Európai Bíróság: Jogellenes a menedékkérők tranzitzónában tartása Röszkén

2020. május 14. 19:54

Az EUB szerint a menekültek tranzitzónába való elhelyezését őrizetnek kell tekinteni.

2020. május 14. 19:54

Lebontotta a magyar menekültpolitika alapjait az Európai Bíróság – írja az Index. Az EB csütörtökön hozott határozatában úgy fogalmaz: „A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a szerb–magyar határon található, röszkei tranzitzónában való elhelyezését »őrizetnek« kell minősíteni, ami azonban nem haladhatja meg a négy hetet áll.” A Bíróság hozzáteszi: az uniós joggal ellentétes, ha az őrizetbe vételre az ezt elrendelő az indokolással ellátott határozat előzetes elfogadása nélkül, továbbá ezen intézkedés szükségességének és arányosságának vizsgálata nélkül kerül sor. Ebben az esetben az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

Az Európai Bíróság megállapította:

a röszkei tranzitzónába való elhelyezést szabadságelvonásnak kell tekinteni,

mert az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak. Beleértve azt is, hogy Szerbiába sem mehetnek, mert ezt a kísérletet egyrészről a szerb hatóságok jogellenesnek tekintenék, következésképpen pedig ott szankcióknak tennék ki magukat, másrészről pedig ezzel felmerülne annak a kockázata, hogy elveszítik minden lehetőségét annak, hogy Magyarországon menekült jogállást szerezzenek.

A Bíróság leszögezte azt is, hogy a hatóságok őrizetbe vehetik a határaikra érkező nemzetközi védelmet kérelmezőket. Ez a fajta őrizet azonban nem haladhatja meg az e kérelem benyújtásának időpontjától számított négy hetet. A négy hét leteltét követően biztosítani kell számukra a belépés lehetőségét az országba, és kérelmüket a szokásos eljárás keretein belül kell elbírálni. Ebben a helyzetben a magyar bíróságnak van lehetősége arra, hogy határozatával elrendelje az érintettek szabadon bocsátását. Az uniós szabályok biztosítják emellett a szálláshelyhez, vagy az erre a célra szolgáló pénzjuttatáshoz való jogot is.

(Index)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. május 17. 12:17
Jogellenes az volt,hogy útnak indították őket.
korty
2020. május 15. 15:27
Elszállítani őket buszokkal Luxemburgba. S kirakni őket a bíróság elé. S azt csinálnak velük amit akarnak.
pumuklik
2020. május 15. 09:20
"mert az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak" Mi ez a zagyvaság? Hülyék gyülekezete az európai bíróság?
Parm
2020. május 15. 08:12
Lófaszt. Nincs szükség Magyarországon a muzulmánok párhuzamos társadalmára, se a dologtalan csőcselékre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!