A NATO-főtitkár a belarusz politikai foglyok szabadon bocsátását követeli

2021. május 26. 20:17

A fehérorosz politikai foglyok, köztük a hétvégén őrizetbe vett Raman Prataszevics újságíró szabadon bocsátására szólított fel szerdán közös sajtótájékoztatóján Lisszabonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és António Costa portugál miniszterelnök.

2021. május 26. 20:17
null

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök döntése, hogy leszállásra kényszerítsék az utasszállító repülőgépet annak érdekében, hogy őrizetbe vegyék a rendszerével szemben kritikus Prataszevicset „állami emberrablásnak minősül és durva támadást jelent a minszki rezsim részéről a demokratikus jogokkal és független médiaszolgáltatásokkal szemben” – fogalmazott a NATO-főtitkár Costával való találkozóját követő közös sajtótájékoztatójukon.

A NATO és az EU együttesen lépnek fel

 – mondta Stoltenberg, aki támogatásáról biztosította az EU Fehéroroszországgal szembeni szankcióit. Costa szintén elítélte a történteket, védelmébe vette az európai légtér fehérorosz használatának tilalmára összpontosító uniós szankciókat, és a fehérorosz politikai foglyok, köztük Prataszevics szabadon engedésére szólított fel.

 – jelentette ki a soros EU-elnökséget betöltő Portugália kormányfője. Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gépen utazott Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit barátnőjével együtt a leszállás után őrizetbe vettek.    

Nem hivatalos uniós csúcs is volt Lisszabonban

A portugál miniszterelnök és a NATO-főtitkár ezen kívül  olyan, a NATO és az EU érdekkörébe tartozó kérdésekről egyeztetett, mint a terrorizmus elleni harc a Száhel-övezetben vagy a júniusi európai csúcstalálkozó. Stoltenberg lisszaboni útja során találkozott Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnökkel is, és részt vesz az elnöki tanácsadói testület egyik ülésén is. Az uniós tagállamok külügyminiszterei pénteken nem hivatalos tanácskozást tartanak Lisszabonban, a találkozó fő témája Fehéroroszország és a Gázai övezetbeli helyzet lesz.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-LUSA/Antonio Cotrim

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. május 27. 02:14
Az Unió nyugati része képzeletbetegségben szenved. Azt hiszik, hogy ők jogosultak minden országban rendelkezni a hatalommal. Csak az ő agenseik hivatottak meghatározni az ország jelenét és jövőjét. Ukrajna nagyon jó példa. Élték életüket és ha lassan is, de emelkedett az életszinvonal. Erre jött a "művelt Nyugat" és jött Majdan. Az országot évtizedekkel visszavetették. Ugyanezt tették a volt szoci országokkal is. Máig sem érte el ezen országok gazdasága a rendszeváltozás előttit. A nyugati kioktatók csak károkat okoztak. Miért képzeli Ny-Európa és az USA, hogy nekik vmi joguk van más országok életébe beavatkozni és azokat tönkretenni? Még nem hallottam, hogy Kína, India, Indonézia, Brazília (hogy csak a legnagyobbakat említsem) más országokat arra kényszerített volna, hogy az ő diktátumuk szerint éljenek. Össze kell fogni ezek ellen a világdiktátorok ellen és m,eg kell védeni minden ország szabadságát, szuverenitását velük szembe.
Akitlosz
2021. május 26. 21:34
"Ha valaki egyértelműen átlépte a határt, az Fehéroroszország” Milyen határt? Hol? Litvániába?
Akitlosz
2021. május 26. 21:33
"A NATO-főtitkár a belarusz politikai foglyok szabadon bocsátását követeli" mert különben? Mi köze hozzá? Az idegen hatalmak ügynökei nem politikai foglyok.
tetx
2021. május 26. 21:22
Ehhez már semmi köze sem a Natonak sem az EU-nak. Üssétek a földre kényszerített EU-s járat miatt, de ezzel csak letolt gatyával, seggel rohantok a fasznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!