Átcsap már a negyedik hullám – így korlátoznak Nyugat- és Közép-Európában

2021. november 19. 16:51

Közeledik a tetőzéshez a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az európai államok közül egyesek kezdik meglépni a korábbi tetőzéseknél már bevezetett enyhébb, esetekben drasztikusabb korlátozásokat. A november közepi helyzetre még a kivárás jellemző, de sok jel – jelesül a legfrissebb osztrák intézkedés – mutat arra, hogy a gyorsan romló fertőzési adatok miatt szigorú télnek nézünk elébe. Járványügyi körképünk néhány nyugat-, illetve közép-európai állam biztonsági intézkedéseiről.

2021. november 19. 16:51
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Belgium (a hivatalos adatok itt)

A betegek száma, az elmúlt héten naponta átlagosan 10,500 új fertőzöttet, 28 halottat és 240 kórházi kezelésre szoruló beteget regisztráltak. A lakosság 88 százaléka legalább egy oltás kapott már, jelenleg zajlik a 12 éven felüli gyermekek oltási kampánya, valamint a 65 éven felüli korosztály emlékeztető oltással való ellátása. Kedden a kormány mellett működő tanácsadó bizottság új biztonsági intézkedésekről döntött: újra kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, a zárt és szabadtéri rendezvényeken, a vendéglátóipari egységekben, középületekben, emellett védettségi igazolvánnyal (Covid Safe Ticket) látogathatóak a színházak, mozik, múzeumok. A közalkalmazottak és a magánszektorban dolgozók nagy része számára

ideiglenesen kötelező jelleggel elrendelték az otthoni munkavégzést,

heti egy alkalommal lehet csak bemenni a munkahelyekre. Ezek a lépések november 20-án lépnek hatályba, és január végéig érvényben maradnak.

*

Csehország (a hivatalos adatok itt)

November 22-től

ingyenes antigén gyorsteszteket biztosítanak a lakosság számára

a hatékony szűrés érdekében. November 21-től a koncertek, a színházi, kulturális események nézőszámát háromezerben maximálják, mind a szabadtéri, mind a beltéri rendezvényeken, illetve a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk használata, vasárnaptól pedig szigorítják a látogatást az egészségügyi és szociális intézményekben. Az utcai rendezvényeken csupán 20 ember egyidejű gyülekezését, a kulturális intézmények látogatásánál szintén egy maximum 20 fős csoport szerveződését engedélyezik a hatóságok.

*

Dánia (a hivatalos adatok itt)

November 12-től az oltottak vagy a betegségen átesettek védettségi igazolványt (Corona Passport) kapnak, éttermekbe, szórakozóhelyekre, kulturális eseményekre, nagyobb lélekszámú rendezvényekre, vallási összejövetelekre

már csak ezzel az igazolvánnyal vagy mobiltelefonos appal lehet bejutni.

A maszkhasználat nem szigorú, egyelőre még a tömegközlekedési eszközökön sem kötelező, ahogy a vásárlásnál is egyelőre lazák a szabályok a különböző boltokban.

 *

Ideiglenes kórházat alakítottak ki a vírusfertőzöttek számára a varsói Nemzeti Stadionban november 17-én

 

Franciaország (a hivatalos adatok itt)

A védettségi igazolvány (Pass Sanitaire) nélkülözhetetlenné vált: szükséges az utazásokhoz, a beltéri vagy kültéri kulturális, szabadidős eseményeken való részvételhez, a múzeumokba, mozikba, kávézókba, éttermekbe, bevásárlóközpontokba való látogatáshoz. Az éttermek, bárok, kávézók, kulturális intézmények, mozik, színházak és múzeumok nyitva vannak. A maszk használata a szabadban nem, zárt nyilvános helyeken, a tömegközlekedésben, a vendéglátóipari egységekben és az oktatási intézményekben  viszont kötelező.

A 65 éven felülieknek december 15. után emlékeztető oltást kell kapniuk

ahhoz, hogy a védettségi igazolványuk érvényes maradjon, illetve már elkezdik a 12  és 17 év közötti korosztály oltását is.

*

Hollandia (a hivatalos adatok itt)

Éttermekbe, bárokba, sport- vagy kulturális rendezvényekre, mozikba, színházba védettségi igazolvánnyal (coronavirus entry pass) lehetséges a belépés. 1250 főben maximálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát, november 6. óta pedig minden középület beltéri helyiségeiben, a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése. A kormány azt kérte a lakosságtól, hogy aki teheti, otthon végezze ideiglenesen a munkáját,

a parlament pedig azt fontolgatja, hogy a munkahelyekre való bejárást védettségi igazolvány meglétéhez köti.

*

Lengyelország (a hivatalos adatok itt)

A kötelező másfél méteres távolságtartáson kívül a maszk viselését is kötelezővé tették a közlekedési eszközökön, a boltokban, a mozikban, színházakban, egészségügyi intézményekben és közintézmények területén. Beltéri rendezvények megtartása csak abban az esetben lehetséges, ha az esemény helyszínéül szolgáló helyiség befogadóképességének csupán 75 százalékát töltik meg a résztvevők,

könyvtárakban, múzeumokban 10 négyzetméterenként csupán egy ember tartózkodhat,

szórakozóhelyeket pedig 150 embernél több vendég nem látogathat egyszerre.

