Hat évtized és 600 dal után vált meg életművétől Bob Dylan

2020. december 07. 21:52

Közel 300 millió dollárért adhatta el Bob Dylan dalainak jogait az Universal kiadó számára.

2020. december 07. 21:52
null

Bob Dylan összes eddigi dalának tulajdonjogát megvásárolta a Universal Music Publishing Group az „évszázad legjelentősebb zeneműkiadói megállapodását” megkötve. A katalógus az amerikai énekes, dalszerző, zenész és költő hat évtizednyi pályafutása alatt született több mint 600 dalnak, köztük a Blowin' in the Wind, a The Times They Are a-Changin és a Knockin' on Heaven's Door című slágereknek a jogait tartalmazza.    

„Ez az évszázad legjelentősebb és minden idők egyik legfontosabb zeneműkiadói megállapodása” 

– írta közleményében az UMG, a világ legnagyobb zeneipari vállalatcsoportja. A konszern nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy mennyit fizetett a jogokért, de az ügyletről elsőként beszámoló The New York Times szerint mintegy 300 millió dollár ütheti a zenészlegenda markát.    

A 79 éves Dylan legfrissebb, Rough and Rowdy Ways című albuma idén jelent meg, a kritikusok és a nagyközönség körében is hatalmas sikert aratva. A rocktörténelem egyik legnagyobb hatású alakja, aki első dalszerzőként kapta meg 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat, évente nagyjából 100 koncertet adott a koronavírus-járvány előtt. Dalait hatezernél is többször énekelték fel a legkülönbözőbb zenei műfajok képviselői. Lemezeiből több mint 125 millió példány fogyott világszerte.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. december 08. 14:12
Zimmerman egy médiateremtette ikon, tartalom és minőség nélkül.
Szabó A. Imre
2020. december 08. 12:29
Dylan már rossz lemezt csinált, de rossz üzletet még nem. Nyilván, azzal kalkulál, hogy nagy számú dalának értéke halála után a nullához fog konvergálni, ezért amíg pénzt adnak érte, addig kell eladni. Így legalább hagyhat valamit a gyermekeire (akikből, ha jól tudom, van legalább hat).
formaegy
2020. december 08. 12:01
Na, én aki mindig hangoztatom, hogy úgy kell elkezdeni egy zenét hallgatni, hogy minden zene szép, és valamilyen értéket is tartalmaz, azért be kell látnom, hogy ez nem így van. Én meghallgattam a most kiadott albumot, és bizony olyan hosszúnak tűnt (hangulatában, az éneklés legkisebb értékét sem képviselve, inkább egy valóban vénember próbálok még valamit kipréselni, stb.), hogy ritka albumra mondom azt, hogy mikor lesz már vége. Én, kicsi túlzással, de végig szenvedtem. Hatalmas nemzetközi ováció??????? Ugyan már! Ha ez a lemez más név alatt jelentetik meg, a kutya nem hallgatná. Az én véleményem, hogy ez nagy csinnadratta csak és kizárólag a nevének szól, és semmi köze a lemez zenei értékéhez. Természetesen ez a saját véleményem.
Rugo
2020. december 08. 11:51
Egy judeolbosevik hobo. Csak a degeneráltakat érdekli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!