A pszichét is megbetegítheti a légszennyezés

2016. június 19. 06:12

Világszerte egyre több városban okoz komoly egészségi problémát a szennyezett levegő. Ismert dolog, hogy Kínában már a palackozott tiszta levegő is népszerűvé vált a ilyen okok miatt. Viszont az, hogy a légszennyezés nemcsak légzési vagy szív-érrendszeri rendellenességet okozhat, hanem gyerekeknél mentális gondok is felléphetnek emiatt, már sokkal meglepőbb információ.

2016. június 19. 06:12

Svéd tudósok jutottak erre a következtetésre egy nagyléptékű felmérés alapján–adta hírül az MTI. A kutatók azt találták, hogy a légyszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a kezelt pszichiátriai zavarok számának jelentős növekedésével.

 
Ez volt az első tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légyszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre, a gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegőre.
   
A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival, a vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.
   
Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében" – vélte Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.
   
Mint Frank Kelly, a londoni King's College kutatója elmondta, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből, valamint azért, mert a fejlődő szervek sebezhetőbbek.
   
A légszennyezés Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket, becslések szerint ez 40 ezer ember halálát okozza évente, noha a számítások csak a tüdőbetegség, a szívroham és az agyvérzés okozta halálozásokat vették figyelembe. Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.
   
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légyszennyezése „riasztó mértékben" növekszik, szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!