Fukuyama szerint a háború már most jelentős károkat okozott a populistáknak, például Orbán Viktornak

2022. március 14. 08:15

A filozófus szerint az orosz összeomlás hirtelen jön és Putyin nem fogja túlélni a vereséget.

2022. március 14. 08:15
null

A HVG cikke szerint Francis Fukuyama világhírű politikai filozófus éppen az észak-macedón fővárosban, Skopjéban tart előadásokat vezetéselméletből, innen értékelte az immár két és fél hete zajló orosz-ukrán háborút. Rövid elemzésében, amelyet az American Purpose magazinban közölt még csütörtökön, 12 pontos prognózist ad:

1. Oroszország a vereség felé tart, aminek oka az inkompetens tervezés és az, hogy Putyinnak nincs számottevő tartaléka.

2. Az összeomlás hirtelen jön és gyorsan bekövetkezik.

3. Az összeomlásig már nem lesz diplomáciai megoldás, hiszen az eddigi veszteségeik alapján egyik fél számára sincs elfogadható kompromisszum.

4. Az ENSZ BT-ről megint bebizonyosodott, hogy haszontalan.

5. A Biden-kormányzat jól döntött, hogy nem vezetett be repüléstilalmi zónát és nem fogadta el a lengyel felajánlást a MIG-29-esek átadásáról, észnél voltak egy nagyon érzelmes időszakban.

6. Az egyetlen dolog, ami véget vethet a mészárlásnak, az az orosz hadseregre a csatamezőn mért vereség.

7. Putyin nem fogja túlélni ezt a vereséget, mert oda lesz az »erős ember« imidzse.

8. Az invázió már most jelentős károkat okozott a populistáknak világszerte, akik korábban egyhangúlag kifejezték Putyin iránti szimpátiájukat – a filozófus itt megemlíti a francia szélsőjobbos pártvezéreket (Éric Zemmour, Marine Le Pen), az olasz Matteo Salvinit, a brazil Jair Bolsonarót, Donald Trump volt amerikai elnököt és Orbán Viktort is, szerinte. 

9. A háború jó lecke Kína számára is Fukuyama szerint, aki úgy véli, hogy az elmúlt években magas technológiával felszerelt kínai haderő feltehetően ugyanolyan siralmas teljesítményt nyújtana valós harci szituációban, mint az oroszok.

10. „Remélhetőleg Taiwan is ráébred, hogy harcra kell készülnie, ahogy az ukránok is tették.”

11. A török drónok bestsellerek lesznek.

12. Az orosz vereség nyomán újjászületik a szabadság, és „végre lerázhatjuk magunkról a demokrácia hanyatlásán siránkozó hangulatot”, 1989 szelleme tovább él, hála egy csapat bátor ukránnak – zárta rövid elemzését a filozófus.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 15. 08:50
Szóval akkor ideje a valóságot az elméletnek megfelelően görbíteni. Hiszen az orosz hadseregnél nyilván csak a kínai szarabb. Bezzeg az USA 2 hét alatt elfoglalta demokratikusan Afganisztánt, demokratizálta az rendszert, ahol azóta is virágzik a nyugatos polgári demokrácia, a katonai kivonulást pedig a pride negyedév fő rendezvényéhez igazították, aminek a végén az utolsó távozó katona útlevelét jelképesen a világ első nyíltan tranzszexuális miniszterelnöknője kezelte le.
Timeslot
2022. március 14. 22:20
Nagy baj van a világban ha ilyen világhírűnek mondott valaki így elemez. Persze a vélemény szabad. Álmodjatok csak!
Tidal_wave
2022. március 14. 22:08
Azért Huntington közelebb állt a valósághoz az elmúlt harminc év alapján...
eresgé
2022. március 14. 17:28
10. „Remélhetőleg Taiwan is ráébred, hogy harcra kell készülnie, ahogy az ukránok is tették.” Ahha tehát úgy képzeli, hogy a 23milliós Taiwan összecsap majd a 1.4MRD Kinával? Még ha a kinaiak csúzlival és 3 napi hidegélelemmel mennek akkor is megeszik regglire őket. Persze a Taiwaniak nem hülyék 10 éve belátták maximum késleltetni lehet a dolgot így inkább softabb álláspontot vettek fel Kínával szemben így talán később akarják őket megenni. Szemben a vadbarom ukrán elnökkel aki addig eszkalálta a helyzetet zéró kompromisszumkészséggel és taktikai érzékkel amíg aztán küldheti a húsdarálóba az embereit... "9. A háború jó lecke Kína számára is Fukuyama szerint, aki úgy véli, hogy az elmúlt években magas technológiával felszerelt kínai haderő feltehetően ugyanolyan siralmas teljesítményt nyújtana valós harci szituációban, mint az oroszok." No igen 1400millió vs 23millió.. Sok realitásérzékről tanúskodik az efféle megszólalás. Ja és még valami annyira vége van a 'populistáklnak', hogy az USA konzervatívjai közül is a kb 80%-ot kitevő Trumpistáknak a szilárd meggyőződése, hogy ez a szituáció soha nem fordulhatott volna elő, ha a nem egy barom liberális hanem a 'populista' Trump az elnök.. Nopersze az is bizto, hogy akkor már nem Zelenszki lenne ukrajna elnöke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!