Régen hasmenést okozott, most fájdalmat csillapít

2016. március 12. 01:47

Az E.coli baktériumtörzs a legismertebbek egyike. Megtalálható minden ember vastagbelében, sőt, nélkülözhetetlen a bélflóra egészségének megtartásában. Ugyanakkor a szervezet más pontjain gyulladást hozhat létre és vannak betegséget okozó fajtái is. Olyan típus viszont, ami képes a morfin előanyagát termelni, eddig nem létezett, csak nemrégiben hozták létre japán tudósok-számolt be az Origó.

2016. március 12. 01:47

A genetikailag módosított Escherichia coli 300-szor annyi tebaint (a morfin előanyaga) termel, mint a tebain előállítására jelenleg használt élesztő. Ráadásul – az élesztővel ellentétben – minimális a veszélye az ellenőrizetlen felhasználásnak.

 
A morfin összetett molekulaszerkezetű, ezért a morfin és a hasonló fájdalomcsillapítók előállítása drága és időigényes.” – mondta Sato Fumihiko, a Nature Communications folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője, a Kiotói Egyetem kutatója „Viszont a mi E. colinkkal néhány nap alatt sikerült 2,1 milligramm tebaint előállítani nagyjából 20 gramm cukorból, szemben az élesztő mindössze 0,0064 milligrammos teljesítményével.
 
A morfint máknedvből állítják elő egy olyan folyamattal, amely ópiátokhoz – köztük tebainhoz és kodeinhez – vezet. Más szintetikus biológusok nem rég módosították úgy az élesztő genomját, hogy ópiát alkaloidokat szintetizáljon cukorból.
 
Felmerültek azonban olyan etikai aggodalmak, hogy ily módon könnyen és szabályozhatatlanul lehet előállítani fájdalomcsillapító molekulákat, feltéve, ha valaki hozzáfér a szükséges élesztőtörzshöz. E. coli esetén ez a veszély elhanyagolható,
 
A cukor tebainná alakításához az E. coli négy genetikailag módosított törzse szükséges.” – magyarázta Sato. Az E. coli-t sokkal nehezebb gondozni és a kezeléséhez szakértelem szükséges. Ez visszatartó erőként hat az ellenőrizetlen termeléssel szemben.” 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!