Kutyaharapást szőrével avagy baktériumot a baktérium ellen

2015. június 13. 23:40

Egyre több és egyre súlyosabb problémát jelentenek az egészségügyben az antibiotikumokra mindinkább rezisztenssé váló baktériumok. Egyes elemzők szerint a jövőben ezek jelentik majd a legkomolyabb kihívást a gyógyításban, hiszen ezek az organizmusok igen gyorsan mutálódnak, így alkalmazkodnak az ellenük "bevetett" gyógyszerekhez is. Most az Origo híre alapján mégis lehet, hogy megtalálták az ellenszert?

2015. június 13. 23:40

A felfedezés akár még azt is jelentheti, hogy a jövőben orvosoknak kevesebb antibiotikumot kell felírniuk betegeiknek. Az adott kutatásban a Pseudomonas aeruginosa baktériumot használták, amely tüdőgyulladást okozhat kórházban fekvő betegeknek, életveszélyes fertőzéseket cisztás fibriózisban szenvedőknek és krónikus sebeket HIV-fertőzötteknek. A patogén baktérium mindemellett egyre inkább antibiotikum-rezisztensnek bizonyul. Egyik melléktermékével viszont megváltoztatja a pH-egyensúlyt, így nyomja el a rezisztens baktériumokat. A megállapítás alátámasztja azt a korábbi elképzelést, hogy egy bázist (magasabb pH-jú anyagot) lehetne adni egyes inhalációs kezelésekkor az antibiotikumok mellé. Ez nem csupán az antibiotikum-rezisztenciát csökkentené, de az orvosoknak kevesebb antibiotikumot is kellene felírniuk a betegeik számára, így a nagy toxikus dózis és a velejáró mellékhatások (például süketség vagy vesekárosodás) elkerülhetőek lehetnének.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!