Logopédiai várólisták

2017. március 05. 22:25

Főként a felnőtteknek kell sokat várniuk logopédiai ellátásra, de a gyermekeknél is van várólista – mondta az InfoRádiónak a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesületének elnöke. Fehér Zsuzsa kiemelte, Budapesten van elég szakember, de vidéken hosszabb a várakozási idő. A szakember felhívta a figyelmet, már rendelet írja elő a logopédiai szűrést hároméves korban.

2017. március 05. 22:25
Az Európai Unióban egy logopédusra 6.880 lakos jut, ennél Magyarország sokkal jobb helyzetben van, mégsem valósul meg a felnőtt ellátás és a gyermekellátásban is hiányról szólnak a híradások – mondta az elnök. Hozzátette, 18 éves korig, a köznevelési ellátórendszerben jól kiépült a szervezet, de jobban át kellene gondolni, kiket vesznek fel és valóban a súlyosság szerint rangsorolják-e az ellátást. A szakember elmondta, a hároméves gyereket eddig is szűrték, de most ezt már rendelet is kötelezővé teszi.
 
Vannak várólisták. A logopédián mindig is volt várólista, hiszen többen szeretnének bejutni, mint ahányaknak sikerül. Ez így van a világ minden táján. Nincs olyan rendszer, hogy mindenki mindig azonnal be tud kerülni a rendszerbe. Az a kérdés, hogy kik azok, akiket várólistára teszünk és kiket kell feltétlenül felvenni: akiknek a kommunikációs akadályozottsága veszélyezteti a további fejlődésüket. Egy hároméves nem beszélő gyerekkel foglalkozni kell" - fejtette ki a Fehér Zsuzsa az InfoRádiónak.
 
Az, hogy milyen gyorsan lehet bekerülni az ellátásba, függ a területi elrendezéstől, a súlyosságtól. Fehér Zsuzsa kiemelte, nem általános a probléma, lokális is lehet, van, ahol be lehet kerülni, van, ahol várni kell. A főváros például jól ellátott terület – tette hozzá a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesületének elnöke.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!