Senki sem tudta, hogy az ügyvédi pénzügyi beszámolók titkosítását szavazza meg

2015. június 12. 16:13

Zavaros körülmények között törölték el az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóinak kötelező közzétételét, amely idén júniusban lett volna először esedékes – írja az Index. A salátatörvényről saját beterjesztője sem tudta, hogy mi volt benne; de Schiffer András sem tudta, mit is szavaz meg pontosan.

2015. június 12. 16:13

Senki sem tudta, mit szavaz meg a parlamentben, amikor eltörölték az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóinak kötelező közzétételét – írja az Index. A KDNP-s Rubovszky György terjesztette be azt a salátatörvényt, amelynek egy szakasza miatt megszűnt az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóinak kötelező közzététele, amely idén júniusban lett volna először esedékes. 3100 iroda fel is töltötte a beszámolókat, melyek nyilvánosan elérhetőek voltak. A feltöltött beszámolókról itt írtunk részletesebben.

Az egész módosításról nem esett hír korábban: a 650/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 31. cikke szerinti megfeleltetési nemperes eljárásról, valamint egyes igazságügyi tárgyú törvénymódosításokról című törvényt az igazságügyi miniszter terjesztette be, majd az igazságügyi bizottságban került bele a fenti módosítást. A bizottságban a jelen lévő fideszes, szocialista és jobbikos képviselők megszavazták a módosítót. A módosító átment a törvényalkotási bizottságban is, majd a parlamenti szavazáson 135 igennel fogadták el a salátatörvényt: a Fidesz és a KDNP mellett az LMP öt képviselője is támogatta.

Az Index megkérdezett pár politikust, hogy mi történt: Schiffer András, az LMP társelnöke elmondta: nem tudtak róla, hogy ilyen passzus is van a törvényben, ők a többi része miatt szavazták meg; de nem tudott a módosítóról a beterjesztő Rubovszky György KDNP-s képviselő sem. A szocialisták ugyan nem szavazták meg a törvényt, de ők sem tudtak arról, hogy a pénzügyi beszámolók kötelező közzététele is benne van. Bárándy Gergely elmondta: ilyen mennyiségű törvényt egyszerűen nem lehet rendesen átnézni. Az Index fideszeseket is megkérdezett: szerintük az ügyvédi kamarák kérték a módosítást, az ügyvédi kamarák azonban nem tudnak róla, hogy ilyet kértek volna.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. április 12. 20:39
"Senki sem tudta, hogy az ügyvédi pénzügyi beszámolók titkosítását szavazza meg" Hát ez a titkosítás annyira jól sikerült, hogy még maguk előtt is titok volt.
realista
2016. április 10. 22:35
Ha a képviselők fizetésének csökkentéséről kellett volna szavazni, akkor is ilyen felületesek lettek volna?
cutcopy
2015. június 30. 17:37
"A szocialisták ugyan nem szavazták meg a törvényt, de ők sem tudtak arról" Vicces, biztos azért nem szavaznak meg semmit a szocik mert hátha tízévente bekerül valami nemtetsző mondat..
paraklétosz
2015. június 17. 17:38
Lecserélni a parlamenti képviselőket indexes firkászokra - na, ők aztán tudnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!