„Soproni Tamás Terézváros első számú megélhetési politikusa” – egykori szövetségese a Mandinernek

2022. március 25. 10:00

Kocsis Máté miatt kezdett politizálni Bálint György, de nem épp a kormánypártok iránt érzett szimpátiája miatt. Most egykori választási szövetségese, a momentumos Soproni Tamás tart szerinte ellene hajtóvadászatot. A terézvárosi képviselő úgy véli, azért, mert a polgármesternek van mit takargatnia, sőt, momentumos kifizetőhelyet csinált a kerületből.

2022. március 25. 10:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Soproni Tamás azt mutatja, milyen tiszta kezű politikus. Pedig a valóság az, hogy még a mocsok is rohad mögötte – mondja a Mandiner.hu-nak Bálint György terézvárosi önkormányzati képviselő, aki Kocsis Máté korábbi lépése, a józsefvárosi piac bezárása miatt kezdett el politizálni.

A szocialistáktól nemrég távozó politikust azt követően kerestük fel, hogy a kerületi lap főszerkesztőjének, Csepregi Botondnak úgy fogalmazott: „Az ön főnöke (a momentumos polgármester – a szerk.) és stábja a város vezetése helyett teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az emberiség mind a hét főbűnéért engem tegyen felelőssé, pedig egy élet is kevés ahhoz, hogy valaki annyi csibészséget elkövessen, mint amennyit szeretnének a nyakamba varrni.

Elnézve a Terézváros Magazin elmúlt lapszámait, Bálint György nevével majdnem mindig találkozunk.

  • Decemberben így: a baloldali képviselő rosszhiszeműen járt el, mivel a közte és az MSZP immáron felfüggesztett VI. kerületi elnöke, Hatvani Csaba között kötött kölcsönszerződés fedezetelvonó volt, amivel „az önkormányzatnak tizennégy millió forintos kárt okozhatott volna”.
  • Januárban egy Átlátszó-írást vettek át, amely szerint a józsefvárosi piac korábbi vezetőjeként Bálint György vesztegetési pénzt adott át rendőröknek. Álláspontja szerint korrupt rendőröket buktatott le.
  • Egy hónapra rá arról számoltak be, hogy egyik – jelenleg a felesége nevén lévő – érdekeltsége több mint egy éve szerepel az adóhatóság feketefoglalkoztatókat nyilván tartó listáján. A politikus ennek nyomán jelezte, hogy fél órát késett a könyvelője, aki nem adott le egy adatot. A büntetést befizette.
  • A márciusi lapszámban pedig egyebek mellett az áll, Bálint György azzal sértegeti a képviselőket, hogy keresztnevükön szólítja őket, és hogy folyton-folyvást bekiabál a képviselő-testületi üléseken.

Baráti tűzről szó sem volt

A képviselő szerint nem véletlen, hogy felkerült Soproni Tamás és „szikofantája” (talpnyaló – a szerk.), Csepregi Botond kerületi lapfőszerkesztő céltáblájára.

„2020 márciusig várt Soproni azzal, hogy kiszivárogtassa az ügyemet” – mondja lapunknak Bálint György, aki már az elején leszögezi: egyáltalán nem igaz, hogy meg akarta volna károsítani Terézvárost. „Már az önkormányzati választások előtt tudta mindenki, így a momentumos polgármester is, mert például az ingatlannyilvántartásban is szerepelt, hogy 2016-ban kölcsönt adtam Hatvaninak, aki régi ismerősöm, barátom. Tönkrement az élete, a családja az Andrássy úti palotaperben.

Közismert, szocialista, szabaddemokrata politikusok törvénysértő módon, áron alul, pályáztatás nélkül adták el az Andrássy út 3. és 47. szám alatti palotákat. Míg a büntetőeljárás 2006-ban, a bírósági tárgyalás csupán 2011-ben startolhatott el.

A másodfokú ítélet szerint a vádlottak hanyag kezelést követtek el, így bűncselekmény elkövetése miatt elítélték és kártérítésre kötelezték őket. Hatvaninak és társinak ma már jóval több mint 200 millió forintot kellene visszafizetnie.

Az egykori terézvárosi MSZP-elnök ellen megindult a végrehajtás, Bálint György ebben szeretett volna segítséget nyújtani.

A másodfokú ítélet szerint a vádlottak hanyag kezelést követtek el, így bűncselekmény elkövetése miatt elítélték és kártérítésre kötelezték őket. Hatvaninak és társinak ma már jóval több mint 200 millió forintot kellene visszafizetnie. Az egykori terézvárosi MSZP-elnök ellen megindult a végrehajtás, Bálint György ebben szeretett volna segítséget nyújtani.

