Az elektromos átállás lehet a világgazdaság és Magyarország jövője, bár most épp kicsit megbicsaklott a történet

2024. április 22. 11:40

Noha egyértelmű elbizonytalanodás figyelhető meg az elektromos átállás terén, minden jel arra utal, hogy ez lehet a világgazdaság és a magyar gazdaság jövője. Európa saját magát hozta abba a helyzetbe, amelyből most próbál kioldalazni, miközben ma már egyértelműen Kína és Amerika diktálja a tempót.

2024. április 22. 11:40

Nyitókép: Getty Images

A cikk szerzője: Járdi Roland

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, biztosan nem Magyarországon fog múlni az elektromos átállás, hazánkban nagyságrendileg manapság mintegy 8000 milliárd forint értékű működőtőke beruházás megvalósítása van folyamatban, ezek közül szinte mind az elektromos autózáshoz kapcsolódik és a Távol-Keletről érkezik.

Mindez azért lényeges, mert ne legyen kétségünk,

az átállás így vagy úgy, de valamilyen formában végbe fog menni, még ha ez manapság nem is elég egyértelmű és épp elbizonytalanodás ütötte fel a fejét a vén kontinensen.

A tétovázás oka nem más, minthogy Európa időközben lemaradt a legfejlettebb technológiákért folytatott küzdelemben a fő riválisokkal, Amerikával és Kínával szemben. Míg előbbi az infláció leple alatt egy komplett iparpolitikai és protekcionista intézkedéscsomagot dolgozott ki, addig utóbbi állami támogatásokkal hozta helyzetbe iparát, kiszorítva sok esetben akár a német beszállítókat, aminek utóbbi időben egyre több jelét látjuk.

Mindez azért óriási gond Európára nézve, mert pont akkor történik, amikor éppen fel kellene gyorsítani  az ipari átállás folyamatát, ugyanis közeleg a 2035-ös időpont, amikortól ki kell vezetni a belső égésű motorokat. Hogy Európa ilyen helyzetbe lavírozta magát, azért is dühítő, mert 2018-2019 tájékán, amikor megszülettek a politikai döntések, akkor okkal lehetett abban bízni, hogy

a klímaváltozás jelszava mögött nemcsak üres frázisok, hanem valamiféle elgondolás mégiscsak létezik, hogyan kellene végrehajtani az elmúlt 50 év legnagyobb struktúraváltását.

Ehhez képest azóta is érthetetlenebbnél érthetetlenebb döntéseket hoznak az európai politikusok, ilyen a német kormány tavaly decemberi döntése, mely során a takarékossági intézkedések jegyében megszüntették az elektromos autók állami támogatását.

A jelzőlámpa koalíció a döntéssel azonnal odacsapott a német iparnak, amely mai napig nyögi a háború következményeit. Persze, ettől még igaza lehet Olaf Scholznak, aki a kínai látogatásán is szóvá tette: komoly versenyhátrányt jelent az európai autóiparnak a kínaiak állami dotációja, amely kapcsán rendre felmerül uniós büntetővámok kivetése a távol-keleti országgal szemben.

A két ország függőségére utal és ez lehet a döntő a folyamatban, hogy Berlin mindenáron el akarja kerülni, hogy az EU és kínai közötti kapcsolatok a kereskedelmi háborúvá fajuljanak. A német cégek egyáltalán nem hívei egy ilyen forgatókönyvek, pláne, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta óriási versenyhátrányt szenvednek el.

Az autóipar kritikus helyzetére utal, hogy Scholz kínai látogatásával egy időben tárgyalt Németországban a magyar nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton vezető német konszernek képviselőivel.

A magyar gazdaság ezer szálon függ a német gazdaságtól, így aztán meg is szenvedte a hazai ipar a német kormány döntésének hatását:

decemberben és januárban is jelentős visszaesést produkált, amit nem nehéz a német iparpolitikai döntésekre visszavezetni. Emiatt mondta Nagy Márton, hogy szeretne a magyar kormány pontos képet kapni a németektől az ottani ipar jövőjét illetően. 

