Nagy az ügyteher: áthelyezés helyett kirendelések jönnek

2014. március 21. 13:36

Miután az Alkotmánybíróság megtiltotta az egyedi ügyáthelyezéseket, az OBH elnöke március elsejétől másfél évre a Fővárosi Ítélőtábla állományába rendelte a Debreceni Ítélőtábla elnökét és 23 bíráját. Az intézkedés száz polgári és hatvan büntetőügyet érint.

2014. március 21. 13:36

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a törvényszékek, ítélőtáblák elnökeit korábban arra kérte, hogy a munkateher egyenletes elosztásának biztosítása érdekében minden bíróság nyilatkozzon arról: milyen segítséget tudnak felajánlani azon bíróságoknak, amelyek az országos átlagot 20 százalékkal meghaladó ügyteherrel dolgoznak. A Fővárosi Ítélőtábla közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtáblán egy büntetőtanácsnak átlagosan 92 folyamatban lévő ügye van, míg a Debreceni Ítélőtáblán csak 26; a Fővárosi Ítélőtáblán egy civilisztikai tanácsnak 138, Debrecenben pedig csak 50 polgári peres ügye van.

A közleményben felhívták a figyelmet arra: a bírák kirendelése arra ad módot, hogy egy vagy több bíró az eredeti beosztása helyett vagy mellett másik bíróságon is ítélkezzen. Az OBH elnöke a Debreceni Ítélőtábla bíráinak kirendelésével egy a gyakorlatban régóta jól működő, a bírósági igazgatásban gyakran használt jogi lehetőséggel élt az ügyek mielőbbi gyors befejezése érdekében. Utaltak arra, hogy hasonló megoldást alkalmazott már korábban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is többek között 2004-ben és 2008-ban is, amikor a Debreceni, a Pécsi és a Szegedi Ítélőtábla bíráit kirendelte a Fővárosi Törvényszékre. A kirendelés alapján az ügyeket az érkezésüknek megfelelő folyamatos sorszámozás szerinti sorrendben adja át a Fővárosi Ítélőtábla a Debreceni Ítélőtáblának.

A Népszabadság úgy tudja: a debreceni után a győri, a pécsi és a szegedi bíróságok is sorra kerülhetnek a tehermentesítésben. A lap információi szerint az érintett bírák csak úgy egyeztek bele az áthelyezésbe, ha nem kell sem a fővárosba költözniük, sem ingázniuk, a saját bíróságukon ítélkezhetnek, csak a Fővárosi Ítélőtábla nevében. Ez persze az ügyfeleknek és az ügyvédeknek is kényelmetlenséget okozhat.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Népszabadságnak azt mondta: a bírák kirendelése jogilag rendben van, hiszen senkitől nem vonja el a saját bíráját, azonban szerinte az már költői kérdés, hogy ha ha a bírák kirendelése megfelel az alkotmányos követelményeknek, miért az egyedi döntésen alapuló ügyáthelyezéssel próbálták korábban a fővárosi bíróságok ügyterhét csökkenteni.

A Népszabadság értesülései szerint a mostani kirendelések érintik a Portik-ügyet, a Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter elleni eljárást és esetleg akár a Hagyó-ügyet is.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. április 08. 17:01
"nem kell sem a fővárosba költözniük, sem ingázniuk, a saját bíróságukon ítélkezhetnek, csak a Fővárosi Ítélőtábla nevében." nem a kútba szartak, csak a kávájára és onnan söpörték be..
USsange
2014. április 08. 17:01
Valahogy le kell törni a haveri bíráskodást, ahol bajnai minden perét megnyeri, majd ezzel dicsekszik.
Csörgő-Palló-Munkács-Técső
2014. március 22. 00:23
DOLGOZZANAK TEMPÓSABBAN! egy orvos sem ér rá órákat ácsorogni műtét közben a beteg felett tessék 24 órában ítélkezni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!