„Nagy tisztelettel” fogadja Merkel, hogy az SDP belement a tárgyalásokba

2017. december 15. 18:37

Üdvözölte Angela Merkel német kancellár pénteken, hogy az SDP a kormányalakítás lehetőségeiről szóló egyeztetések megkezdése mellett döntött.

2017. december 15. 18:37

Üdvözölte Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pénteken, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a kormányalakítás lehetőségeiről szóló egyeztetések megkezdése mellett döntött.

Nagy tisztelet

A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nürnbergi kongresszusán elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy „nagy tisztelettel” viszonyul a szociáldemokraták hosszú vívódással kiérlelt döntéséhez, amely szerint a kezdeti elutasítás után mégis hajlandóak tárgyalni arról, hogy miként járulhatnak hozzá a következő német kormány megalakításához. Angela Merkel aláhúzta, hogy a CDU/CSU pártszövetség egyértelmű felhatalmazást kapott a kormányalakításra a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokon. „Nélkülünk nem lehet stabil kormányt létrehozni” – mondta.

A liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a keresztény testvérpártok egységesen, elkötelezetten törekedtek a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáért. Mint mondta, „nem rajtunk múlott”, hogy a Jamaica-koalíció nem valósult meg. Az SPD-vel folytatandó tárgyalásokról szólva hangsúlyozta: „fontos hetek előtt állunk”, amelyek során kiderül majd, hogy sikerül-e megoldást nyújtani az embereket leginkább foglalkoztató kérdésekre.

A legfontosabb feladatok között említette a közbiztonság megerősítését és az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságának növelését, hogy mindenki számára „átélhetővé váljon a jogállam”. A migrációval kapcsolatban kiemelte, hogy a CDU és a CSU egységesen képviseli a folyamatok „rendezését és irányítását” szolgáló „szabályrendszerről” kidolgozott közös koncepcióját. Hangsúlyozta, hogy Németországnak be kell kerülnie a legtöbb újítást, innovációt megalkotó országok közé, ezért a többi között támogatni kell adócsökkentésekkel a kutatás-fejlesztést, és segíteni kell az embereket és vállalkozásokat, hogy minél jobban alkalmazkodhassanak a digitális átalakuláshoz.

Seehofer pártelnök marad

A testvérpártok választási programját idézve leszögezte: a CDU/CSU-nak azért kell küzdenie, hogy Németország öt vagy tíz év múlva is olyan hely legyen, ahol „jól és szívesen élünk”. Így egyebek mellett gondoskodni kell a városi és vidéki életfeltételek közötti különbségek kiegyenlítéséről, a lakásépítést ösztönözni, az egészségügyi ellátást javítani kell. Ez utóbbival kapcsolatban ismét elutasította az SPD egyik fő követelését, miszerint a magánbiztosítók felszámolásával át kell szervezni az egészségbiztosítási rendszert. A CSU-ban következő változásokkal kapcsolatban együttműködést és támogatást ajánlott Markus Södernek, akit a kétnapos kongresszus szombati napján megválasztanak bajor tartományi miniszterelnök-jelöltnek.

A tervek szerint Horst Seehofer pártelnököt, tartományi kormányfőt szombaton megerősítik a CSU elnöki tisztségében, a miniszterelnöki tisztséget pedig a szövetségi kormány megalakulása után, 2018 első negyedévében átadja Markus Södernek, a tartományi kormány jelenlegi pénzügyminiszterének. A várakozások szerint a pártelnöki és a kormányfői tisztség szétválasztása lezárja a belső vitákat a CSU-ban, aminek révén a párt jól szerepelhet a 2018 szeptemberében tartandó tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. december 16. 12:31
Ezzel a nagy tisztelettel talán eléri, hogy Schulz, ígéretéhez híven, dob neki egy alkancellári lehetőséget.
Cassi
2017. december 16. 08:07
A címben SPD írandó, nem SDP. Minél tovább nincs német kormány, annál jobb nekünk. Addig sem engednek be senkit és nem tudják folytatni a zsaroló-kényszerítő elnyomó politikát a francia bájgúnárral karöltve az EU-ban.
szancso
2017. december 16. 04:07
Miről hablatyol ez a nő? Jogállamiság, hol? Na NO-ban ezt már ennek a nőnek a hathatós, ha nem az ő utasítására már rég leépítették, helyette bevezették a DDR.2, volt stasi besógó vezeti a nép kikémlelését, vegzálását, Soros által is támogatott - 2x 100ezer euró - Corractivet, stb. Az SPD-ről meg csak ennyit: 4 évig együtt kormányoztak, nem értek el semmit, csak pofáztak, a munkásosztályt már Schröder idejében elárulták, ez meg is látszott a legutolsó választáson. Eltünnek a sülyesztőben ezek is. A CSU-t is szerintem le lehet írni a jővő évi választások után. Az AfD meg fog erősődni - már így is a szászok után a bajoroknál a legerősebb-, sokaknak elegük van a pártvezetés ide-oda táncolásától.
pepu
2017. december 16. 02:37
gondoskodni kell a városi és vidéki életfeltételek közötti különbségek kiegyenlítéséről, a lakásépítést ösztönözni, az egészségügyi ellátást javítani kell Aha. De minekünk nem kell hozzájárulnunk ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!