A szabadság ismeretlen formája: filmen Böhm Aranka és Karinthy Frigyes házassága

2021. április 13. 19:00

Új megvilágításba kerül Karinthy Frigyes felesége, Böhm Aranka, a „vadak királynője” a most készülő Frici & Aranka című filmben. A várhatóan ősszel bemutatkozó alkotás a legendás író és a férfiak által bálványozott Böhm hullámvölgyektől sem mentes házasságába enged betekintést.

2021. április 13. 19:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Juhász Anna irodalmár ötlete a film, s ő lett a kreatív producere is. „Tíz éve kezdtem Karinthy Frigyes íróval és korával, a századfordulós és azutáni irodalmi élettel foglalkozni, hiszen a törzshelyein, a Hadikban, a New Yorkban és a Centrál kávéházban is megalapítottam az irodalmi műhelyeket, szalonokat” – mondja Juhász Anna, akinél egy személyes szál is akadt, hiszen az édesapja, a költő Juhász Ferenc az egyik legjobb barátja volt Karinthy Ferenc, az írólegenda másodszülött fia.

Juhász Anna irodalmár, a film kreatív producere. Fotó: Földházi Árpád

ahogy telt az idő, egyre több Karinthyval kerültem kapcsolatba. A Hadikos irodalmi műhelyem indulásánál 2010-ben ott volt Karinthy Márton is, tavaly nyáron pedig lányával, Verával, Karinthy Frigyes dédunokájával nyaraltam egy helyen, ott aztán eddig talán sosem hallott család történetek kerültek elő, és ott ért egy pályázat híre minket. Mindig nagyon izgalmasnak tartottam Karinthy Frigyes feleségének, a gyönyörű Böhm Arankának az életét, szerepét a kor művészetében, ezért nem volt kérdés, hogy beadunk férjemmel, Csáky Attila producerrel és a Karinthy Színházzal együtt egy filmtervet a kettejük életét központba állítva” – folytatja Juhász Anna.

Böhm Arankáról tudni lehet, hogy a második felesége volt Karinthynak, az első, Judik Etel 1918-ban meghalt spanyolnáthában. Böhm szépsége még korábban Ady Endrét is lenyűgözte, verseket is írt hozzá, melyekben aranynak, fekete aranynak nevezi múzsáját. Ady az 1913-ban kiadott, A magunk szerelme kötetének Ifjú karok kikötőjében című ciklusa 11, Arankának szóló verset tartalmaz, a ciklusnak címet adó vers dedikációja is neki szól: „Aranynak küldöm szégyenkezve.”

A forgatás egy pillanata. Izgalmas időutazást ígérnek az alkotók. Fotó: Lettner Kriszta

Karinthy Frigyessel 1920-ban ismerkednek meg, és házasságuk közel két évtizede alatt szélsőséges világot éltek meg. A nagy szenvedélytől elindulva nem voltak ritkák a veszekedések, féltékenységi jelenetek sem. Karinthy egy alkalommal a következőképpen jellemezte a feleségét:

aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne…” Két erős egyéniség egy családban - mind Karinthy, mind Aranka önálló világgal és határozott elképzelésekkel vágtak bele a közös életbe.

Ahogy Frigyes, úgy Böhm Aranka is tett róla, hogy feszültség legyen kettejük között, hisz nem mondott nemet a férfiakra, így az író Déry Tibor is öt évig szeretője volt, miközben Karinthy feleségeként élt. Erről a kapcsolatról is beszámol Déry az 1969-ben megjelent Ítélet nincs című, idős korában megfogalmazott irodalmi visszaemlékezésben. Sokat elárul a miértről Déry a kötetben: „Talán nem is annyira Aranka kívánatos személye vonzott, mint az, amit környezetével együtt számomra képviselt: a szabadságnak – a szabadosságnak? – egy új, ismeretlen formája.”

Juhász Anna irodalmárt az ismert vagy kevésbé ismert irodalmi anekdoták és művek mögött leginkább a nő érdekelte, az orvosi tanulmányokat folytató, a saját világát folyton másokéval ütköztető Aranka. És az, hogy lehetne lebontani az előítéleteket és megismerni a kor tükrében ezt a már életében legendás asszonyt. Ebből az elgondolásból született meg a Frici & Aranka című film, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, a film forgatása március elején, épp nőnapon kezdődött.

„Imádtam a forgatás minden pillanatát. Ahogy előttem éledt fel Karinthy Frigyes, Böhm Aranka vagy éppen Kosztolányi Dezső, ahogy ott lehettem és láthattam a budapesti kávéházakat, érezhettem azt a hangulatot, amely a korszakot és a pesti kávéházi életet jellemezte. Csodás érzés, egy beteljesült álom, amiért több mint tíz éve dolgoztam. Minden összeállt!” – ecsetelte az érzéseit az irodalmár.

Időutazás a századelő különös világába. Fotó: Lettner Kriszta

A film 1917-től 1938-ig követi nyomon Karinthy és Böhm életét, a vívódásaikat, a szerelmüket és annak hullámvölgyeit, valamint a kor jeles szereplőinek mindennapjait, benne Aranka barátnőivel: Guthi Erzsivel, Klug Bözskével és Kondor Líviával, és természetesen fókuszba kerül Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona házassága is.

Juhász Anna szerint a hatvan perces tévéjáték új megvilágításba helyezi Böhm Arankát.

A forgatókönyvben törekedtek arra Vajda Anikóval és Fráter Zoltánnal, hogy Aranka érzékeny és impulzív természetét épp annyira bemutassák, mint egész életén át tartó vívódásait. Az asszonyt, a múzsát, az anyát, aki mindig központban volt, ha akarta, ha nem. De legtöbbször akarta, és élvezte is.