Magyarország már elindult az elektromos átállás felé 

Ez a fajta elbizonytalanodás azonban a folyamatban lévő beruházások terén egyáltalán nem tükröződik, hiszen kivétel nélkül az összes az autóipar elektromos átállásához kapcsolódik, és szinte mind Távol-Keletről, Kínából és Dél-Koreából érkezik. Összeszedtük csak az elmúlt két három év beruházásait, amiben egyértelmű a keleti dominancia:

  • a kínai CATL debreceni beruházása 2900 milliárd forintból valósul meg, 
  • a gyártás 2025 elején indulhat, a szintén kínai BYD tavaly decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi fel első európai autógyárát (buszgyára már működik Komáromban), a beruházás összértéke 2000 milliárd forintra taksálható, 
  • kínai Sunwoda ugyancsak tavaly közölte, hogy 580 milliárdból építkezik Nyíregyházán, ahol akkumulátorokat fog gyártani, 
  • a kínai Hayaou Cobault ácsi katódgyára szintén az 2023-ás év termése, a beruházás értéke 520 milliárd forint, 
  • a kínai Eve Power a világ kilencedik legnagyobb akkugyártója Debrecenben 482 milliárdból építi fel első európai üzemét, 
  • a dél-koreai W-Scope nyíregyházi beruházásának alapkövét 2022 októberében tették le, a beruházás értéke 290 milliárd forint 
  • a dél-koreai Eco Pro katódgyára Debrecenben 280 milliárd forintból épül.

A hazánkban régóta jelenlévő nagy nyugati autógyárak sem maradnak le a fejlesztésekkel:

  • a Mercedes Kecskeméten 400 milliárd forintból állítja át a gyártósorait az elektromos autók termelésére, 
  • az Audi Győrben 120 milliárd forintból ruház be, hogy 2025-től elektromos motorokat gyártson. 

A lista azonban még így sem teljes, nem tettük bele azokat a beruházásokat, amelyek már bekapcsolódtak a termelésbe. Ilyen például az SK innovation iváncsai üzeme (680 milliárd forint), vagy a Samsung gödi (320 milliárd forint) projektje. Mindkettő cég akkumulátorokat fog gyártani, nem is kis mennyiségben.

Az akkugyár csak alkotóelem 

Fontos azonban utóbbiak kapcsán hozzátenni, hogy az akkugyárak az egyik összetevőjét jelentik az autógyártásnak. Az, hogy minél nagyobb számban található meg ezek a üzemek itthon, biztosítja azt, hogy Magyarországon a termelés teljes vertikuma jelen legyen. Ezt egyrészt indokolja az ellátási láncok járvány után történő szakadozása, amely a piaci szerelőket a gyártás folyamatának újragondolására kényszerítette, illetve egy fizikai tényező, ami nem más, minthogy az akkumulátorok nehezek. 

Ettől függetlenül tény: Magyarország az akkugyártás egyik fellegvára lesz,

az SK Innovation például 30 gigawattóra gyártókapacitással fog rendelkezni, amit a CATL jócskán felülmúl: ennek több mint a háromszorosát, 100 gigawattórát lesz képes előállítani. Ezek után hazánk jó eséllyel 2025-ben a világ harmadik-negyedik legnagyobb kapacitását birtokolhatja majd. De mint korábban felhívtuk rá a figyelmet, az akkumulátorok egyáltalán nem a szegények játéka, Amerikában és Kínában is jelenleg tucatjával épülnek. 

Hamarosan 750 ezer személygépjárművet állíthat elő évente Magyarország 

Mivel a fent említett beruházások döntő része idén és jövőre valósul meg, így a termelésbe várhatóan 2025-től lépnek be az új kapacitások. Az első fecske a BMW lehet, amely 2024 végétől már próbaüzemben működik, ahogy a CATL is jövő év elejére ígérte az indulást. 

A jelenlegi kapacitások éves szinten mintegy 450-500 ezer személygépkocsi legyártását teszik lehetővé, ám ez a szám a folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően néhány éven belül elérheti a 750 ezret is.

Az eddig ismert tervek alapján a BYD és a BMW nagyságrendileg 150-150 ezer autót gyárthat le évente, a termelés azonban lassan pöröghet fel, így fokozatosan, 2026-tól érhető el a 750 ezres szám. Ráadásul nem zárható ki, hogy újabb lépést teszünk az egymilliós bűvös határ felé.

