Sakai cúnen

2022. június 29. 16:06

2022. június 29. 16:06
Sándor Lénárd

A bíróságok szerte a világon már javában készülődnek a nyári ítélkezési szünetre. Így tesz az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is, amelynek tagjai idén valóban rendhagyó ítélkezési évet tudhatnak maguk mögött. Végtére is nem sok bíróság mondhatja el magáról, hogy döntései még más államok vezetőinek, így például a francia államfőnek a kritikáját is kiváltják. Vagy azt, hogy az amerikai elnök – aki azért elég sok szokatlan dolgot művelt az utóbbi időben – ahelyett, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve a bírósági döntés tiszteletben tartására és végrehajtására szólítana, harcba hív testület ellen. Mindennek apropója pedig a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization-ügy és az ítélkezési év talán legjobban várt, bizonyos részeiben idő előtt ki­szivárogtatott döntése.

A kedélyeket az borzolja, hogy a testület megszüntette az abortusz alkotmányos jogként való elismerését, megváltoztatva ezzel a mintegy fél évszázaddal ezelőtt meghozott Roe kontra Wade-­döntést. A nyugati média szalagcímeit idézve van, aki történelmi fordulópontról beszél, amely után elapad az emberek szabadsága a tengerentúlon. Van, aki tragédiáról, van, aki antidemokratikus döntésről, és van, aki – így az amerikai elnök – arról, hogy a döntés az országot egyenesen százötven évvel ezelőtti korszakába repíti vissza.

A politikusokat, a médiatöbbséget, a vélemény­vezéreket és általában a progresszív köröket azonban nem is feltétlenül az abortusz kérdése izgatja. Bár a testület az abortusz jogi sorsáról döntött, a Dobbs-ügy közel sem csak erről szól. Sőt, a bírói többség tulajdonképpen egyáltalán nem foglalt állást az abortusz kérdésében. Ezt felfogása szerint nem is teheti, mivel a szövetségi alkotmányban nincsen olyan rendelkezés, amely alapján felhatalmazása lenne erre. Ha pedig ez a helyzet, akkor a kérdés eldöntése – legalábbis a polgárok akaratát kifejező alkotmány szerint – a demokratikus konszenzuskereséshez tartozik. E nézőpont szerint épp a Roe kontra Wade-döntés csavarta ki ezt a lehetőséget a polgárok kezéből. A progresszív körök legnagyobb félelme így inkább az, hogy demokratikus módon kell majd konszenzust keresniük, és nem járhatják a bírósági fórumok vagy hatóságok által kínált kerülő utakat. Ilyen ez a demokrácia, meg kell érte dolgozni…

Sem a brüsszeli bürokrácia térnyerése, sem az Európai Unió Bírósága aktivista jogfejlesztése nem léphet a demokratikus konszenzuskeresés helyébe”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!