Matricával hitelesítik az ügyvédi iratokat

2014. január 24. 11:39

Egy törvénymódosítás értelmében zárjegyhez hasonló sorszámozott matricákkal kell hitelesíteni az ügyvéd által ellenjegyzett okiratokat. Ehhez félmilliárdból indít matricaforgalmazó és nyilvántartó céget a Magyar Ügyvédi Kamara.

2014. január 24. 11:39

A hamisítások, visszaélések elleni védelem növelése érdekében vezetik be az iratokra ragasztott sorszámozott biztonsági matricákat, melyek a zárjegyhez hasonló hamisítás elleni védelmi elemeket és sorszámot tartalmaz. Hogy mennyibe kerül majd egy ilyen, azt egyelőre nem lehet tudni, de biztosan nem ingyen jutnak hozzá majd az ügyvédek.

Az Index által megkérdezett ügyvédek feleslegesen bonyolultnak tartják az új rendszert, ugyanis az okiratra való felragasztás után a matricát regisztrálniuk kell egy internetes nyilvántartásba is. Az ügyvédek szerint a személyes közreműködés és szárazbélyegző eddig is elég garancia volt, és egyébként is elenyésző az ügyvédi okiratok hamisítása Magyarországon.

A matricák forgalmazására és nyilvántartására egy céget hoznak létre, amelynek a Magyar Ügyvédi Kamara és a területi ügyvédi kamarák lesznek a tulajdonosai. Az Index úgy tudja, félmilliárd forinttal indulna a részvénytársaság.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2014. május 28. 19:45
Bürokrácia leépítése Fidesz-módra... Mint a radikális adócsökkentés ígérete: ma többet adózunk, mint 2010-ben, vagy a söralátét adóbevallás... hol is tart ma az a projekt? Valahol a multiplex mozis vetítővászonnyi söralátét környékén... :)
Autofocus
2014. január 26. 00:15
Én az általános jogásztalanításban hiszek. A jogászkodás a maga legpejoratívabb értelmében rátelepedett a magyar társadalomra. Nem dereguláció kell hanem dejurifikáció.
Autofocus
2014. január 26. 00:13
Az ilyen hülyeségekkel nem lehetne megvárni a választások lezárultát?
tango47
2014. január 25. 12:05
Én a parlamenti választásoknál nem női kvótát, hanem ügyvéd-kvótát vezetnék be, de fordított előjellel: megszabnám, hogy bizonyos számú ügyvédnél, jogásznál nem lehet többől parlamenti képviselő. Sokba került nekünk (ügyfeleknek) már eddig is lobbi-erejük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!