A kormány tervei szerint ugyanis Pécsre hozna egy nagyberuházót, amiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt nemrégiben. A cég kiléte egyelőre nem ismert, ám a jelek arra utalnak, hogy rövid időn belül itt is bejelentés várható. Magyarországnak ezzel a összes nagyobb régiója rendelkezni fog kisebb-nagyobb autóipari kapacitással, amely megalapozhatja a fejletlenebb régiók felzárkózását.
 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­­­l­á­­n­­­y­o­k­­ ­v­­­á­r­­n­­­a­­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Vasalo
2024. április 26. 07:04
A cikkben egy sereg olyan kitètel van aminek semmi köze a valosághoz. Ki adta ki és mikor a jelszot az ELETROMOS ÁTÁLLÁSRA? Amiröl makog az irás az csak egy opcio ami zsákutcába vezethet, mert soha senki nem tudta eddig bebizonyitani, hogy az elektromos auto energetikai szempontbol hatásosabb mint a hagyományos belsöégésü. Azaz ( ami természetesen országonként változhat) abbol az X mennyiségü energiábol - foszilis, atom stb. az e-auto 5-6% -l kevesebb teljesitményt tud megvalositani ( kilométert) mint a foszilis. Ráadásul nincs meg hozzá a méregdrága infrastruktura ( az energia eljuttatása a töltökhöz). Ehhez jön a ritkán hangoztatott, de végzetes teljesitmény kiesés, amig egy hagyományos kocsit 5 perc alatt munkaképessé lehet tenni, az e-autonak erre minimim 40-60 percre van szüksége, azaz 10szer több idö, ami igen nagy veszteség. Ahogy már itt is elhangzott a foszilis üzemanyag energiasürüsége több nagyságrenddel nagyobb. Stb. Ezen még évtizedekig nem lesz változás.
Mindenhova
2024. április 23. 11:29 Szerkesztve
gebsi1-Mindenhova 2024. április 22. 19:36 "ne erőltesd a hülyeséget! az akkumulátor energia sűrűsége, a feltalásakor (1859) 40 w volt, a ma létező legjobb akkumulátoré 200 w...........az olajé meg 12000 w......" Pont annyi eszed van amennyi látszik. Összehasonlítani az akkut az olajjal majd belájkolni magad, erre ad tanúbizonyságot. Az akkumulátort úgy kellene felfognod, (már ha legalább általános iskolai tudással rendelkeznél) mint a belsőégésű üzemanyagtartályát. Azt is újra meg lehet tölteni, ahogy az akkut is. Egybitesnek magyarázva: az akku nem klasszikus energiahordozó. Az olajnak hiába magas az energiasűrűségé, ha azt fajlagosan rosszabb hatásfokkal tudjuk munkára bírni mint az elektromos áramot. A mai lítium alapú akkuk lényegileg nem sokat fognak változni a jövőben, gazdaságossága a mai elektromos autónak (kiváltképp kevés km esetén) megkérdőjelezhető abban az esetben mindenképp, ha nem az egyén állítja elő az energiát hozzá. A megoldás kulcsa a szilárdtest akkumulátor lesz.
Mindenhova
2024. április 22. 23:33 Szerkesztve
Kybon-Mindenhova 2024. április 22. 19:36 Hagyjátok már ezt az örökös nyersanyagozást mert sírok tőle. Nem kell aggódni, Kína birtokolja a 90%-át ami kell ide, és azt biztosítani is fogja, ezt borítékolhatjátok. Az megvan amúgy, h. az akkukból a nyersanyag 70-80%-át vissza lehet nyerni? Igen, először telítődni kell a piacnak, csakhogy utána elég lesz csupán a hiányt pótolni. (a technológia fejlődésével valamint a jogszabályok szigorításával 90% fölé is lehet menni) A Dieselből mennyit tudsz visszanyerni? Elektromos energiát meg M.o. is előtud állítani és kevésbé lenne kiszolgáltatva másoknak, szállítási láncoknak, háborúknak, árfolyamoknak, politikai akaratnak ect. Azt kellene meglátni, h. energiahordózók terén esélye lenne M.o.-nak függetlenedni. De a sok kretén még az orra előtt lévő dolgokat sem látja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!