Egy barátba pedig nem rúg bele az ember. Persze, utólag belegondolva valóban el kellett volna mennem még egy közjegyzőhöz is azért, hogy kölcsönszerződés vitathatatlanul jogszerű, tiszta legyen.”

Kiderült azonban, hogy Hatvani nem tud fizetni az önkormányzatnak. „Mondtam is Csabának: »Nagyon jó barátom vagy, nincs semmi baj, majd ha úgy állsz, elkezdesz törleszteni« – folytatja az önkormányzati képviselő. – Nekem nem zsemlére kell a pénz. Másnak is szoktam kölcsönt adni, mert szeretek segíteni az embereknek. A politikát nem a pénz miatt csinálom. Az önkormányzattól pedig azt kérem, hogy ezt a pénzt a választókörzetemre költsük,

Soproni előadást tart egy kerületi rendezvényen
Soproni előadást tart egy kerületi rendezvényen

Mielőtt feltettük volna a kérdést, mit ért pontosan a „minimum gyanúsnak titulálható ügyek” és a kifizetőhely alatt, Bálint Györgyöt arról is faggattuk, mire jó ez a bírósági adok-kapok közte és az önkormányzat között.

„Soproni betámadott azzal, hogy fiktív a kölcsönszerződés, amit Hatvanival kötöttem. A bíróság viszont már első fokon kimondta, hogy a kölcsönszerződés valós. Megtörtént. Ahogy a pénzátadás is – fogalmaz. – A bíró viszont megjegyezte: mivel tisztában voltam azzal, hogy Hatvanit elítélték a palotaperben, s hogy utána jegyeztem be a jelzálogot ingatlanára, ezért ezt fedezetelvonónak titulálta. Másodfokra is azért mentem el – a vaskos fellebbezési illeték ellenére –, hogy kimondja minden bíró: ez a kontraktus valós. Nekem ez volt a lényeg.” Május 26-án egyébiránt rágalmazási ügy miatt, vádlottként kell bíróság elé járulnia a terézvárosi polgármesternek.

Valami történik a háttérben

„Azért váltott le (pandémiás helyzet miatt nem volt testületi ülés abban az időszakban – a szerk.) a Tulajdonosi Bizottság és a Vagyonkezelő Felügyelőbizottság éléről, hogy ne lássam, mi folyik a háttérben – veti fel érdeklődésünkre. –

addig nekem nem kell másnak elszámolnom a saját vagyonommal, csak a családomnak és a Jóistennek.”

Bálint György ezt követően lerakott az asztalra egy általa jegyzett különvéleményt, amelyet a Jókai tér komplex felújításának közbeszerzésével foglalkozó vizsgálóbizottság elfogadott jelentéséhez csatolt.

Röviden arról van szó benne, hogyan károsították meg ötvenmillióval Terézvárost. A dokumentumban – melynek részletesebb bemutatását egy másik cikkben tervezzük – szereplő, a munkát magasabb áron elnyerő VIANOVA 87 Közmű és Útépítő Zrt. korábban tarolt a Karácsony Gergely vezette Zuglóban.

De az ügyben nagy nehezen felálló, fideszes vezetésű vizsgálóbizottság olyan részletek felett is elsiklott, miszerint a grémium által felkért Egyed Andrea korábban szintén a XIV. kerületben dolgozott, Karácsony regnálása idején – Egyednek a VIANOVA 87 neve is ismert lehetett –, így minimum felmerül az összeférhetetlenség gyanúja.

És amely szerint a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Bodnár Zoltán volt MNB-alelnök a hatáskör megszegésével szigorított indokolatlanul az alkalmassági feltételeken és alkalmazott nem megfelelő bírálati szempontokat.

A VIANOVA 87-et pedig úgy hozták ki győztesnek, hogy nem állt még rendelkezésre elegendő fedezet a Jókai tér felújítási projektjéhez, a többletet meg nem hagyta jóvá a képviselőtestület.

korábban tarolt a vezette Zuglóban. De az ügyben nagy nehezen felálló, fideszes vezetésű vizsgálóbizottság olyan részletek felett is elsiklott, miszerint a grémium által felkért Egyed Andrea korábban szintén a XIV. kerületben dolgozott, Karácsony regnálása idején – Egyednek a neve is ismert lehetett –, így minimum felmerül az összeférhetetlenség gyanúja. És amely szerint a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, volt MNB-alelnök a hatáskör megszegésével szigorított indokolatlanul az alkalmassági feltételeken és alkalmazott nem megfelelő bírálati szempontokat. A -et pedig úgy hozták ki győztesnek, hogy nem állt még rendelkezésre elegendő fedezet a Jókai tér felújítási projektjéhez, a többletet meg nem hagyta jóvá a képviselőtestület.

„Hihetetlen volt a vizsgálóbizottság működése is – folytatja Bálint György. – Mindenki csak bólogatott. Sőt, a DK-s országgyűlési képviselőjelölt, Oláh Lajos még a párttársát, Kecskés Balázst is felhívta bizottsági ülés közben, hogy véletlenül se úgy szavazzon, hogy nekem legyen igazam. »Gyurinak nem lehet igaza« – mondták, és egy politikai döntéssel le is söpörték az asztalról az álláspontomat. (…) Bár nagy ügyet csinált ebből a Soproni, a helyzeten mit sem változtatott:

Egy volt MNB-alelnökről, Bodnárról egyébként el tudják képzelni az emberek, hogy ilyen mutyikat csinál? – teszi fel a költőinek szánt kérdést a baloldali képviselő, kiemelve, hogy hiába kérte a VIANOVA 87 szerződését, azt csupán jelentős késedelemmel adták át neki.

Drága polgármesteri imázs

Tény, hogy Soproni Tamásnak nagyon jó a sajtója. Facebook-oldalát sokan követik, de a kommentekre is gyakran reagál – vetjük fel Bálint Györgynek, aki szerint ez nem véletlen.

Együtt a nagy csapat. Terézvárosban, Erzsébetvárosban is dübörög a kampány
Együtt a nagy csapat. Terézvárosban, Erzsébetvárosban is dübörög a kampány

A szűkebb, kommunikációval foglalkozó kör több mint három millióba kerül havonta az önkormányzatnak. A polgármester kabinetfőnöke, Tóth Miklós bruttó 950 ezret visz haza havonta, sajtóosztályvezetője, Hikáde Beáta pedig bruttó kilencszázat. De van még egy külön sajtófőnök is, szintén nem kevés pénzért – mutat rá a politikus, jelezve később, hogy a már említett Csepregi Botond is kifejezetten jól keres, nem beszélve Soproni magánvideósáról, Podlussány Mátéról, aki évi nyolcmillióért dolgozik be, éppúgy, mint a fotósa.

„Első évben Terézváros kommunikációja 105 millióba került. Ma már lassan száznyolcvan-millióba. És mindez mi körül mozog?

De a képviselő azt is mondja, meggyőződése, hogy az ellene felhozott cikkek – legyen szó az Átlátszóról, a Telexről, a 444.hu-ról, a HVG-ről vagy a Mércéről – mindegyike valamilyen szinten momentumos megrendelésre íródnak, fizetett anyagok. Az Átlátszót folyosói pletykák szerint például a Transparency International Magyarország tarthatja fenn, így talán nem véletlen, hogy ők is kaptak megbízást Terézvárosból – teszi hozzá. Persze ez csak feltételezés.

Nem új keletű ellentétek

Bálint György számára már a 2019-es önkormányzati választásokat követő második képviselő-testületi ülésen feltűnt, hogy csak az történik az önkormányzatban, amit Soproni akar.

Velem és talán Kecskés Balázzsal ellentétben a testületben ülő politikusok többsége egzisztenciális okok miatt lett képviselő. Ők ebből élnek, én nem. A DK-s Szász Károly elmondása szerint segélyen élt régen. Most ötszázezret kap, van irodája, titkárnője. Mekkora haladás. Vagy nézzük meg Miyazaki Junt, a Gyurcsány-párti alpolgármestert. Háromszáz-ezret keresett régen, most csaknem egymilliót. Van irodája, titkárnője. Vagy vegyük a momentumosokat: Németh Helga Anna frakcióvezetőt, Győrffy Máté alpolgármestert és Sajószegi Péter képviselőt, akik csupán nyomogatni tudják az »igen« gombot. Hasonlóképp a bizottsági tagok, akik azt csinálják, amit a polgármester mond,

Emellett – mint mondja –, mindenhova olyan ember ült be a választásokat követően, akit Soproni akart. Vagy akiket a pártelit küldött ide. Gyakran pályáztatás nélkül, például a Vagyonkezelő vezérigazgatójának az esetében.

„»Mi az, hogy nincsen pályázat, Tamás?« – kérdeztem, mire a kerület első embere remegő hangon közölte: MSZP, Molnár Zsolt, ésatöbbi.” De a kerületi parkolási rendszer átdolgozása kapcsán is megütköztek. Kiderült ugyanis, hogy Soproni Niedermüller Péterékkel szeretett volna közös rendszert – veti fel a képviselő, törésvonalként beállítva az önkormányzati lakásfelújítási túlárazásokat (amelyeket Bálint György szóvá tett, ezért negyven százalékkal olcsóbban újítottak fel 15 darab önkormányzati lakást – a szerk.), valamint a maszk- és laptoposztogatásokat, amelyeket míg ő saját költségén csinált, addig Soproni közpénzből.

– jegyzi meg, nevetve.

