A szabad akarat újrafelfedezése Amerikában

2022. július 06. 16:29

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága visszaadta az embereknek a szabályozás jogát az abortusz kérdésében. A fejleményt sokan konzervatív fordulatként aposztrofálják. A tagállamok jelentős része „abortuszmenedékké” alakul át, amelyet elméletileg minden amerikai szabadon felkereshet.

2022. július 06. 16:29
null

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Ítéletet hozott a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization nevű ügyben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága június 24-én, amely kimondta, hogy az alkotmány nem védelmezi alapjogként az abortuszt. 6:3 arányú, konzervatív többségű ítéletében a fórum továbbment, és rögzítette azt is, hogy az abortuszhoz való jog nem építőköve, de még csak nem is része a nemzet történetének, továbbá nem kapcsolódik a szabadság konzervatív felfogásához sem. Mindez azt jelenti, hogy az abortusz szabályozása a jövőben az USA ötven tagállamának törvényhozására tartozik majd. A bíróságok a terhességmegszakítás tárgyában születő jogszabályokat a legenyhébb alkotmányossági, úgynevezett észszerűségi tesztnek vethetik majd alá.

Amerika fele szigorít

Döntésével a legfelsőbb bíróság az ikonikus Roe kontra Wade (1973) és a kevésbé ismert, de szintén jelentős Planned Parenthood kontra Casey (1992) nevű precedenseket írta felül. Fél évszázados hagyományok dőltek meg tehát az abortusz területén. Lapzártánkkor tizenhárom tagállamban a legfelsőbb bíróság ítélete nyomán azonnal megindult a jogalkotás a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítására. Ezek Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma és Nyugat-Virginia. Közülük néhány államban a szigorítás azonnali hatállyal életbe lépett, máshol rövid időn belül várható a fordulat.

A republikánus többségű államokban szűkültek a terhességmegszakítás lehetőségei”

Az ítélet felháborította Amerikát – legalábbis a fősodratú média ezt sugallja. Földrengésszerű döntésről lehet olvasni, amely hullámokat gerjesztve maga alá készül söpörni az egész országot. A CNN és az NBC dühödt liberális tömegekről cikkezik. A Fox News a fejleményekben lehetőséget lát a meg nem született életek jogvédelmére vonatkozóan. Rod Dreher, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb konzervatív kommentátora a westminsteri apátságban mondott el egy imát a döntés kapcsán. A The Washington Post helyesen látja: az abortuszítélet kapcsán az amerikai társadalom egyik fele szörnyülködik, a másik pedig ünnepel.

Szélsőségesen konzervatív vagy ultraliberális a fordulat? 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!