Kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban

2019. október 03. 09:40

A második napja tartó tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek.

2019. október 03. 09:40

Abdul Mahdi, a hadsereg főparancsnokának közleményére hivatkozva, azt mondta: „Minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig.” A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat járművei, a kórházak, valamint az áram- és vízszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok – áll a kormányfő nyilatkozatában.

Abdul Mahdi hozzátette, a tartományi kormányzók saját hatáskörben eldönthetik, hogy ők is bevezetnek-e kijárási tilalmat.
Szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen – éles lőszert és könnygázt is alkalmazva –, megakadályozandó őket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre – közölték rendőrségi források a Reuters hírügynökséggel.

Az iraki főváros különböző pontjain tartott tüntetéseken kedden két ember meghalt és mintegy kétszáz megsebesült, közülük 40-en a biztonsági erők soraiból. A rendőrség villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetett a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt tüntetők ellen. A tüntetések szerdán különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóság székhelyén, Násziríjában, ahol – legfrissebb jelentések szerint – hét tiltakozó és egy rendőr meghalt. A dzikári egészségügyi minisztérium egyik forrása szerint további legalább 50 tüntető sebesült meg. Amára városában négyen haltak meg az erőszakba torkolló tüntetésen.

Rendkívüli ülés

Az ország nemzetbiztonsági tanácsát szerdán rendkívüli ülésre hívta össze Ádel Abdel-Mahdi miniszterelnök. A tanácskozásról kiadott nyilatkozatában a testület leszögezte, hogy garantálja a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor elítélte a felforgató akciókat. Hangsúlyozta egyúttal, hogy minden szükséges intézkedést meg fog tenni az állampolgárok, valamint a köz- és magánvagyon biztonságának védelme érdekében.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok a tüntetések békés keretek között tartására szólította fel híveit, valamint arra, hogy ülő- vagy általános sztrájkkal támogassák a tüntetőket. Egy Twitter-üzenetében Szadr elutasította a békés tüntetők ellen intézett támadásokat. Az iraki védelmi miniszter mindenkit önmérsékletre szólított, és teljes készültségbe helyezte az összes katonai egységet az állami szuverenitás, valamint a kormányzati épületek és a diplomáciai képviseletek védelme érdekében.

Előzőleg a nap folyamán a biztonsági erők lezárták a Bagdad központjában lévő Tahrír térre vezető utakat, a tüntetőknek ennek ellenére sikerült bejutniuk a térre, de Bagdad más negyedeiben is megmozdulások voltak. Szemtanúk szerint a biztonságiak szögesdróttal zárták le azt a hidat, amely a Tahrír teret a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó, úgynevezett zöld zónával köti össze.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!