A kancellártól a Valmarig: Jön az MCC Feszt

2023. július 27. 05:45

Egyre inkább kiviláglik, úgy is lehet népszerű nyári fesztivált csinálni Magyarországon, hogy nem a zene áll a középpontban. Jó példa rá a harmadik alkalommal elstartoló MCC Feszt Esztergomban.

2023. július 27. 05:45
MCC Feszt
Sal Endre

Kezdetben voltak, akik megpróbáltak azzal riogatni, hogy az MCC Feszt csupán egy jól becsomagolt ideológiai dzsembori, ám az évek során kiderült, valójában az, aminek megálmodták, egy nívós fesztivál, amely egyre több látogatót vonz. Néhány balliberális újságíró a helyszínen próbált fogást találni, de nem nagyon ment nekik, így szépen elmaradoztak. Kár, pedig nekik is izgalmas programokat ígérne az idei MCC Feszt, amely július 27-én startol.Sebastian Kurz

Kezdjük a külföldi vendégekkel. Ott lesz az MCC Feszten Sebastian Kurz, aki 2017-ben, harmincegy évesen lett az osztrák történelem legfiatalabb kancellárja. Nem mellékesen kétszer is betöltötte ezt a pozíciót. Kurz Esztergomban biztosan érdekes hátteret ad majd az osztrák belpolitikáról, külpolitikáról és arról, hogyan birkózott meg azzal a feladattal, hogy ilyen fiatalon kancellár lett.

Előreláthatólag telt ház lesz Michael Knowles elődásán is. Aki nem ismerné: színész, író, műsorvezető, az Egyesült Államok egyik vezető politikai kommentátora, a The Daily Wire nevű konzervatív hírportál munkatársa. Az ő segítségével biztosan jobban megérthetjük majd az ukrán–orosz háború kapcsán a Biden-kormányzat mozgatórugóit, azt, mi várható a konfliktusban. Biztos, hogy sokan lesznek az izraeli színész és forgatókönyvíró Lior Raz előadásán is, aki a népszerű Fauda című sorozat főszereplője, s valószínűleg arról is mesél majd, milyen volt Arnold Schwarzenegger testőreként dolgozni, mert egy ideig azt is csinálta. Még a külföldi előadóknál maradva: Vincent Harinam, az adattudomány forradalmasítója, a Cambridge-i Egyetem statisztikai tanácsadója arról beszél majd, hogyan használható például a mesterséges intelligencia a bűnüldözés elleni harcban. 

A kormány több tárcavezetője ellátogat Esztergomba. Az érdeklődők találkozhatnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterrel, tiszteletét teszi az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A résztvevők megismerkedhetnek Bóka János államtitkár véleményével is, aki az európai uniós ügyekért felel majd miniszterként, továbbá Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója is fellép a Feszten. 

A tematikus beszélgetések programját böngészve izgalmasnak tűnik A fintech varázslók: a digitalizáció ereje a pénzügyi szektorban című panelbeszélgetés, amely a digitális bankolás, a mesterséges intelligencia ösztönözte innovációk, valamint a kriptovaluták kérdéskörét járja körül. A résztvevők: Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóságának vezetője, Danóczy Bálint, a Mastercard nyílt banki ügyekért felelős vezető szakértője, Pereczes János, a Magyar Bank­holding ügyvezetője, valamint Demkó-Szekeres Zsolt, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az irodatervezés forradalma lesz a témája annak a beszélgetésnek, amelynek résztvevői Finta József Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Mol Campus társtervezője, Gunther Zsolt Ybl-díjas építész, a Vision Towers tervezője és Vadász Bence Ybl-díjas építész, a Szabad György-irodaház tervezője. Az előadók között lesz Detre Örs Hunor, a James Webb-űrteleszkóp vezető fejlesztője, Pölcz Ádám, korunk egyik legnépszerűbb nyelvésze, Szekrényi Péter, a digitális transzformáció szakértője, Katona Ágnes, aki huszonöt évig az Agatha Christie-könyvsorozatnak volt a szerkesztője, valamint Szabi, a pék, hazánk legismertebb és legnépszerűbb kenyérsütőmestere. A programok mellett pedig az Edu sétányon az érdeklődők jobban megismerkedhetnek a Mathias Corvinus Collegium képzési programjával és partnereivel is. 

Egy jó fesztiválhoz zene is dukál: az MCC Feszten a hazai könnyűzenei élet színe-java fellép majd. Így például Ákos, a Bagossy Brothers Company, az Irie Maffia, a Budapest Bár, a Balkan Fanatik, a Random Trip és Regán Lili. Emellett a fiatalok körében különösen népszerű előadók és zenekarok is jelen lesznek, így a Valmar, T. Danny, Dzsúdló és a Blahalouisiana Szimfonik is. Idén először várja majd az érdeklődőket a Suzuki Folk sátor, ahol a jó hangulatról többek között Pál István Szalonna és Bandája gondoskodik. 

Az MCC nem titkolt célja a tehetséggondozás határon innen és túl. Orbán Balázs, a szervezet kuratóriumának elnöke korábban úgy fogalmazott, az MCC Feszt a magyar tehetség ünnepe. „A fiatalok szeretnek közösségben lenni és megvitatni az ország és a világ dolgait. Különböző nézeteket szeretnének hallani, és nyitottak arra, hogy megvitassák őket” – mondta. Az idei Feszten is módjuk lesz rá.

Nyitókép és képek: MCC

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!