Anywhere arisztokrácia

2022. június 15. 20:46

A globális elit utál versenyezni. Identitása nincs, monopóliumait kenőpénzzel biztosítja. Innovációra és humán tőkére nem költ, adóelkerülési gyakorlatának egyik legnagyobb vesztese Magyarország – írja új könyvében Pogátsa Zoltán közgazdász.

2022. június 15. 20:46
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Szerzőnk nemcsak meggyőződéses, hanem szenvedélyes baloldali gondolkodó. Több alapvető dolgot elutasít, ami e sorok írója számára fontos, köztük az örökölt, helyi érvényű kulturális sajátosságok elsődlegességét. Új könyve – bár aligha ennek szánta – látványos illusztrációja a jobb- és baloldali világértelmezés 21. századi fúziójának. Annak a trendnek, amelynek eredményeként a brit konzervatívok ma már tarolnak a munkásnegyedekben, s itthon kilencvenszázalékos többség szervezhető a kormány legkarakteresebb intézkedései mögé.

Pogátsa Zoltán a francia sztármegfejtő Thomas Piketty adatsorai alapján abból indul ki, hogy az 1970-es évek óta „a kapitalizmus visszatért a 19. századi, brutális korszakának jellegzetességeihez”. Ennek legfontosabb kísérőjelensége a soha nem látott mértékű egyenlőtlenség („egyetlen minibuszban elférne a világ vagyonának java része” – írja a kisszámú multimilliárdos kezében összpontosuló vagyonról). Következménye meg az, hogy megszűnt a társadalmi mobilitás, a hátrányból indulók önerőből való felkapaszkodásának lehetősége. Szerzőnk meggyőződése, hogy bármiféle változás csak a globális elit mint a status quo őrzőjének meggyengítésével képzelhető el, amire egyedül a választók és elöljáróik képesek.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!