A Fidesznek nem szabad belesétálnia a Budapest-csapdába – Párkányi Eszter a Mandinernek

2019. november 15. 08:22

Karácsony Gergely nem bír valós mozgástérrel, a kormánypártoknak pedig nem szabad megismételniük a Demszky-korszakban elkövetett hibákat. Párkányi Esztert, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük a fővárosi politika kilátásairól.

2019. november 15. 08:22
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Korábbi írásainkban bemutattuk a Budapesten újra berendezkedő ellenzék első, várospolitikai és gazdálkodási szempontból erősen vitatható lépéseit, illetve beszámoltunk Karácsony Gergely pólusok közt lavírozó főpolgármesteri vonalvezetéséről is. Kérdés ugyanakkor, hogy a kerületekben és Budapest közgyűlésében jelenleg a többséget biztosító ellenzéki szövetség meddig őrizhető meg.

Alig telt el ugyanis egy hónap az önkormányzati választások óta, a fővárosban a kerületi polgármesteri székek többségét elnyerő ellenzéki szövetség tagjai már több alkalommal kerültek szembe egymással. Pesterzsébeten a Momentum képviselői léptek külön utakra, míg Budafokon a szocialisták bontották meg a választási egységfrontot; ráadásul Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának megbízása is töréspontot jelentett.

A várospolitikai kilátásokról, az ellenzék, illetve a Fidesz fővárosi stratégiájáról Párkányi Esztert, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük.

Az önkormányzati választásokat követően számos budapesti kerületben ellenzéki polgármesterrel és testületi többséggel kezdődik az új ciklus. Az eddigi intézkedések alapján megőrizhetőnek tűnik-e a működési fázisban is az ellenzéki szövetség?

Az ellenzéki pártok között ideológia szempontjából óriási a szakadék: a „horrorkoalícióban” a posztkommunistáktól az antiszemita szélsőjobbig képviseltetik magukat, az őket összetartó egyetlen kötelék az, hogy „Orbán-fóbiától” szenvednek. A közös ellenségkép persze általában ideiglenes együttműködéshez vezet, és nem egy erős „ragasztó”, de tény,

az önkormányzati választások versenyhelyzetet eredményeztek a kormánypártok és az egyébként töredezett ellenzék között. 

Lehet az októberi eredményeknek kihatása a 2022-re is?

A jobboldalnak mindenképp a „pesszimista forgatókönyvvel" érdemes kalkulálnia, azaz hogy az ellenzék összefogva fog nekivágni a 2022-es országgyűlési választásoknak. Az elmúlt hetek belső ellenzéki villongásai pusztán az egyes erők önállóbb arcélének kommunikációs szempontú alátámasztását szolgálják saját választóik irányába, egyféle fügefalevélként takarva azt, hogy valójában összenő, ami összetartozik.

Hogyan értékelhetők Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok első intézkedései?

Karácsony Gergely lassan egy hónapja Budapest főpolgármestere, ám ez idő alatt nem történt komolyabb intézkedés, nem sieti el a kampány alatt tett naiv és hangzatos ígéreteinek megvalósítását. Nem is csoda, hiszen kilenc év után jutott hatalomhoz a baloldal az önkormányzatokban, így el vannak foglalva az infrastruktúra és a pozíciók átvételével, újraosztásával. Látszatintézkedések, mint a senki által közelebbről nem ismert „klímavészhelyzet" kihirdetése, persze történtek, illetve az egyébként európai szinten is elismert kulturális beruházás, a Liget-projekt ellehetetlenítése egyelőre lefoglalja az új városvezetést. 

Mennyire tekinthető autonóm politikai szereplőnek az új főpolgármester?

