Újra nagyobb a magyar gazdasági növekedés a románnál

2019. február 05. 10:23

A román gazdaság belső problémái miatt Magyarország újra átveheti a vezető szerepet a két ország közül – közölte a portfolio.hu a Societe General elemzését.

2019. február 05. 10:23

A francia elemzők szerint ugyanis hívják fel a figyelmet, hogy Romániának nagy kihívásokkal kell megküzdenie a következő időszakban, ami elengedhetetlenül a gazdaság erőteljes fékezésével fog együtt járni. Mivel a magyar GDP-növekedés üteme idén is viszonylag gyors maradhat, ezért tovább nőhet a különbség a magyar és a román GDP-növekedés között, a magyar gazdaság javára – írta a Porfolio.

Forrás: portfolio.hu

Azt a portál ismerteti, hogy erre a felismerésre hogyan jutottak az elemzők: a közelmúltban romániai szakmai körúton jártak a Societe Generale elemzői, amelynek során egyeztettek a román jegybank szakembereivel, a pénzügyminisztérium illetékeseivel, illetve intézményi befektetőkkel és piaci szereplőkkel. Ezek alapján elkészítették rövid országelemzésüket, hogy mi vár Romániára a következő években. Röviden, nem sok jó. Ez már az elemzés címéből is leszűrhető: „lesz ez még rosszabb is mielőtt jobb lesz”.

Sok ok közül egyet emel ki a Portfolio cikke az elemzésből: a romániai piaci szereplők úgy vélik, hogy a román bankadó rendkívül destabilizáló hatással lehet majd a gazdaságra, végeredményben pedig a kormányzati bevételek is jelentősen visszaeshetnek. Vagyis lényegében saját magát lövi lábon a kormány, hiszen a magasabb adóbevétel beszedése volt a cél, hosszabb távon viszont ezzel ellentétes következménye lehet az intézkedésnek.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. február 05. 12:07
Nem is olyan régen ha egy magyar ember átment Romániába, tehetős embernek számított. Ma pedig szégyenszemre már magyarázkodni kell a román életszínvonal magyar szintje fölé emelkedése végett. Románia 2014-ben rakétaként húzott el mellettünk. Amíg mi 3-4%-ot növekedtünk, ők 7-et, 8-at. Ha ma az ő életszinvonaluk 90 egység a magyar 81. Meglehet hogy ők most "csak" 91-en állnak míg mi a nagy emelkedésünkben elértük a 83-at. Grtulálunk! Támad, befog, majd elhúz, Bulgária. Szebb Jövőt!
marko11
2019. február 05. 11:51
'89-'90 táján nem mondta egyetlen "rendszerváltó", hogy aztán most majd akár Romániával is felvesszük a versenyt.
bunko_jobbos
2019. február 05. 11:06
Nem tudom, elolvastam a cikket, de megnéztem az adatokat is. A szőröstalpúaknál tényleg szarabbak az adatok, mint az előírt, de csak minimálissal. A tavalyi hiány is olyan 3,5 körüli, az idénre jósolt meg 3,8 lehet miközben az előírás 3. Azért ebben nem fognak összeomlani. Főleg, hogy nekünk a szocik idején fixen 8% körüli volt a hiányunk, ami már világháborús szintet jelent. És évekig kihúztuk vele, csak a válság borított meg minket. Ráadásul a románoknak még mindig sokkal alacsonyabb az államadósságuk, köszönhetően az agyonlőtt diktátornak, mint a miénk. Szerintem a bankosoknak inkább a most bevezetett extra bankadó miatt lett nemszeretem ország. A portfolion egyenesen "Óriási bajban van Románia" a cikk címe. Ez a fentiek fényében eléggé nevetséges. Itt egy jó cikk Romániáról: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2018/12/01/romania_nemzeti_unnepere Nem azért mert szeretem, mert egy okádék fos szar ellenség, de ne hülyítsük már be magunkat, hogy milyen királyok vagyunk. A 30-es években azok voltunk hozzájuk képest, de Csau alatt nagyon sokat előreléptek. Ha majd megint lehagyjuk őket (amit őszintén hiszek), az nem mostanában lesz. Nekik az olcsó munkaerő miatt nagyon nagy a növekedésük, az utóbbi években pl. mindig megelőztek minket. Én azt látom, hogy viszont hosszú távú dolgokra (itt főleg utakra gondolok, de az oktatás is ilyen) nem költenek szinte semmit. Ez majd középtávon, olyan 15-20 év múlva megbosszulja magát, de nagyon.
triumphator
2019. február 05. 11:01
most akkor hova vándorolnak ki majd a haladárok???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!