Így védené a gyerekeket a KIM

2013. október 29. 15:32

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által véleményezésre közzétett gyermekvédelmi jogszabálytervezetben többek között a megelőző pártfogás intézményét vezetné be a gyermekkorúak bűnismétlésének megakadályozása érdekében.

2013. október 29. 15:32

A javaslat alapján a gyámhatóság a bűncselekmény, illetve az elzárással sújtható szabálysértés elkövetése miatt indult eljárás során megkeresné az illetékes igazságügyi szolgálat vezetőjét, hogy a bűnismétlés kockázatát is értékelő környezettanulmányt készítsen. Ennek eredménye alapján döntenének a pártfogó felügyelő kijelöléséről a gyermek mellé. Ha ez megtörténik, a gyámhatóság kötelezné a gyermeket és a szülőt vagy más törvényes képviselőt a pártfogóval való kapcsolattartásra. A megelőző pártfogást a gyermek nevelésbe vétele sem szüntetné meg automatikusan.

A KIM emellett a munka törvénykönyvében, a közalkalmazottak jogállásáról és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben is rögzítené, hogy nem végezhet gyermekneveléssel, -felügyelettel, -gondozással és gyermekek gyógyításával kapcsolatos tevékenységet, aki gyermekek sérelmére követett el súlyos bűncselekményt.

A törvénymódosítás további célja, hogy a kiskorúak ne csak otthon, hanem az általuk gyakran használt iskolai és könyvtári számítógépes terminálokon se férhessenek hozzá káros, jogellenes tartalmakhoz. Ennek érdekében jövő szeptembertől szűrőszoftverek használatát tennék kötelezővé az iskoláknak, valamint a nyilvános könyvtáraknak.

Az indítvány ezen kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületeként létrehozná a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt, amely kötelező erejű jogi normát nem alkothatna, de felhatalmazást kapna ajánlások és állásfoglalások kiadására.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!