Karácsony Gergely mozgásterét tekintve úgy tűnik, hogy azt a régi szocialista elit, újabb nevén Demokratikus Koalíció dominálja: elnézve a személyi kinevezéseket és a szellemi klímát, valójában a múlt árnyai kopogtak be a városházára. Jelenleg az a konzekvencia vonható le a fővárosi helyzetet illetően, hangozzék az bármily egyszerűen, de igaz: ha nem a Fidesz győz,

valójában a Gyurcsány vezette baloldal tér vissza.

Ennek tükrében milyen politikát érdemes folytatnia a Fidesz-KDNP képviselőinek, hogy visszanyerjék a választópolgárok bizalmát azokban a kerületekben, ahol most vereséget szenvedtek?

Elsősorban nem szabad belesétálni abba a „Budapest-csapdába”, amit annak idején főpolgármesterként Demszky Gábor is megácsolni igyekezett. Az ellenzéki narratíva ugyanis az lesz, hogy ők a „Budapest-pártiak", míg a kormány a „Budapest-ellenes”: Karácsonyék egy rossz értelemben vett politizálásba fognak kezdeni, konfrontációba igyekeznek majd belekényszeríteni a kormányt, miközben a városüzemeltetés a háttérbe szorul. A jogszabályok viszont világosan lehatárolják, mi kormányzati és fővárosi önkormányzati kompetencia: ahol tehát a budapesti városvezetés együttműködést szeretne – például fejlesztések terén –, a kormánynak, már csak a budapestiek érdekében is érdemes kooperálnia, viszont ha Karácsonyék ezt elutasítják, akkor felesleges erőltetnie. Akarata ellenére senkivel sem lehet jót tenni, a választók úgyis ítéletet mondhatnak három, illetve öt év múlva.

***

Portrékép: Földházi Árpád

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zankider
2019. november 17. 18:52
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Zokni
2019. november 17. 08:55
Ez a riport egyértelműen egy a, Fidesz, mint politikai szerveződés szempontjából kialakított álláspontot bont ki. (Ellenzéki Orbán-fóbia, széthúzó egység, Gyurcsányozás, Demszky féle csapda: a bp-iek érdekének hangsúlyozása a kormánnyal szemben...) Viszont Alanyt foglalkoztató “Alapjogokért Központ” nem a kormány fizeti KÖZÖSSÉGI pénzből!? Ezt Alany milyen “alapjog-szerű” hozzáviszonyulásnak ítéli? És a “riporter”?
antioxi
2019. november 16. 12:25
Abban igazad van, hogy nem vagyok un. "környezet védő szakember". Azért jegyeztem meg, hogy mi a szakmám, hogy érzékeltessem: Nem vagyok teljesen hülye és tudok logikusan tényszerűen összefüggéseket felismerni - nem csak természet védelmileg-:) A tóval és a zöld felülettel kapcs. feltételezve, hogy igazad van: És? Az egész leendő Liget "tokkal-vonóval: tóval, új építményekkel, föld alatti parkolóval, stb" sem képes lesz olyan mértékben negatívan befolyásolni a főváros környezeti állapotát, hogy az számot tevő legyen (szerintem ezrelékekben mérhető a negatív hatás, ha egyáltalán). A véleményem továbbra is: Meg kell építeni mindent mert a "zöld-vörösek" kizárólag üres és álságos politikai szlogenek miatt nem ténykednek. Az új Liget sokkal több kulturális hasznot hoz majd az országnak, mint esetleges(!) környezeti kárt okoz. Ez egy egyszerű mérlegelés. ps: Ma már pontosan lehet tudni, hogy anno a Bős-Nagymarosi vízi erőművet is meg kellett volna építeni (mint az osztrákok, szlovákok). Az akadályozása sem volt más, mint szakmailag nem védhető és kizárólag politikai eszköz volt a Kádár-rendszer ellenében. Most bezzeg a "zöld-vörösek" tudják már, hogy szükséges a "zöld-energia" az országnak. Kicsiben a liget-ügy is lyen.
Vidėken újrakezdő
2019. november 16. 08:20
Bocsánat, természetesen ciklus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!