasi általános választások idejére tartják optimálisnak megszervezni.

Komoly, vagy sem?

Történelmi gyökerekkel rendelkezik annak mítosza, hogy Texas függetlenedhet az Egyesült Államoktól. 1836-ban ugyanis Texas Mexikótól szakadt el, és egy ideig független köztársaságként működött egészen 1845-ig, amikor is az Amerikai Egyesült Államok 28. tagállamává vált.

1861-ben Texasban a függetlenedési tendenciák ismét erőre kaptak; Texas ekkor ismét a függetlenedés útját választotta. Az amerikai polgárháborút követően, a Konföderáció széthullása után Texast 1870-ben ismét felvették az Amerikai Egyesült Államok közé.

Érdekesség a mostani törekvésekkel kapcsolatban, hogy

az USA szövetségi Alkotmánya nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely lehetővé tenné a tagállamok elszakadását.

Ráadásul 1869-ben az USA Legfelsőbb Bírósága a Texas v. White ítéletében ezzel egybehangzóan kifejezetten úgy rendelkezett, hogy a tagállamok egyoldalúan nem szakadhatnak el az Egyesült Államok kötelékétől.

Napjainkban is időről időre felmerül Texasban a függetlenedés kérdése – általában akkor, amikor a Fehér Házban demokrata elnök lakik. Barack Obama első ciklusában például Rick Perry, az állam akkori kormányzója hintette el a közvéleményben azt, hogy a texasiak esetleg elhagyhatnák az Amerikai Egyesült Államokat.

Témák a darázsfészekből

A hétvégén a republikánusok nemcsak a függetlenedési törekvéseiket igyekeztek nyomatékosítani. Ötezer republikánus delegált szavazta meg azt az állásfoglalást, amelyben a 2020-as elnökválasztás eredményét kérdőjelezték meg.

Matt Rinaldi, a Republikánus párt texasi elnöke úgy fogalmazott, hogy a texasi republikánusoknak „nincs hite a 2020-as választási eredményekben”, annak ellenére sem, hogy az elitek ezzel ellentétes dolgokat sulykolnak. A jövőre nézve rögzítették, hogy nem hagyják, hogy a demokraták akár a 2022-es félidős, akár a 2024-es választást elcsalják. 

A texasi republikánusok

vagyis nem az Amerikai Egyesült Államok legitim módon megválasztott államfője. 

A fentieken túl a texasi kongresszuson előkerült a fegyverviselés és az abortusz kérdése is. Előbbi kapcsán a küldöttek nyilatkozatában rögzítették, hogy

Tárgyalták az abortusztilalom kérdését is. Texas a tilalom, vagyis a magzati élet teljeskörű védelmének pártján áll. Jelenleg az abortuszt Texasban nagyjából a terhesség hatodik hetétől kezdve tiltják, tavasszal azonban kiszivárgott annak a legfelsőbb bírósági döntésnek a tervezete, amely alapvető változást hozhat USA-szerte a jelenlegi liberális megközelítéshez képest. 

Kép: DOMINICK REUTER / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. augusztus 01. 15:53
helyes, úgyis régen volt már polgárháború...
Alcofrybas
2022. július 20. 04:16
Texas gazdasága nagyobb és jelentősebb, mint az orosz. Ráadásul ott van az ész, a tapasztalat, meg a rutin. Mekkora poén lenne, ha Texas összefogna a ruszkikkal, és egy maroknyi csecsennel lenyomnák Amerikát Kanadáig. Alaszkát vissza alapon. A sok buzi meg közben nézne ki a fejéből a műtőben, hogy most akkor lesz-e belőlük picsafasz vagy mehetnek Svédisztánba vagy az Instára koldulni.
kilincsucca
2022. július 08. 22:21
Ilyen az igaz demokrácia, nem lehet belőle kilépni!
Akitlosz
2022. július 01. 14:20
Eleve be sem kellett volna léptetni. Azonban tudhatják, hogy az Amerikai Egyesült Államok eddig még senkinek sem engedte meg, hogy kiváljon belőle. Ezért háborúzni is hajlandó. Az erőviszonyok nem Texas mellett szólnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik