Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az oroszok szerint mozgolódnak az amerikaiak Szíriában

2022. február 08. 11:28

Az amerikai hírszerző szolgálatok arra készülnek, hogy szélsőséges szervezetek alvó sejtjeit használják fel Damaszkuszban és környékén, valamint Latakia szíriai kikötővárosban orosz, iráni és szíriai katonák elleni támadásra – közölte kedden az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR).

2022. február 08. 11:28
null

Az SZVR szerint Washington az amerikai jelenlét fenntartására törekszik Szíriában, eközben pedig nem hagyja stabilizálódni a helyzetet az országban. A szolgálat azt állította, hogy az Egyesült Államok széles körű kampányt kíván indítani, egyebek között az arab nyelvű közösségi médiában, „hogy a szíriai társadalomban tiltakozó hangulatot keltsen”. Az orosz tájékoztatás szerint a szándék az, hogy a nehéz társadalmi-gazdasági helyzetet kihasználva tömeges kormányellenes tüntetéseket szervezzenek, amelyek során a rendvédelmi szerveket aránytalan erőszak alkalmazására provokálják a „békés tüntetőkkel” szemben.    

– valójában radikális iszlamista csoportokkal – fennálló szoros kapcsolataikat” – áll a közleményben. Az SZVR szíriai kőolajjal való illegális kereskedelemmel is megvádolta az Egyesült Államokat. Az állítja, hogy az északkeleti el-Haszeke, Rakka és Deir-ez-Zór tartományban kitermelt havi 3 millió hordónyi nyersolaj egyharmadát 35-40 dollár hordónkénti áron adják el az iraki Kurdisztán régiónak. Az SZVR szerint az olajat az amerikai hadsereg által őrzött teherautók szállítják Szíriából Irakba, a kitermelési és finomítási infrastruktúra védelmét pedig amerikai biztonsági magáncégek látják el.

(MTI)

Fotó: Muhammed Said / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. február 08. 13:54
Akkor miért nem lövik és bombázzák szét őket? Hivatalosan nem amerikaiak csak a bérenceik. Nyugodtan lehet terroristának nézni őket. A szíriai helyzetnek jelenleg nincsen diplomáciai megoldása. Bármi tárgyaláshoz előbb győzni kellenne a csatamezőn.
zrx8
2022. február 08. 12:20
Magyarországon dettó, csak itt radikális libsista csoportokat tolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!