Legalizálta az eutanáziát a portugál parlament

2021. január 29. 18:53

A törvényjavaslatot 136 igen szavazattal 78 ellenében fogadták el, négy tartózkodás mellett. Az újraválasztott konzervatív elnöknek, Marcelo Rebelo de Sousának nyújtják be ezután, aki vétóval és alkotmányossági felülvizsgálattal is élhet.

2021. január 29. 18:53
null

A portugál parlament jóváhagyta az „orvosi segítséggel történő haláleseteket engedélyező törvényt”, amely a zömében katolikus országot teszi Európában a negyedik olyan állammá, ahol az eutanázia legalizálására nyílik lehetőség, persze, ha az új törvény életbe is lép. Az eutanázia során az orvos közvetlenül juttathatna halálos gyógyszereket a beteg szervezetébe, míg az „orvos által támogatott öngyilkosság” esetén a betegek maguk adnák be a halálos gyógyszert, orvosi felügyelet mellett. A jogszabály ezeket a lehetőségeket a halálosan beteg és súlyos sérültek számára engedné meg.

A törvényjavaslatot 136 igen szavazattal 78 ellenében fogadták el, négy tartózkodás mellett.

A nagy vitát gerjesztő törvényt a most újraválasztott konzervatív elnöknek, Marcelo Rebelo de Sousának nyújtják be. Az elnök dönthet arról, hogy jóváhagyja a törvényt, elküldheti alkotmánybírósági felülvizsgálatára, és vétót is alkalmazhat. Marcelo Rebelo de Sousának a következő hetekben kell meghoznia döntését. Ha vétóval él, azt  a Parlament felülbírálhatja, és másodszor is szavazhat a törvényjavaslatról.

Portugália alkotmánya bár kimondja, hogy az emberi élet „szent”, az abortusz 2007 óta mégis törvényes az országban.

Ha a törvényt elfogadják, ezt követően – a parlamenti eljárásnak megfelelően – a törvényjavaslat különböző bizottságokon megy majd keresztül, ahol a hozzá csatlakozó adminisztratív eljárásokat és az eutanázia folyamatának egyéb részleteit határozzák meg, mielőtt az egységes törvénycsomag hatályba nem lép.

(Euronews)

Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 30. 16:33
Nekem az eutanáziával is az a bajom, ami a genderideológiával! Ha nem tetetHETi el magát láb alól, vagy nem váltHATja a nemét az ember, ennek az igénye fel se merül benne, és éli a saját életét, ha megteszi, akkor elveszíti!
VeJoLa
2021. január 30. 11:59
Csak nem neked is vannak olyan családtagjaid, akiket szívesen utálnál át a "nagy kapun"? - Aki nem magatehetetlen, eddig is megtalálta a módját, ha meg akart halni!
VeJoLa
2021. január 30. 11:32
Az ördög itt is a részletekben van. Egy magatehetetlen beteg esetében megértem, hogy nem büntetnék az orvost, aki enged a kérésének, hogy a halálba segítse! De az eutanázia legalizálásával megnyílik az út a kiszolgáltatott vagy/és érzékeny családtagok tömeges halálba útálására. Gondolom, ez nem minősül öngyilkosságnak, így vallásos emberek is élhetnek vele, ha (valakiknek) terhessé válik az életük.
VeJoLa
2021. január 30. 11:19
Halálbiznisz. Az én döbbenetes élményem egy ARTE dokumentumfilm. Egy boldogtalan lány boldog herceggé akarta átoperáltatni magát, a rendre leszáradó a farka miatti depresszójából pedig eutanáziával gyógyíttatta ki magát. Mindezt persze közpénzen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!