Mi a különbség a demokraták és a republikánusok között? Az Axióma megválaszolja!

2020. október 31. 16:41

Legújabb videójában a két legnagyobb amerikai párt különbségeivel foglalkozik az Axióma.

2020. október 31. 16:41
null

Mi különbözteti meg Joe Bident Donald Trumptól? – teszi fel a kérdést az Axióma új videójában, melynek központi témája a két legnagyobb amerikai politikai párt: a demokraták és a republikánusok különbségei. Véleményük szerint a kérdést meg lehet oldani egyszerűen: meg kell nézni melyik pártra kik és mirté szavaznak? A republikánusokra az Axióma adatai szerint alapvetően a fehér középosztálybeliek, a bevándorlást ellenző déliek és az evangéliumi keresztények szavaznak, míg a demokratákra az etnikai kisebbségek, valamint akiknek fontos a társadalmi igazságosság és a gender kérdése. Az Axióma ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a felállás őárt évtizeddel korábban teljesen másképp nézett ki. Mint kiemelik a két párt kezdetben a rabszolgaság kérdését illetően feszült egymásnak: itt viszont az 1854-ben (avagy később) alapított Republikánus Párt volt az, amelyik ellenezte ezt a rossz hagyományt, valamint az intézményesült indiánellenes rasszizmust, melyet még a Demorkata Párt alapítója, Andrew Jackson elnök vezetett be. A videó arra is felhívja a figyelmet, hogy Abraham Lincoln vezetésével maguk a republikánusok voltak azok, akik betiltották a rabszolgaságot és tovább küzdöttek a felszabadított feketék jogaiért, míg a Demokrata Párt képviselői rendre titokban a Ku-Klux Klánt támogatták.

Az Axióma rávilágít, hogy a szavazótáborok cseréjére Woodrow Wilson elnöksége alatt, avagy a 20. század elején került sor, mely az 1920-as évek nagy gazdasági világválságában csúcsosodott ki. Ekkor történt az meg, hogy a Demokrata Párt végleg a jóléti állam kiépítése, míg a repbulikánusok a hagyományos kapitalista értékek mellett foglaltak állást. A lényegesen baloldalibb politikát képviselő demokraták Roosevelt és utódai segítségével végül végleg maguk mellé állították az addig jobbra húzó kisebbségeket. A videó arra is kitér, hogy ugyanakkor a szegregáció megszüntetése szintén a Republikánus Párthoz köthető, ugyanis ezt a lépést az ő elnökük, Dwight D. Eisenhower lépte meg.

A videó szerint a fordulat csúcspontja Johnson elnök idején valósult meg, amikor a demokraták nyíltan deklarálták egyetértésüket Martin Luther King nézetei iránt. Mindeközben a progresszív aktivizmussal szemben elhelyezkedő déli kapitalisták a több önállóság reményében a Demokrata Pártról áttértek a republikánusok támogatására. A folyamat az Axióma szerint 1994-re valósult meg véglegesen: innentől lehet bizton állítani, hogy az egykori déli konföderációs államok végleg a Republikánus Párt következetes támogatóivá váltak.

A jelen helyzettel kapcsolatban az Axióma megállapítja, hogy az egyik döntő kérdés, hasonlóan Európához, az Egyesült Államokban is az illegális migráció kérdése a magas számú mexikói bevándorlók miatt. Véleményük szerint Biden és Trump különbségét alapvetően és döntően az illegális bevándorlással kapcsolatos állsápontja definiálja: míg a demokrata jelölt több jogot biztosítana a migránsoknak, a jelenlegi elnök szigorúan ellenzi ezt a folyamatot. A videó további komoly különbségként mutatja be a republikánusok által felszámolni kívánt Obama-féle egészségbiztosítási rendszert (Obamacare), mely ellen a demokraták hevesen tiltakoznak. Az Axióma továbbá ismerteti, hogy a Demokrata Párt sokat tett a melegházasság és az abortusz liberlaizációja érdekében. „Az amerikai rendszer sokáig mintául szolgált a demokratikus berendezkedés számára, mindkét párt ideológiai iránya gyökeresen megváltozott és ehhez olyannyira ragaszkodnak, hogy már alig van párbeszéd a két tábor között” – fogalmaz a videó, majd felhívják rá a figyelmet, hogy a mostani választás kérdése a 21. század Egyesült Államának koncepciója maga.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A E M
2020. november 01. 12:49
https://twitter.com/jacobsoboroff/status/1318543472001863681
A E M
2020. november 01. 12:46
Az Obama-Biden kormány az első 4 évében kb. 50%-kal több embert toloncolt ki az Egyesült Államokból, mint a Trump kormány tette eddig ugyancsak 4 év alatt. (Ld. https://twitter.com/jacobsoboroff/status/1318543472001863681/photo/1.)
istvanpeter
2020. november 01. 12:21
Az Egyesült Államokkal kapcsolatosan az egyik legfontosabb alapkérdés, hogy az ország a háttérhatalom eszközét és bázisát képezi, s ezért létkérdés, hogy pártállástól függetlenül, az Elnök a háttérhatalom embere legyen. Viszont D. Trump nem a háttérhatalom embere, ami komoly akadályt képez a világbirodalom és a világuralom építgetésében.
civis72
2020. november 01. 08:52
patrióta keresztény oligarchák a globalista nemzetközi zsidó spekulánsok ellen ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!