Az ENSZ szervezetei fellépést sürgetnek a gyerekek hontalan státusza ellen Európában

2019. február 14. 20:57

„Minden gyereknek joga van állampolgársághoz” – szögezte le Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai irodájának régiós igazgatója.

2019. február 14. 20:57

Európa országainak és szervezeteinek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy egyetlen gyerek se maradjon hontalan a kontinensen – áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és Gyermekalapjának (UNICEF) csütörtökön kiadott közös közleményében.

„Minden gyereknek joga van állampolgársághoz” – szögezte le Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai irodájának régiós igazgatója, hozzátéve, hogy a kormányok felelőssége nem merül ki pusztán abban az igyekezetben, hogy megelőzzék a még meg nem született gyerekek hontalan státuszát, hanem mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a már világra jöttek állampolgárságot kaphassanak.

A szervezeteknek nincs pontos száma az Európában élő hontalan gyerekekről, becsléseik szerint azonban a kontinensen ma több mint félmillió hontalan él.

Az állampolgársággal nem rendelkezők száma 2010 óta nőtt, a legmagasabb 2015-ben és 2016-ban volt, így vélhetően ezzel együtt növekedett a gyerekkorú hontalanok száma is. 2017-ben körülbelül 2100 hontalan státuszban lévő gyereket regisztráltak, ez pedig a négyszerese a 2010-es adatnak.

Az állampolgársággal nem rendelkező gyerekeknek nincs megfelelő hozzáférésük az állam által nyújtott számos szolgáltatáshoz, például az oktatáshoz és az egészségügyhöz, és később is gyakran szembesülnek diszkriminációval. A papírok hiánya miatt többször válnak bűncselekmények és emberkereskedők áldozatává is.

A közlemény szerint a hontalanságnak több oka lehet, ezek közt vannak olyan esetek, amikor a gyerekek nemi alapú diszkrimináció miatt nem vehetik fel a szüleik állampolgárságát vagy pedig az adott ország jogszabályaiban lévő hiányosságok miatt maradnak hontalanok. Sokuknak már a szülei is hontalanok, így válnak ők maguk is azzá. Ma is vannak továbbá olyan országok, ahol régóta élnek állampolgársággal nem rendelkező közösségek.

A szervezetek kitérnek a kiszolgáltatottabb európai kisebbségekre is, például a roma közösségekre, ahol előfordul, hogy a család nem jelenti be a gyerekek születését. Az ő esetükben felvilágosító kampányok szervezésével igyekeznek változtatni a gyakorlaton. 

A közlemény hangsúlyozza, hogy az ENSZ 2030-as céldátumú Fenntartható Fejlődési Keretrendszerének egyik célja az, hogy minden gyereknek, miután bejelentik a születését, törvényes okmányai legyenek.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2019. február 15. 10:52
"A szervezeteknek nincs pontos száma az Európában élő hontalan gyerekekről, becsléseik szerint azonban a kontinensen ma több mint félmillió hontalan él." A szervezet azt már kivizsgálta, hogy ezek a gyerekek, hogy, miként kerültek Európába? Hogyan lettek hontalanok? Nagyon szomorú, de ki, mikor fog ebben a dologban rendet tenni. Azt azért nekem senki ne mondja, hogy kb. 8-10 éves kiskamaszok csak úgy elindulnak a világba. Szerintem ez egy tudatos betelepítés volt, és az eredménye 8-10 év múlva lesz érezhető.
pollip
2019. február 15. 05:53
Emlékszem, amikor ENSZ táborban haltak éhen gyerekek!!!!!!!
öszödibeszéd
2019. február 15. 04:12
Khan európai és közép-ázsiai térségért felel, de itt csak Európát figyelmezteti. Na, így indul a csúsztatás. Miért nem Közép-Ázsiához beszél? Soros embercsempész bűnszervezete - jó pénzeket keresve szerencsétlen embereken és kétes szándékú közveszélyes őrülteken - telepakolja Európát mindenféle népséggel, főként arabokkal, majd a szintén arab európai bürokrata intézkedéseket követel ezen idegen népek betelepítéséhez, honosításához. Példának manipulatív módon roma gyerekeket hoz, ami baromság, hisz itt egy globális áttelepítési programról van szó, melyen nem mellesleg a (pestiesen szólva) geci Soros megint hatalmas lóvékat kaszál. Persze a beteg libsik áldozatosan aggódnak a roma és hontalan gyermekek egészségügyi és szociális ellátásáért (olyan képet festve e világról, mint egy Andersen-mesében) és minden követ megmozgatnak az európaiak támogatásának megszerzéséért. De amikor az európai kisdedek támogatásáról van szó, előállnak a sötét hajú, sötét ágyú alig európai, globális pszeudo-értelmiségiek és az ilyen Khan-félénk közlik, hogy nem lehet pofája a rohadt európai fehér embernek gyereket szűlni és gyermeke neveléséhez támogatásokat igényelni. A rohadék európai politikus meg ne merje őket döntéseivel támogatni, mert milyen az már.
Mia szösz
2019. február 14. 23:41
Mitől hontalan egy gyerek? Apja, anyja milyen állampolgár? Melyik országban élnek? Valaki csak elismerheti a magáénak ezek közül. Csak úgy kilökik a nagyvilágba? Barbárok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!