*

A védettségi igazolással nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntettek Torinóban november 13-án

 

Olaszország (a hivatalos adatok itt)

December 31-ig szükségállapot van érvényben, de jelenleg Olaszország valamennyi régiója még „fehér” besorolású, vagyis

az országban való utazás korlátozás nélkül lehetséges.

A korlátozó intézkedésekről régiónként külön-külön döntenek a hatóságok a helyi járványügyi helyzettől függően. A maszk viselése mindig kötelező a beltéri nyilvános helyeken, bárokban, éttermekben, múzeumokban vagy a tömegközlekedési járműveken. Október 15-től érvényben van a védettségi kötelezettség a munkavállalók számára, az emberek az uniós digitális Covid-tanúsítvány vagy a zöldkártya (Green Pass) nevű védettségi igazolvány birtokában állhatnak munkába, illetve látogathatnak korlátozás nélkül vendéglátóipari egységeket és kulturális, szabadidős vagy sportrendezvényeket.

*

Spanyolország (a hivatalos adatok itt)

Az uniós digitális Covid-tanúsítvány (védettségi igazolvány) általánosságban egyelőre nem szükséges a beltéri nyilvános terekhez, például bárokhoz, éttermekhez, múzeumokhoz, uszodákhoz, illetve nagy rendezvényeken való részvételhez vagy egyes tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz.

Ezekben a terekben azonban kötelező a maszk használata,

a közösségi összejövetelek száma pedig hat főre korlátozódik, illetve garantálni kell a fizikai távolságtartást. Spanyolország autonóm közösségeiben, régióiban vagy önkormányzataiban azonban ettől eltérő helyi szabályozás lehet érvényben.

*

Svédország (a hivatalos adatok itt)

November 22-étől minden tünetet mutató svéd állampolgárnak tesztelést ajánlanak, a svéd közegészségügyi hatóság pedig

azt kérte a kormánytól, hogy december elsejétől vezesse be az oltottsági igazolást,

amelyet onnantól kezdve kötelező lesz felmutatni minden 100 fősnél több résztvevővel bíró tömegrendezvénynél (sport, koncert.. stb.), illetve mozikban, színházakban.

*

A stockholmi Half Way In söröző vendégei 2020. március 23-án. Svédországban a koronavírus-járvány ellenére akkor nem zártak be az éttermek és a sörözők

 

Szlovákia (a hivatalos adatok itt)

Szlovákia minden körzetét hetente értékelik a hatóságok a helyi járványügyi helyzet alapján, az ehhez hozzárendelt színjelzés alapján lehet a hivatalos járványügyi honlapjukon látni azt, hogy melyik régióban milyen mélységű korlátozások vannak érvényben. Beltéren országos szinten kötelező a maszkhasználat, szabadtéren csak az első két súlyosabb kategóriába eső körzetekben.

A fertőzött (fekete jelű) körzetekben tilos a tömegrendezvények tartása,

a vendéglátóipari egységek és kulturális intézmények látogatásánál is a körzet helyzetét veszik figyelembe, illetve az intézményeknek is van mérlegelési joguk a korlátozások pontos meghatározására.

*

Szlovénia (a hivatalos adatok itt)

Kötelező a maszkviselés a közintézmények zárt tereiben és a tömegközlekedési eszközökön. Alkalmazottaknak és a közszolgáltatásokat igénybe vevőknél elvárt az oltottság vagy a rendszeres tesztelés. Szlovénia területén ideiglenesen nem engedélyezett semmilyen tömegrendezvény, kulturális és sportesemények csak abban az esetben tarthatók meg, ha a nézőtéren kimért távolságra ülnek egymástól az emberek, akik egyébként maszkot viselnek és védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

November 17-től az általános iskolásokon heti háromszor antigén gyorstesztet kell végezni

– aki ezt nem teszi, távoktatásban követheti a tanévet. Ugyanez a szabály vonatkozik az egyetemi hallgatókra is kötelező érvénnyel.

 

Nyitókép: Egy bécsi utca november 15-én. Tíz napra szigorú kijárási korlátozást vezettek be az oltatlanok számára Ausztriában.

fotó: MTI

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amidala21
2021. november 19. 23:13
A Föld gömbölyű, az oltás meg egy rakás szar!!!
Lion
2021. november 19. 22:06
Csak lezárások ne legyenek itthon, mert az lesz a vég.
Pelso j.
2021. november 19. 21:49
pubi, a hazai helyzetet miért hagytad ki a felsorolásból, arra nem volt engedélyed?
zara
2021. november 19. 17:12
ezt csak azt bizonyitja h a vakcina immunitás egy mitosz...legalábbis ezekkel a fake vakcinákkal... természetes immunitás viszont müködik...lásd afrika,de svédország is meguszta a 3. hullámot is... In every age group over 30 in the UK, the rates of Covid infection per 100,000 are now higher among the vaxxed than the unvaxxed. Indeed, in the cohorts aged between 40 and 79, infection rates among the vaccinated are more than twice as high as among the unvaccinated. https://www.spectator.co.uk/article/the-absurd-theatre-of-vaccine-passports#
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!