Összeülnek a devizahitelek miatt

2013. november 13. 12:28

Navracsics Tibor kerekasztal-konzultációt kezdeményez a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. Az egyeztetésre az OBH elnöke, a Kúria elnöke, az alapjogi biztos, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a legfőbb ügyész is meghívást kapott.

2013. november 13. 12:28

A Népszabadság úgy értesült: az egyeztetés fő célja, hogy Navracsics megsürgesse a Kúrát,hozzon jogegységi határozatot a devizahitelek jogi kérdéseivel kapcsolatban. A kormány szerint a jogegységi határozat fontos lenne ahhoz, hogy a bíróságok az azonos élethelyzeteket azonos módon ítéljék meg.

A Kúria múlt héten kiadott közleménye viszont arra enged következtetni, hogy a döntés inkább eljárási kérdésekkel foglalkozik, így nem feltétlenül alkalmas a devizahitelekkel kapcsolatos anyagi jogi problémák tisztázására. 

A Kúria Polgári Kollégiuma előbb fel szeretné mérni, hogy nagyjából mennyi devizahiteles per van folyamatban és hogy a jogerős ítéletek alapján megállapítható-e eltérő joggyakorlat kialakulása. Ezután döntenek csak az esetleges anyagi jogi kérdésekre vonatkozó jogegységi eljárás megállapításáról. 

A jövő heti egyeztetésen várhatóan terítékre kerül a Bankszövetség rendezési javaslata is. Az NGM államtitkára szerint a végső döntéssel mindenképpen meg szeretnék várni az Európai Bíróság állásfoglalását is. A luxembourgi testülethez a Kúria fordult egy devizahiteles ügyben, döntés tavaszra várható – írja a Nol.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. január 11. 22:03
Novemberre megoldást ígért a kormány (abban az esetben, ha a bankok addig nem hozzák össze a dolgot). Hát nem hozták össze, így itt a kormány megoldása: üljünk le és tárgyalgassunk egy kicsit. Mondjuk 2-3 évet. Aztán, háááát ..... izé. Nem igaz, hogy ezek a devizahitelesek örökké élnek....
csuka
2013. november 14. 14:59
"Az egyeztetésre az OBH elnöke, a Kúria elnöke, az alapjogi biztos, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a legfőbb ügyész is meghívást kapott. " Milyen véletlen, hogy az érintettek képviselői nem kaptak meghívást! Egyezeztetés, hogyan lehet biztosítani -továbbra is- a bankok szabad rablását. (Pedig a minap, a felcsúti cézár azt hazudta, megoldódott a 'devizshitelesek' ügye. Lehet, hogy neki megoldás a fosztogatás támogatása?)
rajgy
2013. november 14. 14:58
Látom te sem motoroztál még életedben. Akkor tudnád, hogy mennyi mindenre kell figyelned, ha eszedbe jut, hogy hirtelen irányt akarsz váltani. (és még egyensúlyozni is kell)
Mimes
2013. november 14. 14:54
Gondolod, hogy az a cél, hogy megoldódjon a deviza-hitelesek ügye? Ha az lenne, már rég megoldották volna! Így viszont lehet továbbra is ijesztgetni a bankokkal és ígérgetni. Tudod, hány szavazaot jelent ez jövőre?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!