Törökország ismét tervbe vette a Hagia Sophia mecsetté alakítását

2020. június 26. 15:27

A konstantinápolyi pátriárka megdöbbenve áll Erdogan elnök döntésével szemben.

2020. június 26. 15:27

Megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, hogy Törökország tervbe vette, hogy a Hagia Sophiát ismét mecsetté alakítsák át – derül ki a Kathpress katolikus hírügynökség pénteki jelentéséből. A Kathpress a Wall Street Journal című amerikai lapra hivatkozva azt írja, hogy az egyházi vezető szerint a konstantinápolyi egyház 17 évszázada túlél, és Isten akaratával örökre fennmarad a Boszporusz partján.

„Mit mondjak keresztény vezetőként és konstantinápolyi pátriárkaként? Ahelyett, hogy összekötne minket, megoszt bennünket egy 1500 éves örökség” – fogalmazott az Hagia Sophiával kapcsolatban I. Bartolomaiosz. Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt hetekben többször szorgalmazta, hogy az épület váljon ismét muszlim imahellyé. Az Hagia Sophia sorsáról július elején dönt az úgynevezett államtanács Törökországban. A Hagia Sophia, törökül Ayasofya a VI. században épült, Justinianus császár uralkodása idején és akkor a bizánci építészet kicsúcsosodása és a világ legnagyobb keresztény temploma volt. Konstantinápoly 1453-as bevételét követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban azonban 1934 óta az épület múzeumként működik.

(MTI)
 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Temérdek
2020. június 30. 22:03
Akkor a keresztény templommá alakított pécsi dzsámit is visszaadjuk a törököknek?
Mirtilla
2020. június 27. 15:36
Ebben a hirben nemcsak az a szomoru, hogy az iszlám nyilt arroganciával , sőt hatalmi gőggel tipor el minden keresztény emléket ,jelképet, de a Hagia Sophia esetében a mecsetté alakitás első lépése azoknak a gyönyöru mozaikoknak az eltüntetése lesz, melyeket 1935-1958 között egy nemzetközi restaturátor csoport bontott ki és ujitott fel a közel ötszáz éves fehér vakolat alól .
Akitlosz
2020. június 26. 21:08
Ma már nincsenek Szent Lajos királyok, akik eligazítanák és helyretennék a muzulmánokat. https://www.youtube.com/watch?v=sLr1GZ5oI2Y
Akitlosz
2020. június 26. 20:58
Meg aztán mindig van mihez képest. Az Iszlám Állam simán csak felrobbantaná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!