A polgári demokrácia halott

2019. december 30. 23:07

Az alkotmányos jogállam megbukott, nem alkalmas többé a kor problémáinak a megoldására – véli Tamás Gáspár Miklós. A liberálisból marxistává lettfilozófus a kulturális hanyatlásról, a balliberális közhelygyárosokról, valamint a marxizmus és a kereszténység viszonyáról is beszélt lapunknak.

2019. december 30. 23:07
null
Czopf Áron
Czopf Áron

Ön mindinkább megveti a képviseleti rendszereket. Miért?

Ez nem elvi, hanem történeti kérdés. A parlamentarizmusnak valamikor kétségtelenül óriási erényei voltak. De ez rég volt már. A mostani helyhatósági „választás” alkalmából mindenünnen áradó mocsok – a többpártrendszernek becézett kései kapitalizmus oszló teteméből fölszakadó bűz – jól szemlélteti, hogy a képviseleti rendszer miatt kár bánkódni.

Úgy látja, hogy megérett a bukásra?

Láthatólag már meg is bukott. Az ok az osztályoknak mint politikai szubjektumoknak a megszűnése, a tömegkommunikáció elterjedése és az általános kulturális hanyatlás. Ebben egyetértek egyébként a konzervatívokkal: a dekadencia tagadhatatlan. Hiszen a polgári társadalom elaggott, lehetséges alternatívái pedig nyomorultul elpusztultak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!