A gazdasági növekedés a térségben egyedül Magyarországon folytatódhat a Capital Economics szerint

2018. október 30. 19:05

Nemzetközi pénzügyi elemzőcégek számításai szerint jövőre alábbhagy a gazdasági növekedés Közép-Európában, azonban Magyarország ebből a szempontból kivétel lesz. A Capital Economics elemzése szerint hazánkban erőteljes konjunktúra várható, amely jövőre sem torpan meg jelentősen.

2018. október 30. 19:05

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg lanyhuló növekedési lendülettel kezdték a negyedik negyedévet a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok – Magyarország kivételével.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga októberben 107,4 volt a szeptemberben mért 107,5 után. A minimális visszaesés ellenére az októberi adat 11 havi mélypont. 

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a térségen belül Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban, 120,4 ponttal az előző havi 116,6 után. A felhajtóerőt az építőipar, illetve az index ipari részkomponensei adták.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját súlyozott térségi gazdasági hangulati jelzőszámát az Európai Bizottság havi adataiból levezetve.
   
A Capital Economics londoni elemzői közölték: előretekintő számításaik alapján azzal számolnak, hogy a térség gazdasági növekedésének lendülete 2019-ben tovább lanyhul, mivel várakozásuk szerint a gyorsuló infláció és a kamatok ezt követő emelkedése - amelyhez az országcsoport egyes gazdaságaiban a költségvetési politika kevésbé ösztönző jellegűvé válása társul - hűteni kezdi a hazai keresletet, a régió exportját pedig mindeközben az euróövezet gyengébb aktivitása fogja vissza.

Más nagy londoni házak ugyanakkor továbbra is robosztus növekedést várnak Magyarországon, bár jövőre a magyar gazdaságban szintén a növekedés lendületének csökkenését valószínűsítik.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja legutóbbi előrejelzésében az idei évre 4,4 százalékos, jövőre 3,7 százalékos növekedést jósolt a magyar gazdaságban. 

Ezek javított adatok: a cég korábbi prognózisaiban 3,9 százalékos, illetve 3,3 százalékos magyarországi GDP-növekedés szerepelt erre a két évre, de az erőteljes második negyedévi adatok nyomán a ház nemrégiben emelte növekedési becsléseit.

(MTI)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2018. október 31. 08:40
"... a térségen belül Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban, 120,4 ponttal az előző havi 116,6 után." Bravó, Viktor! És ezekhez az alábbi szép számokhoz mivel is járultunk hozzá? "Ma kevesebb mint feleannyi (60 százalékkal kevesebb) gerinces élőlény van a Földön, mint 1970-ben. A trópusokon egészen rémisztő, 89 százalékos a veszteség. Az emlősök számára megfelelő élőhelyek területe 22 százalékkal csökkent az érintett időszakban. Az édesvízi élőlények egyedsűrűsége 1970 óta 83 százalékkal csökkent. 1950 óta közel 6 milliárd tonna tengeri élőlényt „vettünk ki” a világ vizeiből. Miközben az 1960-as években még „csak” a tengeri madarak 5 százalékának gyomrában volt műanyagdarabka, a becslések szerint ma 90 százalékuk gyomrában található kisebb-nagyobb plasztikdarab. A ramsari egyezmény titkári hivatalának néhány hete kiadott jelentése szerint 1970 és 2015 között a vizes élőhelyek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítés miatt. Az ENSZ által támogatott, a biodiverzitást és az ökoszisztémát kutató IPBES környezetvédelmi szervezet szerint a modern korban a vizes élőhelyeknek összesen 87 százaléka tűnt el." (WWF - Élő bolygó jelentés 2018)
csuszka
2018. október 30. 23:21
Kíváncsi vagyok. Mert ha a következő 2-3 évben a magyar gazdasági növekedés valóban (erősen) meghaladja a közép-, és kelet-európai régióét, az már perdöntő bizonyíték lesz a kormány gazdaság (monetáris és fiskális) politikájának helyessége mellett.
Megtalálta
2018. október 30. 20:38
Ne igyunk előre a medve bőrére, de ha bejön a jóslat, a Patás saját kávéültetvényt vásárolhat magának.
Ozzy
2018. október 30. 20:31
A 2010-es választások utáni jóslat: 500ft euro 1000ft benzin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!