Hermafrodita a dél-afrikai "futónő", Semenya

2009. szeptember 11. 09:44

Megszületett az eredmény Caster Semenya, a berlini világbajnokságon 800 méteren győztes futónő nemi vizsgálatával kapcsolatban. Eszerint a bajnok hermafrodita.

2009. szeptember 11. 09:44
Az eredmény egyelőre csak a nemzetközi szövetséghez érkezett meg Németországból, hivatalos csak akkor lesz, ha szakértők megvizsgálták, és Semenyát is értesítették az eredményről. Az ausztrál Sydney Morning Herald szerint Semenyának férfi és női nemi szerve is van, azaz gyakorlatilag hermafrodita. Emellett igen magas a tesztoszteron szintje is.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) már megpróbálta felvenni a kapcsolatot a futónővel, a dél-afrikai hatóságok azonban ezt mindeddig megakadályozták. A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség azonban határozottan tagadja ezt az élrtesülést, mondván ők eddig nem is hallottak az IAAF megkereséséről.

„Ez orvosi-, nem pedig doppingkérdés, így Semenya esetében nem is szándékos csalásról van szó – nyilatkozta Nick Davies, a nemzetközi szervezet szóvivője. – A teszt célja az volt, hogy megtudjuk, hogy a bajnok vajon orvosi szempontból juthatott-e jogosulatlan előnyhöz a többiekkel szemben. Ebben az esetben azonban nincs szó diszkvalifikációról.” Az IAAF szerint Semenya megtarthatja érmét.

Hermafrodita a vitatott nemű futónő, Caster Semenya (hvg.hu)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!