Sikerült eltalálni a magyar emberek gondolkodásmódját

2022. január 13. 14:12

A rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog. Interjú.

2022. január 13. 14:12
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs

„Nemrég azt nyilatkozta: »hiszünk a piacgazdasági folyamatokban«. A rezsicsökkentés, az ársapka nagyon nem támogatja a piacgazdasági folyamatokat. Valamint azt is mondta, hogy »segíteni kell a nehéz helyzetben lévő magyar embereket«. Ahogy a rezsicsökkentés, úgy a benzinárstop is bőséggel segít olyan embereknek, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.
Sokszor hallom ezt a baloldali kritikát, de ez teljes félreértés. A legalacsonyabb keresetűek számára a rezsi és az élelmiszer a legjelentősebb tétel a fogyasztásszerkezetben. Ezért pont az ellenkezője igaz annak, amit a kritikusok állítanak: ez az intézkedés arányaiban a leginkább rászorultaknak segít a legjobban. Nominálisan lehet, hogy nem, de arányaiban igen.

Ettől még azok is kapnak támogatást, akiknek nem kell.
De a legtöbbet éppen a leginkább rászorultak kapják. Számukra a lakásfenntartás, az energia, az élelmiszer a kiadások több mint ötven százalékát teszi ki. Ilyen értelemben a rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog.

Semmiféle szociális szempontot nem érvényesít, ha nem differenciálja a támogatás mértékét a rászorultság alapján.
Ez is egy baloldali mítosz. Nézze, már önmagában értékválasztás, hogy a legalacsonyabb keresetűek számára egyik legfontosabb ponton, a lakossági és kisvállalkozói energiaáraknál avatkozik be az állam komoly állami források felhasználásával. A baloldal visszavonná az államot ezen a területen, majd a piaci folyamatok elengedését támogatja, vagyis most éppen brutális áremelkedést javasol. Akkor pontosan ki is a szociálisan érzékeny? Szerintem ha ebbe a vitába beleáll a baloldal, akkor politikai értelemben a magyar emberek véleménye fogja őket »eltángálni«.

Áprilisban kiderül, amikor – nagyon úgy néz ki, hogy – népszavazás is lesz a választásokkal együtt. Pártokon túl dönthetünk majd nemváltoztatásról és szexuális tartalmak médiafogyasztásáról. Nincs ma olyan szervezet Magyarországon, amely nemváltoztatásra akarna rávenni óvodásokat, miközben minden feltett kérdést már ma is törvény szabályoz.
Déjà vu érzés volt ezt hallgatni. Mintha 2015-ben ülnénk, és arról beszélgetnénk, hogy az illegális migráció Magyarországra nem veszélyes, minek erről nemzeti konzultációt tartani, nem is ide akarnak jönni, az egész csak a kormány által felfújt lufi. És aztán a valóság elég erősen rárúgta az ajtót erre a véleményre. Én most is hasonlóképpen látom a dolgokat: a genderérzékenyítés ma a nyugati világ egyik legfontosabb politikai kérdése.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beela1789
2022. január 13. 23:41
Példaképük, ikonjuk, Margaret Thatcher milyen "boldog" lenne ha látná a rezsicsökkentést. És ráadásként a kedvezményes csirke farhát árakat. Esetleg a hurka és kocsonya előállítók tiltakoznának. De őket meg kifizetnék mandinerből. Ha lefényképeznék a szavazólapjaikat...
dakotasámán
2022. január 13. 19:51
"...az energia, az élelmiszer a kiadások több mint ötven százalékát teszi ki. Ilyen értelemben a rezsicsökkentés szociálisan is egy abszolút igazságos dolog." hát ja. teljesen igazságos. félig. teljesen akkor lenne teljesen az, ha mindenki kapna annyi közbeszerzést is, mint lölő. csak akkor meg nem lenne szükség rezsicsökkentésre. na szóval nagyon bukdácsol ez a társadalmi igazságosság kérdés. ami mondjuk sosem volt a fidesz és zorbán szívügye. ellentétben a focival. akkor eredményeket is ért el ezen a téren, mint a focival. a futottak még kategóriát.
Mich
2022. január 13. 16:06
Miközben a moslék csak ígérget, ráadásul fedezet nélkül, addig amit a kormány bevezet, az már februárban megvalósul...! Fáj is ez a szegényeknek...
luzitanxaver
2022. január 13. 15:05
"a genderérzékenyítés ma a nyugati világ egyik legfontosabb politikai kérdése" Ez pontosan így van. Aki nem hiszi, kérdezze meg Glenn Youngkint, hogy elsősorban mivel nyerte meg a virginiai kormányzóválasztást két demokrata ciklus után és miért fogják holnapután beiktatni. Vagy tetszőleges amerikai szülőt, hogy mivel tömik a gyereke fejét az iskolában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!