Románia schengeni csatlakozása mellett áll Magyarország

2012. február 16. 15:05

Közös találkozót tartott a magyar és a román parlament külügyi bizottsága, többek között a schengeni csatlakozásról egyeztettek.

2012. február 16. 15:05

A magyar és román parlament külügyi bizottságai közötti együttműködés erősítheti a két ország kapcsolatát - nyilatkozta Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő a magyar külügyi bizottság elnöke, a román parlament külügyi bizottságának kétnapos budapesti látogatását követő csütörtöki sajtótájékoztatón. Balla elmondta, hogy érti a magyar választójogi törvénnyel és a magyarországi román kisebbség képviseletével kapcsolatos aggodalmakat, de remélhetőleg olyan helyzet alakul ki, amely „mindenki megelégedésére szolgál majd”.

Hangsúlyozta, hogy a két bizottság évek óta rendszeresen, általában félévente találkozik, és ezúttal is több kérdést, egyebek mellett a két ország kapcsolatainak erősítését és az uniós ügyekben az együttműködés lehetőségét vitatták meg. Kérdésre válaszolva Balla Mihály közölte, Magyarországnak kiemelten fontos érdeke, hogy Románia mielőbb a schengeni övezet tagja legyen. Ennek technikai feltételei már megvalósultak, és már csak egy tagállam ellenzi a román csatlakozást - emlékeztetett. Korodi Attila (RMDSZ) a román külügyi bizottság elnöke hozzátette, hogy úgy látják, Hollandiában, amely nem támogatja Románia belépését az övezetbe, nem elég nyitott a társadalom a párbeszédre ebben a kérdésben. Véleménye szerint a holland belpolitikai helyzet is sokat számít a kedvezőtlen hágai álláspont kialakításában. A politikus utalt a Geert Wilders vezette hollandiai Szabadságpárt (PVV) által létrehozott, a kelet-közép-európai munkavállalókra tett panaszoknak helyet adó, nagy vitát kiváltott honlapra.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. február 16. 17:18
Hollandia meg Belgium meg a nyugati baloldal a romániai és bulgáriai cigánysággal szemben diszkriminál, amikor a határok átjárhatóságát akadályozza. Ez bizony náci szemléletmód.
jag3
2012. február 16. 16:21
Yess. Jön majd az import-cigány. Az tud magyarul.
blás
2012. február 16. 15:30
Ez is milyen már, mindenki tudja kiket nem akarnak a hollandusok, hogy könnyedebben a földecskéjükre tegyék a lábukat...de mindenki kussol, mint ahogy a francia telepfelszámolásoknál is. Ejrópa én így szeretlek!
pityesz74
2012. február 16. 15:26
Hát a Flamandok helyében fosnák is, figyelembe véve hogy népességük 30-40 százaléka bevándorló!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!