Csontvázak a maszk mögött, ismét válságban Merkel pártja

2021. március 31. 12:22

Botrányok sora rázza meg a német kereszténydemokratákat, és a választási szuperévbe fordulva zuhanórepülésbe kezdett a népszerűségük. Hogyan jutott idáig a CDU? Elemzésünk.

2021. március 31. 12:22
null

Greczula Levente László írása a Mandiner hetilapban.

2021 márciusa biztosan nem tartozik majd a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) történetének legboldogabb időszakai közé. Az őszi szövetségi és tartományi választások egyre fenyegetőbben közelednek, a koronavírus elleni oltás továbbra is csak lassan halad, ráadásul az utóbbi hetekben friss botrányok tépázzák a patinás pártok tekintélyét. Fél évvel a szövetségi választás és a Merkel-korszak vége előtt lángol a ház a kereszténydemokratáknál: az egy évvel ezelőtt mért 38 százalék körüli támogatottságuk idén hirtelen 28 százalék környékére zuhant, ezzel növelve egy CDU nélküli új, baloldali kormány esélyét Németországban.

Átláthatóságot ígérnek: a CDU székháza Berlinben. <br> Fotó: Shutterstock
Átláthatóságot ígérnek: a CDU székháza Berlinben.
Fotó: Shutterstock

Maszkabál
Georg Nüßlein, az uniópártok szövetségi parlamenti frakcióvezető-helyettese valószínűleg ugyanúgy kezdte a napját február 25-én, mint bármelyik másikat. De február 25-e nem olyan nap volt, mint a többi. Ezen a csütörtöki délelőttön ugyanis két államügyész is meglátogatta a Bundestag mentelmi joggal kapcsolatos ügyeket intéző bizottságát, hogy engedélyt kérjen egy sor helyiség és lakás átkutatására, amelyekben Nüßlein rendszeresen megfordul. A frakcióvezető-helyettest azzal gyanúsítják, hogy tanácsadó vállalatán keresztül több mint hatszázezer eurót, vagyis nagyjából kétszázhúszmillió forintot kaszált azon, hogy állami szereplők tavaly nagy mennyiségben szereztek be maszkot a koronavírus elleni védekezés részeként. Nüßlein cége a szövetségi és a bajor egészségügyi minisztériumnak is közvetített maszkokat, tovább súlyosbítva az amúgy is rendkívül kényes ügyet az uniópártok számára, hiszen a berlini tárcát a CDU-s Jens Spahn (rá később még visszatérünk), a münchenit pedig a CSU-s Klaus Holetschek vezeti.

Pedig Nüßlein nem bízta a véletlenre a dolgot. A tranzakciót egy liechtensteini bankon keresztül bonyolították le, a hercegségben működő pénzintézetek köztudomá­súan diszkréten kezelik az ilyen nagy összegű utalásokat. Az viszont feltűnt, hogy egy magas rangú német politikushoz köthető számlára érkezik ekkora összeg, így értesítették az aprócska állam pénzmosási ügyekkel foglalkozó hatóságát, amely a múlt év végén kapcsolatba is lépett a müncheni ügyészséggel, lényegében elindítva a Nüßlein-ügyet. Mivel a bajor politikus ilyen fontos feladatkört tölt be a keresztény­demokratáknál, a nyomozók természetesen jó alaposan körülszaglászták a frakcióhoz köthető helyiségeket is, a hír pedig villámgyorsan terjedni kezdett: hatalmas korrupciós ügy körvonalazódik a CDU–CSU-nál.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!