Brit választás: szűkül a konzervatívok előnye

2017. június 07. 10:34

Hatalmas hajrában van a brit Munkáspárt a csütörtöki előrehozott parlamenti választás előtt, nem teljesen biztos már, hogy a Konzervatív Párt többséget tud szerezni a londoni parlamentben. Az EU-ellenes UKIP ezen a választáson valószínűleg el fog tűnni a süllyesztőben.

2017. június 07. 10:34

Csütörtökön tartják Nagy-Britanniában az előrehozott parlamenti választást. Theresa May miniszterelnök a brit kormányfői joggal élve maga kezdeményezte az eredetileg csak 2020-ra tervezett választás előrehozását, hogy biztos többséget tudjon felmutatni a Brexit-tárgyalásokhoz.

Az előrehozott választás bejelentéséig a Konzervatív Párt jelentős fölényben volt a közvélemény-kutatásokban: április végén egy felmérés szerint még 25 százalékpontos előnye volt a Munkáspárttal szemben.

A választás bejelentése óta azonban folyamatosan nő a Munkáspárt támogatottsága, míg a konzervatívok az utolsó hetekre leszálló ágba kerültek.

A legfrissebb, júniusban készült felmérések 42-45 százalékos támogatottságot mérnek a Konzervatív Pártnak, míg a Munkáspárt 38-40 százalékon áll. 

A liberális demokraták 6-8 százalékon állnak, ezzel 3-12 képviselői helyre számíthatnak; míg a skót nemzetiek 4-5 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, de mivel Skócia nagy részében ők a legnépszerűbbek, nekik 40-50 képviselőjök is lehet majd Londonban.

A kizárólag egyéni választókerületekre alapozó brit választási rendszer, és a hosszú hagyományokra épülő lokális választási szokások miatt az előnyben lévő párt még mindig nagy többséget tud szerezni a parlamentben, ráadásul Nagy-Britannián belül a vidéki Anglia szinte teljes egészében konzervatív szimpatizáns - míg London és az ipari nagyvárosok baloldaliak, Skóciában pedig a skót nacionalisták erősek.

A felmérések többsége szerint a konzervatívoknak még a mostani adatokkal is meglehet a többsége, bár egy felmérés adatsora szerint nem tudják megszerezni a parlamenti többséget. Ha így történne, akkor megpróbálkozhatnak a Nagy-Britanniában rendkívül ritka koalícióval - David Cameron 2010-ben a liberálisokkal kezdett kormányozni -, de most a liberálisok annyira gyengék, hogy valószínűleg velük sem lenne meg a többség. 

A választás nagy vesztese a UKIP lesz: az EU-ellenes párt két éve még a szavazatok közel 13 százalékát, közel 4 millió voksot szerzett, de a választási rendszer sajátosságai miatt így is csak egy körzetben tudott első helyen befutni. A Brexit-népszavazás, Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének ténye mintha okafogyottá tette volna a párt létezését: most 2-5 százalék körül mérik őket, és a felmérések többsége szerint egy képviselői helyet sem tudnak majd szerezni.

Adatok és nyitókép: Opinion polling for the United Kingdom general election, 2017 (Wikipedia)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. június 07. 14:51
Ó, mily tragédia! Nemsokára meglátjuk, mi lesz a végeredmény.
NemSzűrt
2017. június 07. 10:55
Nem lennék meglepve, ha a Brexitből való kihátrálás lett volna a céljuk az előrehozott választásokkal.
medve
2017. június 07. 10:49
Nem mintha érteném, mi történi Nagy-Britanniában.
zakar zoltán béla
2017. június 07. 10:40
stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!