Magyarul is lehet az ombudsmanhoz fordulni Romániában

2014. július 02. 15:20

Hatályba lépett az a törvénymódosítás, aminek értelmében a kisebbségek anyanyelvükön is ombudsmanhoz fordulhatnak Romániában, de csak akkor, ha az adott közigazgatási területen számarányuk meghaladja a 20 százalékot.

2014. július 02. 15:20

Anyanyelvükön is kérhetnek jogorvoslatot az ombudsmantól Romániában a magyarok, ha számarányuk egy közigazgatási egységben meghaladja a 20 százalékot – közölte szerdán Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője.

Hatályba lépett ugyanis az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel a román kormány módosította az ombudsman intézményét szabályozó törvényt. Az eredeti jogszabályt kiegészítő új törvénycikk szerint anyanyelven fordulhatnak beadvánnyal az ombudsmanhoz azoknak a nemzeti kisebbségeknek a tagjai, amelyek számaránya az adott helyen meghaladja a 20 százalékot. A választ román nyelven, illetve anyanyelvükön is megkapják az ombudsmani hivataltól.

A törvény fő haszonélvezői a magyarok, mert többnyire csak az ő számarányuk haladja meg a húsz százalékot sok településen. A képviselő emlékeztetett, hogy a rendelettel az RMDSZ egy régebbi indítványa válik törvénnyé, ugyanis Márton Árpád képviselőtársával tavaly decemberben iktatták azt a törvénytervezetet, amely a kétnyelvűség érvényesítését célozta az ombudsmani intézményben.

A képviselő emlékeztetett, hogy a kormány rendelete értelmében az ombudsmani intézmény területi irodáiban a kétnyelvűséget is biztosítani kell az ügyfélfogadásnál ott, ahol az említett lakossági számarány ezt megköveteli.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. július 02. 23:32
Fordulni lehet. Leginkább fel... "számarányuk meghaladja a 20 százalékot." Ahol 1944-ben 20% volt a román lakosság, ott most 80%. A szocialista etnikai tisztogatás nem múlt el ott sem nyomtalanul.
hakos
2014. július 02. 18:47
Az ombudsman esetében nem egy helyi szervről van szó, tehát a kérelmező lakhelyének, vagy a bepanaszolt hivatal székhelyének nemzetiségi összetételéhez kötni a nyelvhasználat lehetőségét indokolatlan és értelmetlen megkötés. Egy magyart akár Bukarestben is sérelem érhet, s az ombudsmannak pedig mindegy, hogy a bejelentés Csíkszeredáról, vagy Bukarestből érkezik. Ezt Szlovákiában is jobban megoldották, ott területi megkötés nélkül lehet az ombudsmanhoz kisebbségi nyelven fordulni. Bár igaz nem gyakran fordul elő, de ez már nem az ombudsman hibája.
Az állam számonkérhető,a cégek nem!
2014. július 02. 18:46
Ó persze, fordulni azt lehet, csak épp semmi nem fog történni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!