Családszervezetek III. konferenciája

2017. január 18. 12:46

Az ország legszélesebb körű családszervezeti szakmai programjaként 2017. január 17-én a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) folytatta a tavaly elindult hagyományteremtő Családszervezetek konferenciája elnevezésű eseménysorozatát, amelyre az immár tizennyolc hazai és nemzetközi családszervezet tag közé – ide tartozik Mandiner.család is – három újabb szervezetet is meghívtak. Beszámolónk.

2017. január 18. 12:46
Admin

Ahogy legutóbb is, az eseményt Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy nagyon jó megtapasztalni a társszervezetek érdeklődését, aktivitását, a családok és az együttműködés melletti elkötelezettséget, és kiemelte, hogy egyrészt a családszervezetekkel, másrészt a kormány képviselőivel olyan aktív és támogató együttműködés alakult ki, amilyenre még nem volt példa korábban Magyarországon. A NOE támogatja a civil szervezetek átláthatóságát célzó kezdeményezést – mondta az elnök.

*

A köszöntő után bemutatkozott a konferencia új résztvevői közül két családszervezet. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részéről Várfalvi Marianna szakpolitikai koordinátor, egyben a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány kuratóriumi elnöke összefoglalta az Alapítvány szakmai tevékenységét, kiemelve, hogy a 102 éves védőnői szolgálat 2013-ban Magyar Örökség Díjat kapott, 2015-ben pedig Hungaricummá nyilvánították. 

A Felelős Szülők Iskolája részéről az alapító Tibenszky Moni Lisa ismertette a 9 éve működő szervezet tevékenységét: segítséget nyújtani az anyává és apává válásban, a család létrejöttének pillanatától, oktatni szakmai tartalommal és érzelmi töltettel is, hiszen egyik sincs a másik nélkül. 

*

Ezt követően Dr. Illés Boglárka, az Emmi ifjúságért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárának bemutatkozása következett, aki a fiatalokat érintő családpolitikai elképzelésekről tartott előadást. Ennek legfontosabb üzenete: mivel – ahogy a kutatások is alátámasztják – a magyar fiatalok számára még mindig a család az elsődleges referenciapont és információs forrás, így az erős család lehet a fiatalok kivándorlásával szembeni legfontosabb visszatartó erő, tehát az elsődleges cél és feladat egy  erős, stabil családi környezet megteremtése kell legyen. Ismertette az Emmi közelmúltban zajló legfontosabb ifjúságot érintő szakpolitikai tevékenységeit, mint pl. az ifjúságvédelmi stratégia és a digitális stratégia egységes ifjúsági stratégiába való ki/átdolgozását, az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum valamint az Új Nemzedék Központ tevékenységét.

Dr. Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az októberi családkonferencián még abszolút frissen megválasztott feladatkörében volt jelen, azóta viszont számos családszervezet képviselőjét és tevékenységét személyesen is megismerte, akiket most már jó ismerősként üdvözölt és továbbra is nagy örömmel támogatja aktivitásukat, szorgalmazza együttműködésüket. Megemlítette a tavaly év végi, civil szervezetek számára nyújtott jelentős állami támogatást, majd kitért a 2017. május 24-28 között zajló nagyszabású nemzetközi konferenciasorozat programjára. Budapest lesz májusban pár napig a „családok fővárosa”: sor kerül a Családok Világkongresszusára, amely egy nagyszabású, több ezer főt megmozgató rendezvény, az „Egy közülünk” elnevezésű, kb. ezer-ezerötszáz fős eseményre, amelyet egy nemzetközi életvédő civil szervezet rendez, valamint a II. Budapest Demográfiai Fórumra, a tavalyi első esemény sikerére való tekintettel. Továbbá, mivel május egyébként is a családok hónapja, a programsorozat záróeseményeként egy kültéri megmozdulás terveznek, egy közös és nyilvános sétát a családokért, amire szeretettel várnak minden családszervezetet, önkéntest és érdeklődőt.

Mindkét helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a családok védelme kiemelt helyen szerepel a kormány munkájában és a NOE kiemelten fontos partnere a kormánynak minden olyan kérdésben, ami a családok életét befolyásolja.

*

A konferencia harmadik részében az egyes családszervezetek ismertették legfontosabb közeljövőbeli családos eseményeiket, programjaikat. A konferencia a korábban javasolt témák (együttműködés európai családszervezetekkel, valamint az önkéntesség, a ráérő kismamák és idősek bevonása) feldolgozásával zárult. 

*

A konferenciát hagyományteremtő céllal 2016. júniusában hívta össze először a NOE, októberben volt a második találkozó; a legközelebbi pedig 2017. tavaszán lesz esedékes.

A konferencián megjelent családszervezetek: NOE; Családháló; Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány; ERGO-Európai Regionális Szervezet; Felelős Szülők Iskolája; FICSAK; Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom; Imami; Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége; Mandiner.család; MAVE; Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Otthon Segítünk Alapítvány.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2017. január 20. 19:43
Magyarországon soha ilyen támogatást nem nyújtott egyetlen kormány sem, mint amivel most segítenek bennünket. Az egyetlen esély a demográfiai vészkorszak megállítására a családok támogatása és a művi abortusz szigorú korlátozása. Meglep, hogy egyelőre senki nem képes annyi bátorságot venni magának, hogy ezzel a kérdéssel felső színten foglalkozzanak. Pediga vészkorszak mostani enyhítése még távol áll a megszűntetéstől. A magyarság fogy, az etnukumok aránya erősen emelkedik. Így vesztettük el Erdélyt, a Felvidéket, Délvidéket és Kárpátalját. Mi következik? Talpraállás a magzatgyilkosságok befejezése által, vagy végleges és önpusztító kivéreztetés?
gwrf
2017. január 19. 19:27
Biztos hasznos volt. Sok pogácsa fogyott, és közben jól megvédték a családokat. Remélem, lesz még száz vagy ezer családszervezet, és akkor minden szép és jó lesz.
liberálzöld.
2017. január 19. 19:27
Például az a család ahol 11 gyerek van, sikerrel pályázhat stadionépítési projektekre. "Mindkét helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a családok védelme kiemelt helyen szerepel a kormány munkájában és a NOE kiemelten fontos partnere a kormánynak minden olyan kérdésben, ami a családok életét befolyásolja."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!