A Frici & Aranka című film szereplői a Karinthy Színház és a Magyar Teátrumi Társaság művészei közül kerültek ki, a castingon a stáb arra törekedett, hogy egyaránt ismert és pályakezdő színművészek is lehetőséget kapjanak, éppen ezért sok tehetséges, fiatal színészre esett a választásuk. Feltűnik majd a filmben Hajdu Tibor, Eke Angéla, Balázs Andrea, Erdélyi Tímea, Marton Róbert, Sütő András, Tenki Dalma, Páder Petra, Mikola Gergő, Pásztor Ádám, míg Karinthy Frigyes szerepében a tavaly, a Kaposvári Egyetemen Cserhalmi György osztályában végzett Bölkény Balázst láthatjuk majd. Böhm Arankát Szakács Hajnalka alakítja a különleges alkotásban. A filmet Tóth Tamás rendezi, aki szintén erősen kötődik Karinthyékhoz, az operatőr pedig Szecsanov Martin, akinek filmes látásmódja és érzékenysége tökéletesen passzol ehhez a századeleji, végletekig szenvedélyes és végzetes világhoz. Az Aranka és Frici bemutatója várhatóan ősszel lesz.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. november 13. 08:22
Ezt a szegény Böhm Arankát--akkor már Dr.Böhm Aranka orvosnőt--Zalaegerszegről hurcolták el, ahol az ottani, akkori városi kórház ideg-, és elmeorvosaként dolgozott...volna, ha hagyják. Éppen korábbi szeretője de inkább szeretkező-partnere--a kommunista Déry Tibor-- tanácsára fogadta el azt az onnan fölajánlott orvosi állást. Remélve, hogy ott nem annyira ismerik "viselt dolgait" mint Pesten--és persze Déry is azt hitte hogy 1944 késő őszén Egerszegen elrejtőzve "megússza" a nyilas deportálást. Hááát...nem úszta meg, és nagyon nem. Talán kevésbé kellett volna korábban Budapesten élnie a NAGYPOLGÁRI ISTENHIT NÉLKÜLI ZSIDÓNŐK BOTRÁNYOS "NYMPHOMÁN"-HEDONISTA ÉLETÉT--esetleg--, ÉS AKKOR NEM LETT VOLNA OLYAN "NEHEZEN FEDEZHETŐ-ELREJTHETŐ" már Zalaegerszegen az odamenekülése...Bár a fene tudja...utólag mindenki nagyon okos..én is...
syphax-2
2023. november 13. 06:19
Böhm Arankáról mondták-írták a holokausztot túlélt --nevezzük így--faj-, és sorstársnői, hogy az auschwitz-i "KIVAGONIROZÁSKOR" SZEGÉNY B.A. SZINTE ESZÉT VESZTVE ÜVÖLTÖZVE-SIKITOZVA KÖVETELTE NÉMET NYELVEN--PONTOSABBAN: KÖVETELTE VOLNA...SZEGÉNY--hogy őt, mint a legnagyobb magyar író özvegyét AZONNAL BOCSÁSSÁK SZABADON. Amivel szegény azt érte el, hogy azonnal vitték a gázkamrába..mint elmebajos őrültet. AZ ISTEN LEGYEN IRGALMAS HOZZÁ!!!
syphax
2021. április 29. 10:43
A nimfomániás- b.. ógép Böhm Aranka "nem birt magával" s az őt körbevevő Világgal se nagyon. Ezt már a saját egyszülött édes fia: a nagyon teheteséges Karinthy Ferenc is érezte-értette-látta, sőt szóvá is tette.....édesanyjáról. Öléggé el nem itélhető módon. De ez "munkált" a férjével, Karinthy Frigyessel megélt mindennapi éles veszekedéseikben, sőt menetrendszerű verekedéseikben és hasonló "nyalánkságokban". KÜLSŐ "szeretkezőpartnere a férjes asszonynak" Déry Tibor író élethűen fölvázolja e gyötrelmet--egykori mindennapos testi kapcsolataik "cirkuszainak" természetrajzával--az "Itélet nincs"-ben.
syphax
2021. április 14. 12:33
Aki olvashatta--anno-Déry Tibor: Itélet nincs c. önéletrajzi regényét, az abból megtudhatta MENNYIRE NEM VOLT "EGYSZERŰ ESET" Böhm Aranka. Pusztán még egy olyan végtelenül természetes szituációban sem--legalábbis akkoriban a Karinthy-Böhm-Déry viszonylatokban- körökben semmiképpen sem--MINT AMILYEN EGY SZERETKEZÉS, egy egyébiránt életvidám-egészséges nő és egy férfi között. Szegény Aranka azután ALAPOSAN "MEGKAPTA A MAGÁÉT" A "HITLERÁJ" BEKÖSZÖNTÉSÉVEL--A MIVELHOGY 'ELVITTÉK ŐT IS, MINT ZSIDÓNŐT AUSCHWITZ-BA, OSZT' OTT IS MARADT SZEGÉNY 'ANNAK RENGYE-, ÉS MÓGGYA SZERINT..... Lehet, hogy ha nem élt volna olyannyira "nagyvilági és hedonisztikus életet"--mint amilyent élt, még Karinthy halála után is, akkor esetleg könnyebben eltűnhetett-elrejtőzhetett volna az akkori "MONDÉN" pesti "zsidós" k..va életből, oszt' akkor esetleg megúszhatta volna.BÁR EZ SEM BIZTOS EGYÁLTALÁN, MERT APÁCAI-SZŰZI ÉLETET ÉLŐ ZSIDÓNŐKET IS ELVITTEK ÉS UGYANÚGY ELÉGETTÉK SZEGÉNYEKET....MINT AZ ILYEN BÖHM ARANKA FÉLÉKET.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!