Bálint György állítása szerint nem akarta megkárosítani Terézvárost. Soproninak viszont van mit takargatnia
Bálint György állítása szerint nem akarta megkárosítani Terézvárost. Soproninak viszont van mit takargatnia

Könnyes búcsúról szó sem volt

„Sajnálattal tapasztaltam, hogy kollégájukat és egyben hűséges párttársukat, Hatvani Csabát a tegnapi napon (2021. december 22.) felfüggesztették – áll abban a kilépő levélben, amelyet Bálint György az MSZP társelnökeinek, Kunhalmi Ágnesnek és Tóth Bertalannak küldött el. – Hatvani több, mint húsz éven keresztül lelkiismeretesen dolgozott a pártért, és ez idő alatt a munkája rengeteg olyan áldozatot követelt meg, amely mind a magánéletében, mind a karrierjében visszafordíthatatlan veszteségeket okozott. (…) Hatvani Csaba felfüggesztésével az utolsó cseppet cseppentették a poharamba, és ezért hoztam meg a döntést, hogy felmondom a párttagságomat és kilépek a pártból.

Már egy ideje fontolgattam a kilépésemet, de a remény, hogy pozitív változás fog következni, visszatartott. Az utolsó találkozásunk óta rájöttem, hogy

és a gondviselés vagy az összetartozás szelleme egyáltalán nem terjed ki a körzeti és kerületi képviselőkre. Önöknek mindegy, hogy egy képviselő mennyit dolgozik a közjóért vagy mennyi energiát fektet abba, hogy a lakókat segítse. Önök nem tesznek különbséget a lelkiismeretes képviselő és a munkakerülő képviselő között; az Önök szemében, a kettő ugyanaz, ameddig a párthierarchia alján vannak. Önöknek csak engedelmes képviselőre van szükségük, akik szolgálják a pártelit akaratát. (…)

Önöket sohasem érdekelte, hogy mi mindent tettem Terézvárosért, a körzetemért; sohasem kaptam sem verbális, sem anyagi támogatást. A pandémia első évében 32.500 db maszkot osztottam ki Terézvárosban, aminek egyrészét barátaim és másik részét saját költségeimen vásároltam. (…)

Szintén a körzetemben, Podmaniczkyn lévő hat házban teljes padlás takarítást csináltunk cégem dolgozóival több mint egy hónapig, összeszedtük a ház padlás terén lévő több mint 50 éves szemetet, ugyanitt mind a hat házban teljes kamera rendszert építettem az ottlakók biztonsága érdekében. Volt olyan is, hogy gázszámlákat fizettem ki a körzetemben lévő rászorultaknak, de olyan is volt, hogy az egyik körzetem lakójának, akinek apnoés betegsége van az ehhez szükséges légzés elősegítő gépet vásároltam, hiszen ez egy elég drága gép, amit szegény nem engedhetett meg magának. Ezen tettek az MSZP-t egyaránt népszerűsítették, amelynek a hírneve a képviselői mandátumom kezdetén közel a nullához konvergált.

Az, hogy engem próbáltak lecsendesíteni arról, hogy az igazamat védjem a tizennégy milliós pert illetően, és az, hogy Önök semmit sem tettek Soproni és csatlósainak vádaskodásai és a személyem elnyomási kísérletei ellen, egyértelműen arra enged következtetni, hogy az Önök szemében jelentéktelen volt minden jótett, amit MSZP-s képviselőként tettem a körzetért és a pártért. (…)

– zárul a lapunknak bemutatott levél.

Képek forrása: Facebook

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. március 25. 15:23
Soproni Tamás: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.blikk.hu%2Faktualis%2Fbelfold%2Fsoproni-tamas-momentum-mszp-testuleti-ules-botrany%2Fw898ygr&psig=AOvVaw25I2LKzVI4jD79yZjAyKuA&ust=1648304500985000&source=images&cd=vfe&ved=0CAgQjRxqFwoTCNCXhvS64fYCFQAAAAAdAAAAABAD https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.jf-staeulalia.pt%2Fcollection-earthworm-cliparts&psig=AOvVaw2mOmzWd2ak-XYxFD6tsjD6&ust=1648304488686000&source=images&cd=vfe&ved=0CAgQjRxqFwoTCIiP7fG64fYCFQAAAAAdAAAAABAD
Ólat a trolloknak
2022. március 25. 12:46
Első számú? Szerintem egy utolsó szardarab.
Gullwing
2022. március 25. 11:36
Fortyog a moslék...
széki lassú
2022. március 25. 11:28
Gigászok harca. Azért amit lehet ellopnak, közben persze az ellenfelet tolvajozzák. Ilyen ez a Momentum, meg a többiek a szép színes ellenzéki csapatban gyönyörű fővárosunk kerületeiben. Itt is, ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!