AB: Alkotmányellenes volt a bírósági ügyáthelyezés

2013. december 03. 14:45

Alkotmányellenes volt a bírósági ügyáthelyezések alapjául szolgáló korábbi törvény – közölte az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

2013. december 03. 14:45

Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható hétfői döntés szerint az időközben már hatályon kívül helyezett rendelkezések egyrészt sértették a tisztességes eljárás két követelményét – a törvényes bíróhoz és a pártatlan bírósághoz való jogot –, másrészt azért is alkotmányellenesek voltak, mert az ügyáthelyezésről szóló határozat ellen nem biztosítottak jogorvoslatot.

 
Az Ab a többi között a Hagyó Miklós volt fővárosi szocialista politikus büntetőperének Kecskemétre helyezése miatt benyújtott alkotmányjogi panaszok alapján hozta meg határozatát, amely azonban a konkrét ügyet, illetve Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezésről döntő határozatát nem érinti. A 15 tagú testületből a többségi határozat egyes, különböző részleteihez nyolc alkotmánybíró fűzött különvéleményt.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. március 25. 18:10
Elgondolkodtató, ha ezt a megállapítást egy fideszes AB hozza. Ilyen orbitális igazságtalanságot már az ő lelkiismeretük sem visel el. Persze - gondolom - a takonygerincű Balsai védte a védhetetlent.
liberálzöld.
2014. január 11. 22:02
Ez a mindenkori kormányzat sara. Mi lenne, ha a munkával nem eléggé ellátott bíró járna be dolgozni oda, ahol a "piac" igényli? A gazzal benőtt árkokat sem szállítják oda , ahol túl sok közmunkás van! :)
=nessuno=
2013. december 03. 21:10
Jó reggelt kedves AB! :D Még a hülye is tudta kezdettől fogva, hogy alkotmányellenes... Meg sem nézem, ki írt különvéleményt. A párthűség mindenek felett! :(((
Kvasztics Fedor
2013. december 03. 21:05
Viszont az nem ellenkezik az alkotmánnyal, hogy a túlzsúfolt Budapesti, Pest megyei bíróságokon évekig húzódnak az ügyek. A bíróságok gyors működése nem alkotmányos követelmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!