A történelem visszatért, sőt sosem távozott

2020. július 15. 23:53

„A jobboldalnak nem kellene elnézést kérnie azért, mert nem azonos a baloldallal, és jobboldali politikát csinál” – vallja François-Xavier Bellamy. A francia Republikánusok EP-képviselője szerint a civilizáció és a kultúra megvédése és továbbadása az egyik legfőbb jobboldali célkitűzés.

2020. július 15. 23:53
null

Szilvay Gergely interjúja a Mandiner hetilapban.

Francia néppárti politikusként hogyan vélekedik Orbán Viktor és a Fidesz politikájáról?
A Fidesz a szövetségesünk, tagja az Európai Néppártnak, szorosan együtt dolgozunk vele; a magyar párt fontos szerepet játszik az EPP-frakcióban. Mi a nyílt és tisztességes párbeszédben hiszünk. A politikában lehetséges az egyet nem értés, de ez nem jelent kizárást. Az Európai Unióban és az Európai Parlamenten belül is számos félreértés és tényszerűen téves információ kering Magyarországgal kapcsolatban, például hogy a veszélyhelyzet idejére felfüggesztette a parlament működését, holott ez nem igaz. Ezért nem kedvelem, amikor egyes politikusok kemény beszédeket tartanak az európai értékekről: ezek csak elmélyítik a kelet–nyugati megosztottságot az unión belül. Ez pedig komoly veszély Európa jövőjére nézve.

Orbán gyakran hangoztatja, hogy a néppárt túlságosan meg akar felelni baloldali kritikusainak, és ezért fél lépéseket tenni jobboldali csoportok felé.
Mi vagyunk a legnagyobb csoport az Európai Parlamentben, és mégis túl sok kompromisszumba megyünk bele. Mindig meglepődöm, hogy mennyire hajlamosak vagyunk a baloldalról jövő kritikákat a párton belüli, egymásnak szóló kritikává alakítani. Eközben a szocialistáknál még csak fel sem merült, hogy kitegyék a volt máltai miniszterelnököt, Joseph Muscat-t és szervezetét a pártcsaládjukból, holott egyértelműen kiderült, a máltai kormánynak köze volt egy újságírónő halálához, aki a kormányfő tanácsadóinak ügyletei kapcsán oknyomozott. Az európai parlamenti Renew-­csoportban (amelyhez a Momentum is tartozik – a szerk.) senki nem gondolt Andrej Babiš cseh kormányfő kizárására, miközben kiderült, hogy szabálytalanul használt fel EU-s forrásokat. Az egyébként tudatos baloldali törekvés, hogy belülről megosszák a néppártot.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

François-Xavier Bellamy (1985, Párizs) francia filozófus, Versailles alpolgármestere. A Nicolas Sarkozy által alapított gaullista jobbközép párt, a Les Républicains (Republikánusok) képviselője az Európai Parlamentben. Három kötet szerzője. Egyik munkája szerint a francia iskolarendszer olyan ideológia foglya, amely nem hajlandó átadni az örökséget, s a fő képviselői Rousseau, Descartes és Pierre Bourdieu voltak. Ennek következménye szerinte az örökségnélküliek identitásválságban szenvedő nemzedéke. Bellamy az Európai Néppártban ellenezte a Fidesz kizárását – most a Europe Uncensored videókonferenciát vezette Orbán Viktor, Janez Janša szlovén kormányfő és Aleksandar Vučić szerb elnök részvételével.

(1985, Párizs) francia filozófus, Versailles alpolgármestere. A Nicolas Sarkozy által alapított gaullista jobbközép párt, a Les Républicains (Republikánusok) képviselője az Európai Parlamentben. Három kötet szerzője. Egyik munkája szerint a francia iskolarendszer olyan ideológia foglya, amely nem hajlandó átadni az örökséget, s a fő képviselői Rousseau, Descartes és Pierre Bourdieu voltak. Ennek következménye szerinte az örökségnélküliek identitásválságban szenvedő nemzedéke. Bellamy az Európai Néppártban ellenezte a Fidesz kizárását – most a Europe Uncensored videókonferenciát vezette Orbán Viktor, Janez Janša szlovén kormányfő és Aleksandar Vučić szerb elnök részvételével.
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!