Társszékesegyházi rangot kapott a nyíregyházi görög katolikus templom

2013. február 18. 08:15

Ünnepi liturgián hirdették ki a nyíregyházi Szent Miklós görög katolikus templom társszékesegyházi rangra emelését vasárnap a szabolcsi megyeszékhelyen. A nyírségi nagyváros központjában található templom ezzel jogszerűen is püspöki székhellyé vált.

2013. február 18. 08:15

Az esemény keretében tartott misén részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája, Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, valamint Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője.

Az 1897-ben felépített, a Bethlen Gábor utca elején, a püspöki hivatal szomszédságában található parokiális imaház korábban is a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöki templomaként működött. A fennállásának századik évfordulóját 2012-ben ünneplő egyházmegye a római Keleti Egyházak Kongregációján keresztül XVI. Benedek pápától kérte a templom társszékesegyházi rangra emelését, azt ezt engedélyező dekrétumot tavaly decemberben kapta meg az egyházmegye.

A nyíregyházi belvárosi templom nem csak a városnak, hanem az egyházmegyének is központjává vált, mivel ugyanolyan püspöki templommá vált, mint hajdúdorogi székesegyház — mondta az eseményen Kocsis Fülöp. A liturgiát követően tették le az egyházmegye új médiaközpontjának alapkövét a püspöki hivatal udvarán: az „örömhíradó központnak” nevezett létesítmény a modern hírközlő eszközök segítségével mutatja majd be az egyházmegye életét. A tervek szerint az év végére elkészülő, mintegy 100 millió forint értékű beruházással felépítendő új központban rádió- és televízió stúdiót hoznak majd létre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!