Strasbourg: Jogosan tiltja Franciaország a burka viselését

2014. július 01. 13:06

Franciaországban 2011 óta bírságolják azokat a nőket, akik burkában járnak az utcán. Egyikük a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult, de hiába. A bíróság szerint Franciaország a társadalmi együttélés érdekében jogszerűen tiltja a burka viselését közterületen.

2014. július 01. 13:06

Egy már Franciaországban született fiatal muszlim nő azért perelte be az államot a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, mert 2011 óta tilos közterületen a burka viselése. Aki ennek ellenére a teljes testet és arcot eltakaró burkában jár, 150 euróval is megbírságolhatják – számol be az ügyről és előzményeiről a FAZ.

A felperes arra hivatkozott, hogy sem férje, sem a más családtagjai nem gyakorolnak rá nyomást, hogy burkát viseljen, és ő nem is hord mindig azt. Viszont szeretné, hogy ha épp úgy tartja kedve, burkában is kimehessen az utcára. A tilalommal szerinte Franciaország megsérti a magánélethez és családi élethez való jogát, valamint a vallásszabadsághoz fűződő jogát is. Arra is hivatkozott a felperes, hogy a szabály a diszkrimináció tilalmába ütközik, mivel őt a neme, vallása és származása alapján is diszkriminálja a burkatilalom.

A bíróság azonban a keresetet elutasította. Az ítélet szerint a közbiztonság és mások jogainak védelme legitim indok, amely alapján a felperes ezen jogai korlátozhatók. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az arc eltakarása ellentmond az alapvető társadalmi együttélési normáknak, mivel az arc nagyon fontos szerepet játszik a társadalmi interakcióban. Bármilyen viselet, ami az arcot nem takarja el, engedélyezett Franciaországban, ezért a bíróság szerint a burkatilalom arányos korlátozásnak minősül és nem sértette meg a felperesnek az Európai Emberi Jogi Egyezményben garantált jogait.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2017. január 24. 18:22
A baseball sapkát eleve betiltanám. Hogy debil valaki, anélkül is látszik a pofáján.
balbako_
2014. szeptember 17. 16:23
Lassan Európa olyan lesz, mint a kommunista állam.A fiatalok kedvéért a kommunista állam definíciója: Mindazon problémák összessége, amelyek egyébként nem lennének.
vigyor
2014. július 08. 23:05
Másodgenerációs francia,és odavan írva a cikkben, hogy senki nem kényszeríti rá, nem is hordja állandóan, csak ha épp a kedve úgy tartja...hát ne tartsa úgy a kedve. és máris mindenki boldog. Mellesleg Európában a burkában jobban megbámulják, mintha egy sortba és topba mászkálna.
Ángyán Páván
2014. július 08. 23:03
Tilcsák Bea hatalmas napszemüvegeket, a simaszkokat is. A lógó pajesz is sokat takar az arcból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!