2020-ig működik a Nemzetközi Űrállomás

2011. július 28. 11:01

Befejezi misszióját a Nemzetközi Űrállomás 2020 környékén. Visszalép a Föld sűrű légkörébe, majd el nem égő darabjai a tengerbe hullanak.

2011. július 28. 11:01

Moszkva döntött: a Nemzetközi Űrállomást 2020-ig üzemeltetni fogják, de ezután már nem szabad Föld körüli pályán tartani, mert nagyon súlyos és bonyolult szerkezet, amely sok veszély forrása lehet - közölte Vitalij Davidov, az ügynökség igazgató-helyettese. Ezért arra a sorsra jut, mint a Mir, amelynek az üzemeltetésével az oroszok 2001-ben hagytak fel.

A Nemzetközi Űrállomást 1998 óta építik a világűrben Oroszország és több nyugati ország együttműködésével. Az állomás a világűrben valaha létesített legnagyobb objektum, 108 méter hosszú és 88 méter széles. A költségeket nagyrészt az Egyesült Államok fedezte.

A bázison 2000 novembere óta tartózkodnak vegyes, zömében amerikai-orosz összetételű asztronauta-csapatok, négy-hat havonta váltva egymást. Az űrállomás átlagban 350 kilométeres magasságban másfél óra alatt tesz meg egy fordulatot a Föld körül óránkénti 28 ezer kilométeres sebességgel száguldva.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!